Muut lajit

Riita dopingtestauksesta repii suomalaisia kehonrakennuspiirejä – ”Älähdetään siitä, ettei saada enää käyttää dopingia vapaasti”

Julkaistu:

Kehonrakennus
Suomen Fitnessurheilu ry ottaa kehonrakennuksen lajiliittonsa alle ensi vuodesta lähtien. Suomen Kehonrakennusliitto ry:lle päätös tuli täysin puun takaa. Liittojen näkemyksissä on huomattavia eroja.
Suomen kehonrakennuspiireissä kävi maanantaina kuhina, kun Suomen Fitnessurheilu ry ilmoitti yllättäen lisäävänsä vuodesta 2018 eteenpäin lajikirjoonsa kehonrakennuksen.

Ilmoitus oli yllätys, sillä aiemmin kansainvälisen lajiliiton International Federation of bodybuilding and fitness –järjestön (IFBB) kehonrakennuskilpailuja on Suomessa järjestänyt vuonna 1971 perustettu Kehonrakennusliitto ry. Fitnessurheilu ry on puolestaan ollut vastuussa fitnesslajeista.

Kehonrakennusliitossa ilmoitus otettiin vastaan hämmästyksen vallassa.

– Suomen Fitnessurheilu ry on yksipuolisesti, ilman neuvotteluja, ilmoittanut, että vuoden 2018 alusta lähtien he järjestävät IFBB:n kehonrakennuskilpailut Suomessa. Perusteluina jäsenyys Suomen Olympiakomiteassa, johon myös kehonrakennuksen haluavat, sekä se, että yhdessä maassa voi olla vain yksi jäsenyhdistys IFBB:n alla. Näinhän tavallaan on ollutkin, vaikka olemme jakaantuneet kahteen osastoon, liiton tiedotteessa kirjoitettiin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kehonrakennusliiton puheenjohtaja Matti Halonen vahvisti Ilta-Sanomille, että Fitnessurheilu ry:n maanantainen ilmoitus oli täysi yllätys.

– Ei tullut minkäänlaista tietoa, tämä tuli meille yhtä yllätyksenä kuin suurelle yleisölle. Ei tullut ensimmäistäkään puhelinsoittoa eikä mitään muutakaan viestiä, tieto tuli täysin puun takaa, Halonen sanoo.

– Erittäin erikoista toimintaa jos suoraan sanotaan, mutta tämä on nyt näin ja sen mukaan jatketaan.


Halosen mukaan Kehonrakennusliitto on nyt auttamattomasti ulkona IFBB:n toiminnasta; hän on varma, että kansainvälinen taho on siunannut Fitnessurheilu ry:n päätöksen ottaa haltuunsa IFBB:n alaiset kilpailut.

– Ne (Fitnessurheilu ry) kaappasi kisat itselleen. En osaa sanoa, kuinka juridisesti pitävä tuollainen kaappaus on, kun me ollaan kuitenkin todistetusti järjestetty kisoja vuosikymmeniä. Voiko niitä noin vain ilmoituksella kaapata? Halonen pohtii.

Halosen mukaan Kehonrakennusliitto aikoo kuitenkin asian riitauttamisen sijaan katsoa eteenpäin.

– Sodankäynti ei ole koskaan hyvä juttu. Jos lähdettäisiin oikeutta käymään niin saattaa olla, että järjestettäisiin (IFBB:n kisoja jatkossa), mutta se on vähän liian pitkä tie eikä se johda kenellekään mihinkään hyvään, Halonen toteaa.

– Täytyy hyväksyä tämä ja toimia sen mukaan, ehkä järjestää kisoja jonkun muun kuin IFBB:n alla.Kehonrakennusliitto julkaisi Facebookissa tiedotteen Fitnessurheilu ry:n päätöksestä.

