1,6 miljardin jättiurakka raivostuttaa Australiassa – vuonna 1999 avattu olympiastadion revitään jo maan tasalle

Vuoden 2000 kesäolympialaisten näyttämö puretaan. Päätös on aiheuttanut paljon kritiikkiä.

Sydneyn olympiastadion toimi vuoden 2000 kesäolympialaisten päänäyttämönä.

29.11.2017 13:51

Vuoden 2000 Sydneyn kesäolympialaisia varten rakennettu 440 miljoonaa euroa maksanut olympiastadion ei ole ehtinyt vielä edes 20 vuoden ikään, mutta on jo saanut purkutuomion. Uuden Etelä-Walesin osavaltion hallitus on ilmoittanut kiistanalaisesta päätöksestään purkaa ja uudelleen rakentaa kaksi Sydneyssä sijaitsevaa urheilustadionia.

Vuonna 1999 valmistuneen olympiastadionin lisäksi purkulistalle on joutunut Sydneyn jalkapallostadion. Kyseisellä vuonna 1988 rakennetulla stadionilla pelataan jalkapallon lisäksi muun muassa rugbyä.

Päätös stadioneiden uudelleen rakentamisesta on herättänyt Australiassa runsaasti kritiikkiä. Urakoiden yhteenlaskettu hintalappu nousee kahteen miljardiin Australian dollariin, eli noin 1,3 miljardiin euroon. Lisäksi kolmannen osavaltiossa sijaitsevan stadionin remontti maksaa reilut 190 miljoonaa euroa ja päälle tulee vielä 130 miljoonan euron lasku olympiastadionin vuokran siirtämisestä osavaltion hallituksen nimiin. Yhteissumma kohoaa siis kaikkineen 2,5 miljardiin Australian dollariin eli noin 1,6 miljardiin euroon.

Olympiastadionin tilalle halutaan paremmin jalkapalloon ja rugbyyn soveltuva areena.

Kriitikoiden mukaan rahalle olisi parempaakin käyttöä, muun muassa koulut ja sairaalat. Stadionurakasta onkin tullut osavaltiossa iso poliittinen kiistakapula. Oppositiopoliitikot, muun muassa Työväenpuolueen Luke Foley, ovat tyrmänneet hankkeen.

– En voi hyväksyä 2,5 miljardin tuhlaamista muutamaan urheilustadioniin samalla kun 100 000 koululaista opiskelevat parakeissa, Foley totesi Guardianin mukaan.

Myös Työväenpuolueen entinen johtaja Bob Carr on kritisoinut hanketta. Carr oli aikanaan valvomassa olympiastadionin rakentamista.

– Jos joku olisi sanonut, että stadion tulisi olemaan paikallaan vain 17 vuotta ja sen jälkeen tilalle rakennetaan uusi, ihmiset eivät olisi uskoneet, Carr kommentoi.

Valtavan stadionhankkeen siunannut Liberaalipuolueen johtaja ja Uuden Etelä-Walesin hallituksen johtaja Gladys Berejiklian on perustellut urakkaa uudistamistarpeella.

– Kun aloitamme remontin, olympiastadion on lähes 20 vuotta vanha. Stadion rakennettiin olympialaisia varten, sitä ei rakennettu moderneja, globaaleja tapahtumia ja katsojia varten, Berejiklian totesi Inside The Games -sivuston mukaan.

Gladys Berejiklian on joutunut kritiikin kohteeksi.

Olympiastadionin yleisökapasiteetti oli rakentamisvaiheessa 110 000. Sittemmin kapasiteettia on pienennetty 80 000:een. Uuden 75 000-paikkaisen stadionin rakentamisen on suunniteltu alkavan vuonna 2019.

Uuden stadionin on määrä soveltua entistä paremmin muun muassa rugbyn ja jalkapallon pelaamiseen.

Lähteet: Sydney Morning Herald, Inside The Games, Guardian

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?