Arvostettu urheilulääkäri tyrmää kehonrakennuksen Suomen mestarin dopingväitteen – ”Menty väärille raiteille”

Keskustelu dopingaineiden käytöstä käy kuumana suomalaisissa kehonrakennuspiireissä.

Kokenut urheilulääkäri Pippa Laukka puhuu puhtaan urheilun puolesta. Laukan mielestä dopingvalvonta on hyvä asia myös kehonrakennuksessa.

26.10.2017 6:23

Kehonrakennuspiireissä on käyty viime päivinä tiukkaa keskustelua lajin dopingkulttuurista. Asia nousi pinnalle maanantaina, kun Suomen Fitnessurheilu ry ilmoitti lisäävänsä vuodesta 2018 eteenpäin lajikirjoonsa kehonrakennuksen.

Aiemmin kansainvälisen lajiliiton IFBB-järjestön kehonrakennuskilpailuja on järjestänyt Suomessa vuonna 1971 perustettu Kehonrakennusliitto ry.

Muutoksen myötä Suomen Fitnessurheilu ry:n järjestämistä IFBB:n alaisista kilpailuista tulee dopingkontrolloituja. Suomen Olympiakomiteaan kuuluva Fitnessurheilu ry on sitoutunut Wadan ja Suomen Antidopingtoimikunnan sääntöihin.

Päätös on herättänyt närää monissa suomalaisissa lajin harrastajissa. Vaikka harva sanoo asiaa ääneen, suorituskykyä ja lihasmaassa lisäävien, antidopingsäädöksien mukaan kiellettyjen aineiden käyttö liittyy vahvasti kehonrakennukseen.

Monen harrastajan mielestä kehonrakennuksessa ei voi menestyä ilman kielletyiksi luokiteltujen aineiden apua.

Kehonrakennuksen vuoden 2016 Suomen mestari Jukka Nyyssölä on yksi lukuisista harrastajista, joiden mielestä dopingvalvonta merkitsee perinteisen kehonrakennuksen kuolemaa. Nyyssölä kuuluu siihen harvaan joukkoon, joka on myöntänyt dopingin näyttelevän lajissa merkittävää roolia.

– Tässä tapettiin vanha laji, joka on ollut vuosikymmeniä olemassa. Suomalainen kilpailutoiminta on hetkellisesti tuhottu todella tyhmällä ratkaisulla, Nyyssölä, 34, sanoi Ilta-Sanomille.

Lajia terveellisemmäksi?

Kehonrakennus tunnetaan armottomista kisadieeteistä, jotka voivat aiheuttaa väärin tehtyinä ongelmia. Nyyssölän mukaan ilman aineita lajia harrastavan keho voi joutua jossain tapauksissa jopa kovemmalle kuin aineita käyttävän.

– Naturaalin kehonrakentajan kroppa voi olla 20–25 viikkoa kestävän ankaran dieetin myötä todella huonossa jamassa. Miehellä esimerkiksi omat testosteronitasot voivat olla ihan nollissa, kun kroppaa revitetään kisakireyttä varten.

– Eli nyt kun leikitään ajatuksella, että tehdään kehonrakennuksesta jotenkin terveellisempi laji, se on saivartelua, koska se ei pidä paikkaansa, Nyyssölä linjasi.

 On menty ihan väärille raiteille, jos ajatellaan, että äärimmäistä rääkkiä pitäisi korjata dopingilla. Se on täysin väärä lähtökohta ja huono argumentti.

Kokenut urheilulääkäri Pippa Laukka ei allekirjoita Nyyssölän puheita. Laukka, 46, on muun muassa Suomen naisten jalkapallomaajoukkueen lääkäri ja urheilu- ja hyvinvointivalmennusyritys Hintsa Performancen lääketieteellinen johtaja.

Arvostetun lääkärin mukaan puheita hyvinvoinnin edistämisestä ei pidä sotkea missään olosuhteissa dopingkeskusteluun.

– On olemassa vahva tieteellinen näyttö siitä, minkälaisia riskejä doping voi aiheuttaa. Dopingin käyttö ei voi milloinkaan tukea terveellisempää urheilua, Laukka sanoo IS:lle.

”Epäinhimilliset dieetit eivät kuulu urheiluun”

Laukka on seurannut mielenkiinnolla viime päivinä kehonrakennuksen ympärillä vellonutta keskustelua. Hän on ennenkin kritisoinut sitä, millaiseen rääkkiin ulkonäkökeskeisten lajien harrastajat itsensä laittavat.

– Olen sitä mieltä, etteivät tuollaiset epäinhimilliset dieetit kuulu urheiluun. Dieetti, jossa kroppa vedetään äärimmilleen, on huono asia, jos keho ei palaudu siitä.

Lääkäri karsastaa ajatusta siitä, että dopingaineilla helpotettaisiin rankan dieetin aiheuttamaa olotilaa.

– On menty ihan väärille raiteille, jos ajatellaan, että äärimmäistä rääkkiä pitäisi korjata dopingilla. Se on täysin väärä lähtökohta ja huono argumentti.

– Jos dieetin sietää paremmin dopingaineella, saa todennäköisesti jotain ihan muuta kaupan päälle. Dopingaineet itsessään sisältävät riskejä.

Laukka suhtautuu dopingvalvontaan positiivisesti. Hän odottaa mielenkiinnolla, miten puhtaan urheilun pelisäännöt vaikuttavat perinteisessä kehonrakennuksessa.

– Ajattelen lähtökohtaisesti, että kaikki, mikä tukee puhdasta urheilua, on pelkästään hyväksi. On hyvä asia, että etenkin kilpaurheilussa pyritään dopingin vastaiseen työhön.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?