Antidopingsäädökset kiistan keskellä

Suomen Fitnessurheilu ry:n puheenjohtaja Kari-Pekka Ourama vastaa Halosen kritiikkiin. Hänen mukaan päätöksen taustalla oli vain yksinkertaisesti ottaa uusi laji mukaan liiton toimintaan. Nyt kaikki IFBB:n alaiset lajit ovat Suomessa saman kattojärjestön alla.

– Kehonrakennusliitto perustettiin 1971 ja perustimme oman liiton 1992. He kokevat, että olemme vieneet heiltä jotain, mutta asia ei ole niin. Me olemme olleet se virallinen taho Suomessa jo pitkään. Kehonrakennusliitto ei tällä hetkellä kuulu IFBB:hen, joten meidän ei tarvinnut kysyä heiltä lupaa, Ourama sanoo Ilta-Sanomille.


Merkittävä syy päätöksen taustalla on antidopingsäädökset. IFBB velvoittaa jäsenliitoiltaan Wadan dopingsäännöstön noudattamista. Suomen Olympiakomiteaan kuuluva Fitnessurheilu ry on sitoutunut Wadan ja Suomen Antidopingtoimikunnan sääntöihin.

– Kysymys on vain siitä, että me haluamme tehdä asia toisella tavalla ja he (Kehonrakennusliitto) haluavat tehdä toisella tavalla. Me olemme olleet vuodesta 1996 lähtien mukana ADT:ssä, ja teemme asiat niin kuin ne kuuluu tehdä, Ourama sanoo.

– Kehonrakennusliitto voi jatkaa omia linjojaan. Ei meillä ole mitään sitä vastaan, että kilpailijat, jotka eivät halua dopingtestejä jatkavat kilpailua, mutta he voivat kilpailla jossain muussa liitossa. Me tarjoamme vaihtoehdon oikealle urheilulle. Pitää uusiutua ja tehdä asiat niin kuin kuuluu, eikä niin että ollaan omassa pienessä piirissä kaulukset pystyssä, hän jatkaa.


Kehonrakennusliiton Halosen mukaan antidopingsäännöstön esiin nostaminen on Fitnessurheiluliiton tapa saada kohupäätös näyttämään ja kuulostamaan hyvältä suurelle yleisölle.

– Todellisia syitä ei tiedä kukaan, Halonen sanoo ja muistuttaa, että kansainvälisissä kilpailuissa on aina dopingvalvontaa vaikkei valvova taho olisikaan Wada.

”Älähdetään siitä, ettei saada enää käyttää dopingia vapaasti”

Kehonrakennuspiirien keskustelupalstoilla ja sosiaalisessa mediassa Fitnessurheilu ry:n päätös on herättänyt paljon mielipiteitä. Osa kommentoijista on jopa väittänyt, että päätös tarkoittaa ”suomalaisen kehonrakennuksen kuolemaa”. Kritiikissä on tuotu esille, kuinka suomalaisen kehonrakennuksen taso tulee päätöksen myötä laskemaan.

Ouraman mukaan kritiikin taustalla on salliva suhtautuminen dopingiin.

– Älähdetään siitä, ettei saada enää käyttää dopingia vapaasti. Se on aika erikoinen älähdys. He älähtävät kaikkein kovimmin, jotka ovat dopingin puolella ja jotka uskovat, että douppaaminen on OK. Se on kriitikoiden lähtökohta ja mielestäni se on huono lähtökohta, Ourama sanoo.

Ourama ei osta Kehonrakennusliiton väitteitä heidän omasta dopingkontrollistaan.

– Puhua voi mitä vain, mutta näytöt ovat olleet aika heikkoja.Suomen Fitnessurheilu ry kertoi päätöksestään muun muassa Facebookissa julkaistussa tiedotteessaan.

TARJOUS: Urheilulehti puoleksi vuodeksi

49,00 €/6 kk * (norm. 87 €)

Tilaa »
  • Painettu Urheilulehti viikoittain kotiin kannettuna
  • Kaikki tilausjakson aikana ilmestyvät kausioppaat, mm. Veikkausliiga

* Määräaikainen 6 kk:n tilaus, joka ei jatku automaattisesti.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt