Suomalaispyöräilijä loukkaantui vakavasti autokolarissa – karmea tilanne MM-kisoissa tallentui videolle

Joni Kanervan kisa alle 23-vuotiaiden maantieajossa katkesi ennen puolta matkaa kotkalaisen törmättyä kovassa vauhdissa kaistaa vaihtaneeseen huoltoautoon.

Joni Kanerva kaatui pahannäköisesti Bergenin MM-kisoissa, kun huoltoauto teki äkkinäisen väistöliikkeen suomalaispyöräilijän eteen.

23.9.2017 13:07

Suomella oli kaksi edustajaa perjantaina Norjan Bergenissä ajetussa alle 23-vuotiaiden maantieajossa. Jaakko Hänninen polki hienon kisan ja tuli 191 kilometrin urakan jälkeen maaliin pääjoukon mukana sijalla 26.

Sinivalkoisten toisella edustajalla, 22-vuotiaalla Joni Kanervalla ei ollut yhtä hyvä päivä, sillä kotkalaisen matkanteko katkesi vajaan kahden tunnin ajon jälkeen vakavan onnettomuuden takia.

Kilpailua oli ajettu noin 90 kilometriä, ja Kanerva ajoi pääjoukon hännillä, kun pyöräilijät lähestyivät kovalla vauhdilla Bergenin keskustaa Kong Oscarsgatella. Varsin tiukassa kurvissa Kanerva edellä ajanut irlantilaisten huoltoauto (letkassa numero 10) pysähtyi auttamaan kadun reunaan pysähtynyttä kilpailijaa ja sen perässä ajanut huoltoauto väisti sivuun.

Jälkimmäisen auton kuljettaja ei ilmeisesti katsonut peileihin tarkastaakseen takana tulevaa liikennettä. Kanerva ajoi aivan auton takana, eikä ehtinyt väistää, kun auto hidasti ja väisti suomalaiskuskin eteen.

Huoltoauto hölmöili

Kanerva törmäsi ensin autoon ja lensi siitä maahan kohti kadun reunassa olevia turva-aitoja. Tilanteen voi katsoa oheisesta Norjan yleisradion (NRK) uutisesta.

Suomen huoltoauto oli letkassa numerolla 25. Se saapui paikalle noin 20 sekuntia onnettomuuden jälkeen. Autossa oli Suomen joukkueenjohtaja Kjell Carlström.

– Kun tulimme paikalle, huomasin loukkaantuneen ajajan olevan Joni, Carlström kertoo Ilta-Sanomille puhelimitse kisapaikalta.

Joni Kanerva voitti kesäkuussa 2016 Porvoon Akilleksen väreissä Suomen mestaruuden alle 23-vuotiaiden maantieajossa.

Carlström toimii myös Kanervan henkilökohtaisena valmentajana, joten kaksikon välit ovat hyvin läheiset.

– Joni näytti tosi pahalta ja tajusin, että nyt on kyseessä vakava loukkaantuminen. Onneksi lääkäri ja ensiapuhenkilökunta tulivat nopeasti paikalle.

Kanerva siirrettiin Haukelandin yliopistosairaalan hoidettavaksi. Hänen vanhempansa olivat Bergenissä seuraamassa kilpailua, joten ajaja sai nopeasti turvallista seuraa sairaalaan.

Solisluu poikki

Sairaalassa Kanervalla todettiin solisluun murtuma. Ilmeisesti myös useampia kylkiluita murtui. Lisäksi kasvoihin tullut viilto jouduttiin ompelemaan kiinni.

– Näyttää siltä, että Joni selvisi hurjannäköisestä tilanteesta sittenkin melko vähillä vaurioilla. Tosin lauantaina tehdään vielä uusi kuvaus, jolla varmistetaan, ettei kropassa ole muita vaurioita, Carlström kertoo.

– Puhuin hänen kanssaan puhelimessa. Joni ymmärsi mitä sanoin, vaikka ei pystynyt niskatuen takia itse vastaamaan.

Hiihtotausta

Kanerva hiihti nuoruudessaan Kymin Koskenpoikien riveissä, mutta vaihtoi lajin maantiepyöräilyyn. Tämän kauden hän on ajanut ranskalaisessa Club Cycliste Villeneuve Saint Germain Soissons Aisnen -seurassa, joka kilpailee maan ylimmällä amatööritasolla. Ennen Bergenin MM-kisoja hän ajoi vieraskuskina kuwaitilaisen Memil Pro Cycling -tallin paidassa Kiinan ympäriajossa.

Kanervan oli tarkoitus lähteä Memilin kanssa polkemaan Kazakstanin ympäriajoa lokakuussa, mutta kaatumisen takia kisareissu jäänee väliin.

Tänään Bergenissä poljetaan poikien MM-mitaleista, ja iltapäivällä on kello 14.30 Suomen aikaa alkava naisten maantieajo, jossa ovat mukana Lotta Lepistö ja Laura Vainionpää.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?