Kommentti: Snookertähti Ronnie O’Sullivan päästi miljoonat piinasta – suomalaisilla on nyt erityissyy jännittää lähiviikot

Julkaistu:

Snooker
Ronnie O’Sullivanin ilmoitus jatkaa uraansa on snookerille lottovoitto. Suomalaisille luvassa saattaa olla mehevä bonus, kirjoittaa Ilta-Sanomien toimittaja Atte Husu.
Lopettaa, jatkaa, lopettaa, jatkaa.

Snookerin viisinkertaisen maailmanmestarin Ronnie O’Sullivanin uran jatkoa on arvuuteltu lajipiireissä jo pitkään. Englantilaistähti pelaa 41 vuoden iästään huolimatta edelleen häikäisevää snookeria, vaikka hän on ilmaantunut vuosi vuodelta yhä harvemmin turnauksiin.

Silloin kun lajin kassamagneetti on saapunut paikalle, tulosta on usein tullut. Se taas on lisännyt entisestään kiinnostusta hänen tulevaisuudensuunnitelmiaan kohtaan.

Nyt jatkospekulaatioille voi panna pisteen. O’Sullivan päästi miljoonat snookeria seuraavat piinasta viime perjantaina, kun hän ilmoitti Champion of Champions -turnauksessa tehdyssä haastattelussa keskittyvänsä lajiin tosissaan vielä useamman vuoden.

– Minulla on jäljellä vielä 2–3 ammattilaisvuotta. Niiden aikana yritän saada pelistäni kaiken irti, hän sanoi skottilegenda Stephen Hendryn tekemässä haastattelussa brittikanava ITV:llä.


O’Sullivan täyttää joulukuussa jo 42 vuotta, mutta ammattilaiskiertueella menestyy häntäkin vanhempia pelaajia. Vaikka viime kauden 19 rankingturnauksessa voittajien keski-ikä oli 33 vuotta, titteleihin ylsivät muun muassa englantilaiset Anthony Hamilton, tuolloin 45, ja Mark King, 42. Tällä kaudella skotti John Higgins kruunattiin Intian avointen mestariksi 42-vuotiaana.

O’Sullivanin kohdalla jatkopäätös nojaa kuitenkin vain niin sanottuihin major-turnauksiin: MM-kisoihin, The Mastersiin ja UK Championshipiin. Näiden turnausten mestaruuksia O’Sullivanilla on yhteensä 17 eli yksi vähemmän kuin Hendryllä, joka lopetti menestyksekkään uransa 2012.


Nykykunnossaan O’Sullivan kuuluu edelleen voittajasuosikkeihin kisassa kuin kisassa, mutta iän puolesta major-turnausten voittaminen on vuosi vuodelta hankalampaa. Äärimmäisen herkkää käsi-silmä-koordinaatiokykyä vaativassa lajissa tätä alleviivaavat myös tilastot: lajin suurimmista Hendry voitti viimeisen majorinsa 30- ja Steve Davis 39-vuotiaana. Higginsin edellinen taas on vuodelta 2011, jolloin hän oli 35-vuotias.

Tässä mielessä O’Sullivan on jo rikkonut rajoja voitettuaan tammikuussa Mastersin 41-vuotiaana. Hän ei ole kuitenkaan vuonna 1969 alkaneen snookerin modernin aikakauden vanhin major-voittaja, sillä 1970-lukua dominoinut Ray Reardon vei viimeisen kuudesta MM-tittelistään ollessaan 45-vuotias. Tuolloin lajin kärki oli kuitenkin äärimmäisen kapea verrattuna tämänhetkiseen tasoon.

Silti O’Sullivankaan ei ole immuuni iän tuomille haasteille. Kun hän voitti vuosina 2012–14 ranking- ja kutsuturnausten yhdeksästä finaalistaan kahdeksan, vuosina 2015–17 pokaali on jäänyt englantilaiselle vain neljästi yhdestätoista yrityksestä. Finaalien voittoprosentti on siis pudonnut 89:stä 36:een.


O’Sullivanin markkina-arvoon heikentynyt menestys ei ole silti vaikuttanut. Ilta-Sanomien tietojen mukaan O’Sullivan pelasi pelkästään viime vuonna 60 näytösottelua, joista jokaisesta hän nettosi illalta 11 500 puntaa eli reilut 13 000 euroa.

Vaikka vuosien saatossa Suomessa on pelannut useampi snookerin maailmanmestari joko kilpailu- tai näytösmielessä (lue lisää tästä), O’Sullivan ei kuitenkaan lukeudu tähän joukkoon – ainakaan vielä.

Ilta-Sanomien tietojen mukaan Tampereelle on nimittäin suunnitteilla kesäksi 2018 snookerin näytöstapahtuma, jonka päätähtenä olisi O’Sullivan. Tapahtumaa järjestävän, toistaiseksi nimettömänä pysyttelevän tahon mukaan neuvottelut supertähden asioita hoitavien tahojen kanssa ovat vauhdissa. Lopullista päätöstä odotetaan lähiviikkoina.

O’Sullivanin esiintyminen Tampereella olisi Suomessa nousussa olevalle lajille merkittävä piristysruiske. Lajin pariin on viime vuosina päätynyt 10–15-vuotiaita lahjakkuuksia, jotka ovat väläytelleet osaamistaan kotimaisissa ympyröissä ja asettaneet tavoitteekseen ammattilaisuuden. Heille O’Sullivan on pelitaidoiltaan ehdoton ykköspelaaja, vertaansa vailla oleva virtuoosi.


Tälle sukupolvelle O’Sullivanin uran jatkuminen on mittaamattoman arvokas asia. Tämän allekirjoittavat myös muut lajin huiput.

– Hän on ehdottomasti lajimme paras pelaaja. On aina kunnia pelata häntä vastaan, vuoden 2005 maailmanmestari Shaun Murphy ylisti O’Sullivania kaadettuaan tämän sunnuntaina Champion of Championsin finaalissa.

Jokainen laji elää esikuvistaan, ja aktiivipelaajiin on aina helpompi samaistua kuin jo eläköityneisiin sankareihin. Kokemus jakaa suora tv-lähetys kymmenien miljoonien kanssa on aina väkevämpi tunne kuin seurata sitä nauhoitettuna internetin videopalvelusta, DVD:ltä tai VHS:ltä.

Silti urheilu on vielä parempaa paikan päällä. Siksi suomalaisella snookeryleisöllä on nyt hyvä syy jännittää, saako se ensi kesäksi oman O’Sullivan-bonuksensa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt