Yksi kohta KOK:n Venäjä-päätöksessä kiinnitti Suomen olympiapomon huomion: ”Äärimmäisen harvinaista”

Julkaistu:

Talviolympialaiset 2018
KOK päätti tiistai-iltana, että venäläiset saavat osallistua Etelä-Korean olympialaisiin ainoastaan neutraalin urheilijan statuksella.
Kansainvälinen olympiakomitea KOK julkisti tiistaina päätöksensä siitä, saako Venäjä osallistua helmikuun talviolympialaisiin Pyeongchangissa.

KOK päätti, että venäläisurheilijat saavat osallistua kisoihin ainoastaan ns. neutraalin lipun alla. Se tarkoittaa, että urheilijat edustavat kisoissa vain itseään. Olympialaisissa ei nähdä Venäjän lippua, maajoukkueasuja tai kuulla maan kansallishymniä.

Syynä erikoisjärjestelyihin ovat vakavat dopingsyytökset. Vuonna 2016 julkaistun McLaren-raportin mukaan Venäjällä toimi vuosia urheiluministeriön johtama laaja dopingohjelma, jonka yhtenä tavoitteena oli menestys Sotshin talviolympialaisissa 2014.

KOK:n asettamat tutkivat komissiot vahvistivat hiljattain McLaren raportin löydökset. Venäjä on kieltänyt dopingohjelman olemassaolon.

 

En muista, että olisi annettu näin kovia rangaistuksia – ainakaan kerralla.

KOK:n päätös on herättänyt lyhyessä ajassa kiivasta keskustelua Venäjällä ja maailmalla. Suomen olympiakomitean toimitusjohtaja Mikko Salonen pitää ratkaisua kovana, mutta oikeudenmukaisena.

– KOK:lla on käytössään kaikki mahdollinen tieto ja paras mahdollinen asiantuntijuus. Luotamme heihin ja pidämme tätä hyvänä päätöksenä, Salonen kommentoi Ilta-Sanomille.

– Tuollaisesta (dopingohjelmasta) ei voi missään nimessä selvitä ilman sanktioita. Nyt näin ei käynyt.

Salosen mukaan päätös oli odotettu.

– Hyvä, että päätöstä on valmisteltu perusteellisesti ja huolella. Kyse on kuitenkin viime kädessä urheilijoiden oikeusturvasta ja tulevaisuudesta.

Venäjän urheilupäättäjille tuntuvat rangaistukset

KOK:n päätös ei ulottunut koskemaan ainoastaan urheilijoita. Salonen pitää ratkaisua sulkea Venäjän olympiakomitea kansainvälisestä olympiatoiminnasta erityisen järeänä.

– Se on äärimmäisen harvinainen toimi. Tässä on tehty erittäin kova päätös ja hyvä niin. Maailma tarvitsee puhdasta urheilua.


KOK eväsi myös Venäjän urheiluministeriöltä akkreditoinnit Etelä-Korean kisoihin. Venäjän entinen urheiluministeri ja nykyinen pääministeri Vitali Mutko ja entinen varaurheiluministeri Juri Nagornyh suljettiin olympiatoiminnasta.

– Olen ollut Olympiakomitean johdossa vasta lyhyen aikaa, mutta en muista, että olisi annettu näin kovia rangaistuksia – ainakaan kerralla, Salonen sanoo.

Mutkon asema merkittävänä urheiluvaikuttajana on herättänyt runsaasti kysymyksiä. Dopingohjelman pyörittämisestä syytetty urheilupomo on olympiakiellossa, mutta häärii nokkamiehenä jalkapallon MM-kisavalmisteluissa. Jalkapallon arvoturnaus pelataan Venäjällä kesällä 2018.

Onko tässä mielestäsi ristiriitaa?

– En pysty kommentoimaan asiaa nyt. On Venäjän sisäinen asia tehdä omia jatkojohtopäätöksiään.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt