”Kun edes sitä ei hoidettu” – tämän takia olympialegenda jäi pois Niinistön tilaisuudesta

Julkaistu:

Painonnosto
Kaarlo Kangasniemen mielestä presidenttien urheiluymmärryksen taso on laskenut sitten Kekkosen kuin lehmän häntä.
Merkittäviä palasia suomalaista olympiahistoriaa puuttui paikalta, kun valtiovalta kutsui suomalaiset olympia- ja paralympiavoittajat juhlistamaan 100-vuotista Suomea maanantaina.

Urheiluministeri Sampo Terhon (sin) kanssa nautitun lounaan jälkeen mestarit siirtyivät presidentin virka-asuntoon Mäntyniemeen, jossa Sauli Niinistö jakoi heille arvokkaan Suomen Leijonan ritarikuntien I luokan ritarimerkin soljin.

Vuoden urheilijaksi 1968 ja 1969 valittu, Mexico Cityssä vuonna 1968 painonnoston olympiakultaa voittanut Kaarlo Kulta-Kalle Kangasniemi ei matkustanut tilaisuuteen, johon osallistui runsas 30 palkittavaa.


– Minä sain tuon kunniamerkin jo UKK:lta vuonna 1972, mutta se ei ollut pääsyy, Kangasniemi, 76, kommentoi tiistaina.

Presidentin kutsu koski myös kunniamerkin jo aiemmin saaneita, kuten Kangasniemeä, Marja-Liisa Kirvesniemeä, Kaija Mustosta, Pekka Vasalaa, Pertti Karppista ja Leo-Pekka Tähteä. Kunniamerkkiä ei voi myöntää samalle henkilölle kahdesti.

– Vaikken ollut paikalla, kuollut en ole. Mutta kun pyysin Olympiakomiteaa maksamaan juna- tai bussilippuni Helsinkiin, vastaus oli, ettei onnistu. Ajattelin, että antaa olla, jos Olympiakomitea on niin köyhä, asiaa koskevan sähköpostikirjeenvaihdon omien sanojensa mukaan deletoinut Kangasniemi sanoi.

Hän ei ole Niinistön vieraana myöskään keskiviikkoiltana, kun Presidentinlinnassa juhlistetaan Suomen 100-vuotista itsenäisyyttä. Urho Kekkonen kutsui virkakaudellaan (1956–81) Kangasniemen kemuihin neljästi.

– Taitaa jäädä ensimmäiseksi ja viimeiseksi presidentiksi, joka minut sinne kutsui. UKK oli viimeinen urheilupresidentti. Hänen jälkeensä sen puolen ymmärrys on laskenut kuin lehmän häntä, porilainen Kangasniemi näkee.


Hänen 1972 yhdessä pikaluistelija Mustosen sekä juoksijaduo Viren–Vasalan kanssa vastaanottamansa kunniamerkki on esillä punttilegendan nimikkomuseossa Ulvilan Leineperissä.

Kangasniemi oli haluton maksamaan matkalippua Helsinkiin omasta eläkkeestään.

– Asunnon putkiremontin jäljiltä on hurjasti velkaa.

Olympiakomitean viestintäpäällikkö Mika Noronen pahoittelee Kangasniemen poissaoloa tilaisuudesta.

– Tilanne oli kuitenkin se, että kutsuja- ja järjestäjätahoja olivat opetus- ja kulttuuriministeriö sekä presidentinkanslia, eli kirjeenvaihto mahdollisista kuluista olisi tullut käydä niiden kanssa. Olympiakomitea oli paikalla vain kutsuttuna, ei kutsujana.

Muista korkean profiilin tähdistä paikalta puuttuivat muun muassa mäkihyppääjät Matti Nykänen ja Jari Puikkonen.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt