Muut lajit

Suomalaiset eivät pelkää Pohjois-Korean uhkaa: olympialiput käyvät kaupaksi

Julkaistu:

Olympialaiset
Suomen lippukiintiöstä ensi talven olympialaisiin jo 80 prosenttia on myyty.
Talviolympialaiset järjestetään Etelä-Korean Pyeongchangissa helmikuussa.

Norjalaislehti VG uutisoi, että vain 183 yksittäistä norjalaista on ostanut pääsylippuja olympialaisiin maan virallisen lipunmyyntitahon kautta. Yhteensä lippuja on mennyt kaupaksi noin 500 kappaletta.

VG:n mukaan saman tahon kautta matkapaketin on ostanut ainoastaan 32 ihmistä, kun vielä Sotshin kisoihin pakettimatkalaisia lähti 200–300.

Norja tunnetaan fanaattisena talviurheilu-, ja hiihtomaana, josta on perinteisesti lähtenyt valtava määrä ihmisiä kannustamaan omia urheilijoitaan arvokisoihin.


Olympialaisten lipunmyynti eroaa rajusti monista muista urheilutapahtumista. Kansainvälinen olympiakomitea KOK auktorisoi yhdessä kisajärjestäjien kanssa jokaisesta maasta yhden toimijan, joka saa toimia lipunmyyjänä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tämä perustuu siihen, että KOK haluaa estää jälkimarkkinoiden syntymisen, eli niin sanottujen ”lipputrokarien” toiminnan ja varmistaa, että liput myydään yhtenäisin hinnoin.

Suomessa lipunmyynnistä vastaa Elämysmatkat. Sen toimitusjohtaja Jussi Viskari kertoo, että lipunmyynti olympialaisiin on sujunut jopa hieman ennakoitua paremmin, lukuun ottamatta jääkiekkoa.

Erityisesti hiihtolajien liput ovat Lahden MM-kisojen myötä käyneet hyvin kaupaksi.

– Suomeen saatu kokonaismäärä on reilut 3 000 lippua, ja niistä noin 80 prosenttia on jo myyty. Tässä kiintiössä ovat mukana kuluttajat, yhteistyökumppanit ja olympiakomitean omaan käyttöön menevät liput.

– Kuluttaja-asiakkaille kokonaislippumäärästä on mennyt noin puolet. Heistä iso osa on ostanut pelkkiä lippuja, eli matkapakettien myynti ei ole läheskään samoissa lukemissa, hän jatkaa.

Korean niemimaan kiristynyt poliittinen tilanne on luultavimmin jarruttanut olympialaisten lipunmyyntiä. Olympiakaupunki Pyeongchang sijaitsee vain 80 kilometrin päässä Pohjois-Korean rajasta.

VG:n mukaan lipunmyynti on sakannut myös muualla kuin Norjassa. He kertovat, että kuukausi sitten vain reilut 20 prosenttia kaikista olympialaisten lipuista oli saatu kaupaksi.

– Sillä on varmasti vaikutusta. On kuitenkin vaikeaa arvioida, kuinka paljon enemmän lippuja olisi myyty jos näitä poliittisia jännitteitä ei olisi, Viskari pohtii.

– Lippujen kysyntä on vaihdellut hyvin voimakkaasti eri lajien välillä. Esimerkiksi taitoluistelu ja pikaluistelu ovat kansainvälisesti myyneet todella hyvin ja niistä tulee kyselyjä eri maista jatkuvasti – myös Koreasta.

Viskari kertoo, että lippuja voidaan useimpiin lajeihin vielä tilata lisää, mikäli kysyntää on vielä kiintiön täyttymisen jälkeen.

– Uskon, että yksittäisten lippujen kysyntä nousee, kun Suomen olympiapaikkoja varmistuu ja mahdolliset menestyslajit alkavat selvitä.

Jääkiekon olympiaturnauksen liput eivät sen sijaan ole käyneet kaupaksi. Viskari sanoo, että NHL-pelaajien poisjäänti näkyy selvästi kysynnässä. Hänen mukaansa Sotshin olympialaisissa suomalaisten matkustus oli painottunut selvästi nimenomaan jääkiekkoon.

Mikäli olympiakärpänen puraisee, joutuu viikon mittaisesta Etelä-Korean matkasta pulittamaan vähintään parituhatta euroa.

Viskari kertoo, että pakettimatkojen hinta määräytyy pitkälti majoituksen ja lippuhintojen mukaan. Halvemmalla pääsee, jos majoittuu Soulissa, parin tunnin junamatkan päässä Pyeongchangista.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt