Matti Ahde kertoo sairaudestaan ja yhä jatkuvista hoidoista – ”Tilanne on vakava” - Muut lajit - Ilta-Sanomat

Matti Ahde kertoo sairaudestaan ja yhä jatkuvista hoidoista – ”Tilanne on vakava”

Urheilupolitiikan veteraani Matti Ahde kummastelee Ilta-Sanomien haastattelussa suomalaisen huippu-urheilun paisuneita rakenteita.

Matti Ahde on vakavasti sairas.

14.10.2017 7:24

Ministeri Matti Ahde, 71, ehti noin 40 vuoden urallaan urheilupolitiikassa olla rakentamassa ja yhdistämässä kaikenlaista. Lempilastaan nykyään sivusta seuraava Ahde kertoo erittäin suoraan mielipiteensä suomalaisen urheilun tuoreimmista hallintopoliittisista ja rahanjakoon liittyvistä ratkaisuista.

– Nyt suomalainen urheiluvalta on keskitetty Olympiakomiteaan, joka on Kansainvälisen olympiakomitean filiaali Suomessa. Ei siis edes sillä lailla suomalainen järjestö. Sen pitäisi nyt huolehtia huippu-urheilusta, kuntourheilusta ja vammaisurheilusta ja ties mistä. Johdossa ovat pääsihteeri ja puheenjohtaja (Mikko Salonen ja Timo Ritakallio), jotka eivät tätä taikinan lailla paisunutta himmeliä ole olleet edes rakentamassa, Ahde sanoo.

Puheita, joissa Olympiakomitea ottaisi pääroolin urheilun julkisten varojen jakamisessa, Ahde pitää lähinnä käsittämättöminä.

– Ne törmäävät jo perustuslakiin. Olympiakomitea saa lähes 90 prosenttia rahoistaan valtiolta, ja sitä taustaa vasten pidän sen turvonnutta organisaatiota ja henkilöstömäärää hyvin erikoisina asioina. Yhdistämisneuvotteluissa piti keventää rakenteita, mutta täysin toisin on taas käynyt. Onko jokaiselle todella järkevää tekemistä?

Ahde muistuttaa, ettei häntä häiritse, jos pitkälti omilla varoillaan elävä varakas järjestö, kuten esimerkiksi Jääkiekkoliitto, palkkaa vaikka miten monta ihmistä. Julkisten varojen käyttö on hänestä eri asia.

Vakava sairaus

Matti Ahde kertoi viime keväänä julkisuuteen sairastuneensa erittäin vakavasti.

Matti Ahde pitää Olympiakomiteaa kaikkine vastuualueineen liian massiivisena urheilujärjestönä.

IS:n haastattelun yhteydessä hän kertoo toimittajalle, mistä todellisuudessa on kyse – kun haastattelunauhuri on kiinni ja on ehdottomasti sovittu, että asiasta ei lehtitekstissä tarkemmin kerrota. Julkisuuteen hän kertoo tämän verran:

– Olen kokenut asian niin yksityiseksi, etten halua kuormittaa edes lähipiiriäni tämän yksityiskohtaisemmalla julkisella ruotimisella. Tilanne on vakava, ja sairauden hoidot jatkuvat, tämän viikon Hilkka-puolisonsa kanssa ulkomaanmatkalla viettävä Ahde kertoo.

Lääkäriltä saatu matkustuslupa oli suuri ilonaihe. Vaikka vakava sairaus näkyy ministerin olemuksessa – kenenpä ei – mielialoista sitä ei voisi päätellä.

– Olen pystynyt pitämään mieleni olosuhteisiin nähden valoisana. Näinäkin kuukausina suurta iloa ovat perheen lisäksi tuottaneet klassinen musiikki ja hyvä kirjallisuus.

Lue Matti Ahteen haastattelu kokonaisuudessaan Ilta-Sanomien viikonvaihteen lehdestä, joka on saatavilla myös sähköisesti näköislehtenä täältä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?