Suomalaisurheilijan MM-kisamatka Pohjois-Koreaan peruuntui: ”Emme voi tietää, mitä siellä tapahtuu”

rac

Julkaistu:

Taekwondo
Pohjois-Koreassa käydään parhaillaan taekwon-don MM-kilpailuja. Suomalaisurheilijoita kisoissa ei ole paikalla.
Pohjois-Korean pääkaupungissa Pjongjangissa starttasi viime perjantaina taekwon-don ITF-liiton maailmanmestaruuskilpailut (taekwon-do eroaa säännöiltään olympialajina tunnetusta taekwondosta).

Video:Taekwon-don MM-kilpailut alkoivat Pyongyangissa.

Suomalaisurheilijoita Pjongjangiin ei ole matkustanut. Syynä on maan heikko turvallisuustilanne. Alun perin Euroopan mestarin Sofia Manzin oli tarkoitus edustaa Suomea kisoissa. Myös maajoukkueen päävalmentaja Rafael Kestin oli tarkoitus matkustaa Pohjois-Koreaan.

Suomen Taekwon-don lajiliiton puheenjohtajan Jarmo Tjurinin mukaan päätös kisojen väliin jättämisestä oli viime kädessä urheilijan ja valmentajan.

– He päättivät itse olla osallistumatta, mikä on täysin ymmärrettävää. Me kehotimme seuraamaan ulkoministeriön matkustustiedotetta, sillä eihän meilläkään liittona ole sen parempaa tietoa. Emme me voi tietää, mitä siellä tapahtuu, Tjurin sanoo.


Pohjois-Korealle myönnettiin kisat viime vuonna. Tuolloin maan turvallisuustilanne ei ollut niin pahalla tolalla kuin se on nyt. Kuluvina viikkoina huolta ovat herättäneet maan tekemät ohjuskokeet.

– Tässä tilanteessa Pohjois-Korea on mielestäni väärä paikka MM-kisoille, sanoo Tjurin.

Tjurin ei kuitenkaan halua politisoida Pohjois-Korean kisaisännyyttä.

– Se on aivan sama, missä ne kisat järjestetään, kunhan vaan sinne on ihmisten hyvä ja turvallista mennä. Me urheilemme, muut tekevät politiikkaa.

Vaikean turvallisuustilanteen ohella Pohjois-Korean kisaisännyydestä tekee ongelmallisen myös rajalliset – ja kalliit – matkustusmahdollisuudet.

– Sinne ei kovin helposti pääse, ja se on älyttömän kallis matka. Meidän urheilijat tekevät kisareissut omilla rahoillaan, joten siinäkin mielessä päätös oli urheilijan.

Tjurin ei tiedä, ovatko muut lajiliitot päättäneet olla lähettämättä urheilijoitaan Pohjois-Koreaan. Hänen tietojensa mukaan Pjongjangissa on edustettuna 70 maata.

Suomesta Pohjois-Koreaan on matkustanut kunniapuheenjohtaja Jean Feller, joka edustaa Suomea kisojen yhteydessä pidettävässä kokouksessa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt