Muut lajit

Entinen NFL-tähti hirttäytyi vankilassa 27-vuotiaana – nyt aivotohtori kertoo karun totuuden aivovamman vakavuudesta

Julkaistu:

NFL
Aaron Hernandezin aivovamma oli pahentunut hyvin nuorena erittäin pahasti.
Tutkijat Bostonin yliopistossa kertoivat torstaina, että entisen NFL-pelaajan Aaron Hernandezin kärsimä aivovamma CTE oli pahin tutkijoiden koskaan näkemä 27-vuotiaassa ihmisessä.

CTE on rappeuttava sairaus, joka etenee aivoissa. Sen oireita ovat mm. itsetuhoiset ajatukset, muistiongelmat, jatkuvat päänsäryt ja impulsiivisuus. Sairaudella on neljä eri vaihetta. Bostonin yliopistossa tutkintaa johtanut Ann McKee kertoi Washington Postin mukaan lehdistötilaisuudessa, että Hernandezin CTE oli edennyt jo kolmanteen vaiheeseen eli toiseksi vakavimpaan.

– Tämä on yksi merkittävimmistä löydöistä tutkimuksessamme, McKee kertoi.

Jo aiemmin oli tiedossa, että Hernandezilla oli CTE ja se oli edennyt vakavalle asteelle. Nyt selvisi lopullisesti, miten pitkälle tauti oli edennyt.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

CTE voidaan todeta nykyteknologian avulla vasta ihmisen kuoltua. Hätkähdyttävintä McKeen mukaan oli se, ettei hän koskaan ollut löytänyt yhtä pitkälle edennyttä ja vakavaa CTE-tapausta yhtä nuoressa ihmisessä. McKeen mukaan yhtä pitkälle edennyttä tapausta ei ole aiemmin löydetty alle 46-vuotiaan aivoissa.

– Hän on ikäisekseen aivan ääriryhmässä. Tämä lisää huolta siitä, että tautia nähdään yhä vakavammalla asteella yhä nuoremmissa ihmisissä. En osaa sanoa johtuuko se aggressiivisemmasta pelaamisesta vai siitä, että pelaaminen aloitetaan nuorempana. Mutta tämä tapaus näyttää, miten tuhoisa tauti on nuorelle ihmiselle.


Entinen New England Patriotsin tähtipelaaja Hernandez tuomittiin vuonna 2013 tapahtuneesta Odin Lloydin murhasta. Hernandez ja Lloyd olivat ystäviä. Hernandezin rangaistus oli elinkautinen ilman mahdollisuutta päästä ehdonalaiseen. Lisäksi hänet on myöhemmin todettu syyttömäksi vuonna 2012 tehtyyn kaksoismurhaan, mutta Hernandez sai samassa yhteydessä tuomion laittoman aseen hallussapidosta.

Murhatuomio kumottiin sen jälkeen kun Hernandez hirttäytyi vankilasellissään viime huhtikuussa. Kumoaminen on säädetty laissa eikä liity siihen, onko Hernandez syyllinen vai syytön.

McKee muistutti lehdistötilaisuuden yhteydessä, ettei CTE:tä saa käyttää tapauksessa tekosyynä.

– Emme voi käyttää patologiaa käytöksen selittäjänä. Mutta voimme sanoa kokemuksemme ja tietomme turvin, että ihmiset, joilla on näin pitkälle edennyt CTE kärsivät päätöksentekovaikeuksista, käyttäytyvät harkitsemattomasti ja heillä on vaikeuksia hallita tunteitaan.

McKeen mukaan Hernandez kuului riskiryhmään. Ex-pelurilla oli geenimerkki, joka altisti erityisesti tietyille aivosairauksille. Tutkija kiitti Hernandezin perhettä pelaajan aivojen lahjoittamisesta tutkimukseen.

– Ymmärrämme nyt tautia entistä paremmin tieteellisesti. Olemme erittäin kiitollisia lahjoituksesta. Toivomme, että otamme uuden askeleen eteenpäin tutkimuksessa tämän ansiosta.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt