Venäläiseltä dopingvuotajalta kovia väitteitä: Ministeri loi dopingohjelman, antidopingpomot vaikenivat tiedoista

Julkaistu:

Doping
Vitali Stepanov vaatii venäläisurheilijoiden sulkemista pois talviolympialaisista.
Kansainvälinen olympiakomitea KOK päättää tiistaina, voiko Venäjä osallistua Pyeongchangin talviolympiakisoihin ja millä ehdoilla.

Venäläisurheilijoiden dopingrikkomuksia paljastuu lähes päivittäin. Lukuisia Venäjän Sotshin 2014 olympialaisissa saavuttamista mitaleista on mitätöity.

Venäjän antidopingtoimistossa työskennellyt Vitali Stepanov on antanut asiasta todistuksen KOK:lle. Stepanov on venäläisen 800 metrin juoksijan Julia Stepanovan aviomies.

Stepanovit olivat paljastuksineen ratkaisevassa osassa siinä, että venäläiset määrättiin kilpailukieltoon kansainvälisessä yleisurheilussa. Kaksikko piileskelee nyt Yhdysvalloissa. Stepanov on kertonut, että he ovat saaneet useita tappouhkauksia.

BBC:n mukaan Stepanov on todistuksessaan vaatinut Venäjän urheilijoiden sulkemista pois olympialaisista.

– Doping on varastanut satoja olympiaunelmia. Jos teillä on rohkeutta tehdä se päätös, jätätte yhden olympiahistorian hienoimmista perinnöistä, hän sanoi BBC:n mukaan.


Stepanovin todistus tukee väitteitä, jotka esitettiin jo Venäjän dopingohjelman laajamittaisuuden paljastaneessa McLarenin raportissa 2016.

Stepanovin mukaan entinen urheiluministeri (2008–2016) ja nykyinen varapääministeri Vitali Mutko loi ja hallinnoi Venäjän valtiojohtoista dopingohjelmaa. Mutko sai apua myös muilta valtion virkamiehiltä.

Stepanov kertoi, että ohjelman yksi päätarkoituksista oli salata dopingin käyttö kansainväliseltä urheiluyhteisöltä. Lisäksi dopingohjelman päätoimijat ovat edelleen vallankahvassa Venäjän urheilussa.

Stepanov myös paljasti lähestyneensä tietojensa kanssa Kansainvälistä antidopingtoimisto Wadaa ja KOK:ta jo vuonna 2013. Ne eivät kuitenkaan hänen mukaansa reagoineet hänen kertomiinsa tietoihin mitenkään.

– Tunsin itseni typeräksi, että olin valmis jatkamaan taistelua, vaikka se tuntui merkityksettömältä. Aloin uskoa, mitä venäläiset virkamiehet sanoivat jo 2008: kaikki käyttävät dopingia, eivätkä Wada ja KOK välitä, Stepanov sanoi.

Wada kommentoi asiaa BBC:lle. Sen mukaan he eivät jättäneet reagoimatta vaan alkoivat tutkia asiaa, minkä todistaa McLarenin raportin tilaaminen vuonna 2016.

Myös kuuluisin vuotaja, Moskovan antidopinglaboratorion entinen johtaja Grigori Rodtshenkov on dokumentoinut useita tapaamisia Mutkon kanssa. Yhdysvalloissa salaisessa paikassa elävä Rodtshenkov luovutti päiväkirjansa New York Timesille, joka raportoi sen sisällöstä viikko sitten.

Rodtshenkov kertoo päiväkirjassaan yksityiskohtaisesti Mutkon kanssa käymistään, dopinghuijaukseen liittyvistä keskusteluista. Mukana olivat myös silloinen varaurheiluministeri ja Venäjän olympiakomitean jäsen Yuri Nagornik sekä maajoukkueiden valmistautumiskeskuksen entinen varajohtaja Irina Radionova.

Muun muassa neljä päivää ennen Sotshin talviolympialaisten alkua Rodtshenkov piti Mutkolle esitelmän, jossa hän kertoi, ketkä urheilijat olivat saaneet kiellettyjä aineita ja keiden virtsanäytteet vaihdettaisiin.

Vitali Mutko on järjestelmällisesti kieltänyt kaikki esitetyt syytökset.

– Kyse on yrityksestä luokitella meidät jonkinlaiseksi pahuuden akseliksi, mutta se johtuu vain siitä, että olemme urheilun suurvalta, Mutko kommentoi tilannetta perjantaina.

– Mitään Venäjän joukkueeseen liittyvää näytteiden manipulointia ei ole tapahtunut, eikä tule tapahtumaan. Tämä ei silti tarkoita, etteikö yksittäisten urheilijoiden rikkomuksia paljastuisi myös jatkossa. Rikkomuksista seuraa sitten rangaistus kyseiselle urheilijalle.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt