Roope, 17, lähti Kempeleestä Iowaan – vaihto-oppilas nousi nollakokemuksella urheilutähdeksi ja julkkikseksi

Yhdysvalloissa oman joukkueen pelaajat, vastustajat ja media kehuvat kilpaa nuorta suomalaista.

Roope Niskanen on joukkueessaan potkaisija, eli hän tekee potkumaaleja, touchdownien jälkeisiä lisäpistemaaleja ja avauspotkuja.

10.10.2017 7:28

Yhdysvaltojen Keskilännessä sijaitsevan Iowan osavaltion pääkaupunki ja samalla osavaltion suurin kaupunki on noin 215 000 asukkaan Des Moines. Des Moinesista noin 88 mailia eli reilut 140 kilometriä länteen sijaitsee piskuinen Audubonin kaupunki.

Tähän parin tuhannen asukkaan pikkukylään muutti elokuussa kempeleläinen Roope Niskanen. 17-vuotias lukiolainen viettää Audubonissa vaihto-oppilasvuotensa.

Iowa ja Audubon valikoituivat Niskasen vaihtokohteeksi sattumalta.

– Kun hakee Jenkkeihin vaihto-oppilaaksi, ei saa itse päättää, minne pääsee. Mulla oli toiveena, että jos pääsisi esimerkiksi Kaliforniaan, mutta sattuikin Iowa. Mutta se oli ihan OK. Tiesin, ettei se tämäkään ole huono paikka, Niskanen kertoo puhelimitse Ilta-Sanomille.

Toinen sattuma Niskasen vaihtovuodessa oli, että uudesta koulusta, Audubon Community Schoolista, ei löytynyt jalkapallojoukkuetta, amerikkalaisittain siis soccer-joukkuetta.

Yhdysvalloissa koulujen omat urheilujoukkueet ovat iso juttu, ja jalkapalloa 11 vuotta pelanneen Niskasen ajatuksena oli jatkaa harrastusta myös vaihtovuoden ajan.

Roope Niskasen Audubon Wheelers jahtaa Iowan osavaltiomestaruutta. –Meillä pitäisi olla hyvät mahdollisuudet finaaliin. Siihen me uskotaan ja sitä kohti tehdään töitä, Niskanen sanoo.

Tutun soccerin sijaan koulussa pystyi pelaamaan amerikkalaista jalkapalloa. Vaihto-opiskelijana kouluun saapunut suomalainen jalkapalloilija otettiin ilolla vastaan myös amerikkalaisen jalkapallon joukkueeseen, vaikka Niskasella ei ollutkaan lajikokemusta.

Yksi amerikkalaisen jalkapallon pelipaikoista sopi Niskaselle mainiosti. Jalkapallotaustaista vaihto-opiskelijaa kokeiltiin heti potkaisijaksi, avauspotkuista ja potkumaalien tekemisestä vastaavaksi erikoisjoukkueen pelaajaksi.

– Joukkueen jäsenet olivat kuulleet etukäteen, että pelaan jalkapalloa ja että mun pitäisi pystyä potkaisemaan palloa ihan hyvin. Ekoissa treeneissä ekan potkun jälkeen he sanoivat, että olen niiden uusi potkaisija, Niskanen kertoo.

Niiden ensimmäisten harjoitusten jälkeen Niskanen on rikkonut Iowan osavaltion lukioennätyksen ja jahtaa toista.

Iowan suurin lehti Des Moines Register on kirjoittanut hänestä pitkän henkilöjutun. Omat ja vastustajajoukkueiden valmentajat kehuvat häntä maasta taivaisiin. Audubonin asukkaat pysäyttelevät kadulla ja onnittelevat hienoista suorituksista.

Niskanen, joka ei ennen Iowaan tuloaan ollut potkaissut soikion muotoista pelivälinettä kuin muutaman kerran, on nyt joukkueensa tähti.

Meet Roope Niskanen, Audubon's Finnish kicker who can hit from 65 yards. Really: https://t.co/Uoy4bB6Ipo via @DMRsports #iahsfb— Cody Goodwin (@codygoodwin) 4. lokakuuta 2017

Jos twiitti ei näy, voit katsoa sen tästä.

Des Moines Registerin toimittaja Cody Goodwin kirjoitti laajan artikkelin Niskasesta.

