11-vuotias tyttö teki uskomattoman Suomen ennätyksen leuanvedossa! ”En olisi kuusivuotiaana arvannut” - Muut lajit - Ilta-Sanomat

11-vuotias tyttö teki uskomattoman Suomen ennätyksen leuanvedossa! ”En olisi kuusivuotiaana arvannut”

11-vuotias Aivika Kullas on leuanvedon nuorisotähti. Leuanveto on urheilulliselle tytölle kuitenkin vain oheislaji.

Aivika Kullas teki hienon ennätyksen.

19.11.2017 6:44

Aivika Kullas oli kuusivuotias, kun hän isänsä esimerkin innoittamana päätti tarttua leuanvetotankoon. Ensimmäiset kaksi vuotta hän veteli leukoja ihan vain omaksi ilokseen, mutta kolmisen vuotta sitten mukaan tuli kisaaminen.

Kullas osallistui ensimmäisiin toistoleuanvedon SM-kisoihinsa vuonna 2015 ja jälki oli heti komeaa: hän teki 30 toistoa. Sittemmin Kiskossa asuvasta tytöstä on tullut toistoleuanvedon tähti. Hän on nuoresta iästään huolimatta Suomen toistoleuanvedon kaikkien aikojen tilastossa toisena, kun mukaan lasketaan kaikki tyttöjen ja naisten sarjat. Hänen edellään on ainoastaan 44 toistoa tehnyt Heli Heikkinen.

Lauantaina Hyvinkäällä kisatuissa SM-kisoissa Kullas voitti tyttöjen 11-vuotiaiden luokan Suomen mestaruuden tekemällä hurjat 42 toistoa. Hän ylitti 40 toiston maagisen rajan Heikkisen jälkeen toisena naispuolisena suomalaisena leuanvetäjänä ja paransi omissa nimissään olleita 11-, 15- ja 19-vuotiaiden SE-tuloksia.

Kullas suhtautuu huimaan menestykseensä vaatimattomasti.

– On se hienoa. En olisi kuusivuotiaana arvannut, että pääsen vielä tällaisiin tuloksiin, Kullas kommentoi ennätyssuorituksensa jälkeen lauantaina.

”Ei missään nimessä rääkkiä”

Vaikka toisin voisi kuvitella, leuanveto ei ole Kullaksen ykköslaji, vaan se kulkee voimistelu- ja yleisurheiluharrastusten kyljessä. SM-kisoihin Kullas valmistautui harjoittelemalla kolmen kuukauden ajan säännöllisesti pari kertaa viikossa. Tuonakin aikana varsinaisia leuanvetoharjoitteita enemmän Kullas treenasi esimerkiksi voimistelua.

– Meillä ei ole mitään tiukkaa treeniohjelmaa. Jos joku treeni kestää tunnin tai kaksi, niin siitä ajasta leukoja vedetään ehkä vartin verran, Kullaksen isä Aki Kullas kertoo.

– Treenaaminen ei ole missään nimessä mitään rääkkiä, hän jatkaa.

Aivika Kullas teki upean SE-tuloksen.

Harjoittelun avainsana tuntuukin olevan monipuolisuus. Leuanvetoa, voimistelua, yleisurheilua, pyöräilyä…

– Ja soitan myös pianoa, Aivika Kullas lisää luetteloon.

Ykköslajina voimistelu

Tällä hetkellä Kullasta kiinnostaa eniten voimistelu. Hän on syksyn alusta lähtien käynyt kerran viikossa Lohjan voimisteluklubin telinevoimisteluharjoituksissa. Telinevoimistelua hän harrastaisi mieluusti enemmänkin, mutta ongelmana on pitkät matkat harjoituksiin. Pienestä, nykyisin Saloon kuuluvasta Kiskosta on Lohjalle matkaa vajaat 50 kilometriä.

– Kuuntelen aina hänen toiveitaan, ja nyt hänellä olisi voimisteluun paljon intoa. Siinä on vain se kulkeminen, Aki Kullas harmittelee.

Muun muassa matkakulujen kattamiseksi Kullaksilla on toiveena löytää sponsori tukemaan nuoren monilahjakkuuden urheilu-uraa.

Laaja lajikirjo

Yleisurheilukentillä Kullas on edustanut aiemmin Perniön urheilijoita.. Myös yleisurheilussa on toistaiseksi edetty monipuolisuus edellä. Kullas on treenannut lähes kaikkia lajeja, ainoastaan seiväshyppy ja moukarinheitto ovat karsiutuneet pois. Nyt hänen ykköslajinsa ovat korkeushyppy, jossa hän on parhaimmillaan ylittänyt korkeuden 135, ja keihäänheitto, jossa hänen ennätyksensä on 30,38.

Vaikka lajikirjo on laaja, ei Kullas kuitenkaan läkähdy harrastustensa alle. Eri lajien harjoitusmäärät vaihtelevat nimittäin vuodenajan ja aikataulujen mukaan. Lepopäiviä löytyy: Kullas kertoo harrastavansa keskimäärin neljänä päivänä viikossa, kun mukaan otetaan kerran viikossa oleva pianotunti. Koululle ja kavereille jää siis aikaa.

Urheilullisella viidesluokkalaisella on vinkki kaikille niille, jotka etsivät vielä liikunnan riemua.

– Pitää löytää joku kiva laji ja sitten tehdä sitä kaverien kanssa, Kullas neuvoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?