Kehonrakennus dopingtestauksen piiriin kiistellyn muutoksen takia – karkottaako käryn pelko nykyisiä kilpailijoita?

Dopingtestit voivat karkottaa kehonrakennuksen kilpailijoita – mutta myös houkutella uusia.

Kehonrakennus siirtyy dopingtestauksen piiriin-

25.10.2017 17:58

Kehonrakennus siirtyy ensi vuonna Suomen Fitnessurheilu ry:n alaisuuteen eli on jatkossa Suomen urheilun eettisen keskuksen (SUEK ry) dopingvalvonnan piirissä.

SUEKin antidopingtyö ei saa uuden lajin myötä lisäresursseja, vaan käytössä olevia nykyisiä voimavaroja liikutellaan sisäisesti. SUEKin testauspäällikkö Katja Huotari kertoo, että resurssijakoa tapahtuu eri lajien välillä – esimerkiksi fitnesslajien sisällä.

– Emme saa uusia resursseja. Lajikirjomme on aivan valtaisa, ja resurssimme rajalliset, mutta toki haluamme uusia lajeja dopingvalvonnan piiriin, Huotari sanoo.

Kansainvälinen lajiliitto IFBB velvoittaa jäsenliitoiltaan Wadan dopingsäännöstön noudattamista. Suomen Olympiakomiteaan kuuluva Fitnessurheilu ry on sitoutunut maailman ja Suomen antidopingsäännöstöihin.

Kehonrakennusliitto ry syytti Suomen Fitnessurheilu ry:tä kehonrakennuksen kaappaamisesta. Suomen Fitnessurheilu ry:n puheenjohtaja Kari-Pekka Ourama perusteli aiemmin asiaa Ilta-Sanomissa esimerkiksi antidopingtyön merkityksellä.

– Kysymys on vain siitä, että me haluamme tehdä asian toisella tavalla ja he (Kehonrakennusliitto) haluavat tehdä toisella tavalla. Me olemme olleet vuodesta 1996 lähtien mukana ADT:ssä, ja teemme asiat niin kuin ne kuuluu tehdä, Ourama sanoi.

– Kehonrakennusliitto voi jatkaa omia linjojaan. Ei meillä ole mitään sitä vastaan, että kilpailijat, jotka eivät halua dopingtestejä jatkavat kilpailua, mutta he voivat kilpailla jossain muussa liitossa. Me tarjoamme vaihtoehdon oikealle urheilulle, hän jatkoi.

Uusia kilpailijoita lajin pariin?

Kehonrakennuksella on maine varsin doupattuna lajina. Voiko kilpailijoiden testaaminen pelottaa pois nykyisiä kilpailijoita käryn pelossa?

SUEKin Huotari haluaa katsoa asian valoisaa puolta.

– Itse uskon siihen, että kilpailijat, jotka haluavat osallistua ensi vuonna kilpailuihin, tiedostavat olevansa dopingvalvonnan piirissä, hän sanoo.

– Uskon myös, että mukaan voidaan saada uusia kilpailijoita: sellaisia, jotka eivät ole ennen osallistuneet, koska ovat ehkä arvioineet muiden käyttävän dopingia.

SUEK tekee omat testisuunnitelmansa, ja testauksessa on painotuksia eri lajien välillä. Huotari ei paljastanut lukuja, mutta testausmääriin vaikuttaa muun muassa kilpailijoiden lukumäärä, joka ei ole vielä tiedossa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?