– Me teemme touchdowneja ja pisteitä, ja meidän yleisömme kyllä kannustaa, mutta normaalisti he ovat melko hiljaa. Sitten hän tulee antamaan aloituspotkua ja yhtäkkiä yleisöstä kuuluu ooh ja aah. Emme ole koskaan nähneet jalkapallon lähtevän jonkun jalasta sillä tavalla, Niskasen joukkueen valmentaja Sean Birks kuvaili suomalaisvahvistuksensa vaikutusta Des Moines Registerissä.

Niskanen rikkoi syyskuussa osavaltion lukioennätyksen tekemällä 13 touchdownin jälkeistä, potkaisemalla hankittavaa lisäpistettä yhdessä ottelussa. Entinen ennätys oli 12.

– Suurimmaksi osaksi joukkueeni takia, nehän ne touchdownit tekevät, Niskanen kommentoi ennätystään vaatimattomasti.

Amerikkalainen jalkapallo ei ole ainoa juttu, joka on osoittautunut napakympiksi Niskasen vaihto-oppilasvuodessa. –Kielellisesti ei ole ollut mitään ongelmia, kavereita on tullut tosi paljon, koulu menee hyvin ja perhe on kiva. Periaatteessa ei mitään valittamista, Niskanen sanoo.

Toinen ennätys, jonka rikkomiseen Niskasella on mahdollisuudet, on pisimmän potkumaalin tekeminen.

Maalihaarukan väliin on iowalaislukioissa osuttu parhaimmillaan noin 50 jaardin eli vajaan 46 metrin päästä. Niskanen on harjoituksissa onnistunut tekemään potkumaalin 65 jaardista eli 59,43 metristä. Pelissä pisin Niskasen tekemä potkumaali on tähän mennessä ollut 46 jaardia.

Ei siis ihme, että vastustajienkin valmentajat ovat intoutuneet ylisanoihin.

– Heillä on aikamoinen ase tuossa Niskasen pojasta. Se on hitonmoinen etu, enkä ole varma, onko samaa kellään muulla. Heillä (Audubonilla) on yksi osavaltion parhaista potkaisijoista, Boyer Valleyn koulun joukkueen valmentaja Cody Malone kommentoi Bulletin Review -lehdelle, kun hänen joukkueensa oli kokenut 69–14-tappion Niskasen Audubon Wheelersille.

Kempeleläisnuorukainen on kaikesta huomiosta otettu.

– Aivan mahtava fiilis! Kun kuulin juttua, että tämä iso sanomalehti oli kiinnostunut tekemään juttua.... menee sanattomaksi. Ei sitä pysty uskomaan, hän sanoo.

– Olen saanut mahtavaa palautetta ihan kaikilta. Vanhemmat kehuvat, ja joukkuekaverit tukevat ja auttavat. Myös tuntemattomat ihmiset tulevat kadulla sanomaan, että ”sä olet se potkaisija, hieno homma”.

Se potkaisija on nyt osavaltion mestaruutta jahtaavan, kautensa ilman tappioita aloittaneen joukkueen tärkeä palanen, joka keskittyy harjoituksissakin täysillä potkaisijan rooliinsa.

– Jos pelaa muita paikkoja, on suuri mahdollisuus loukkaantua. Valmentajat eivät halua sitä, joten he eivät halua, että pelaan muualla. Se on mulle ihan OK, ei mitään valittamista, Niskanen kertoo.

Niskanen pelaa Kempeleessä jalkapalloa Ajax-Sarkkiranta -joukkueessa. Iowassa hänen joukkueensa on Audubon Wheelers.

Kun Niskanen palaa ensi vuoden kesäkuussa Suomeen, hän kaavailee palaavansa sen suomalaisittain tutumman jalkapallon pariin ja käyvänsä lukion loppuun.

On kuitenkin mahdollista, että lukion jälkeen hänen tiensä vie takaisin Yhdysvaltoihin. Niskasen mainiot otteet ovat nimittäin herättäneet huomiota jo yliopistojoukkueissakin.

– Täällä pari yliopistoa ovat jo ottaneet yhteyttä valmentajiimme ja vähän kyselleet minusta. Kun menen takaisin Suomeen, läpäisen lukion ja jatkan kehittymistä potkaisemisessa, saatan muuttaa ihan hyvillä mahdollisuuksilla takaisin tänne. Tällä hetkellä alkaa pikkuhiljaa näyttää siltä, että yliopistojenkkifutis olisi mun juttu.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?