Lypsykarjatilan emäntä Heli, 50, teki huiman Suomen ennätyksen – rikkoi leuanvedon maagisen rajan ”testikisassaan”

Heli Heikkinen lukeutuu Suomen parhaisiin leuanvetäjiin. Siviilissä hän on lypsykarjatilan emäntä.

Heli Heikkinen on ainoa suomalaisnainen, joka on tehnyt virallisissa toistoleuanvedon kisoissa 40 leukaa.

16.9.2017 7:58

Heli Heikkinen, 50, teki kaksi viikkoa sitten huiman Suomen ennätyksen. Heikkisestä tuli ensimmäinen suomalaisnainen, joka on rikkonut virallisissa kisoissa toistoleuanvedon maagisen rajan, 40 leukaa (toistoleuanvedossa kilpailija tekee yhtäjaksoisesti mahdollisimman monta leuanvetoa omalla kehonpainollaan).

Heikkinen, Asikkalassa asuva lypsykarjatilan emäntä, on noussut vain muutaman vuoden harjoittelulla Suomen parhaimpien leuanvetäjien joukkoon. Hän aloitti harjoittelun vuonna 2013, osallistui ensimmäisiin kilpailuihinsa seuraavana vuonna ja on siitä lähtien hilannut toistoleuanvedon naisten SE:tä ylöspäin.

Tuoreimmasta, 2. syyskuuta Huittisilla järjestetyssä toistoleuanvedon Suomen cupin -osakilpailussa tehdystä ennätyksestä tekee poikkeuksellisen se, että kyseessä oli ensimmäinen kerta, kun Heikkinen kilpaili myötäotteella. Viime toukokuuhun asti Heikkinen oli kisannut ja harjoitellut vastaotteella.

– Lähtökohta tähän kisaan oli, että se on ihan pelkkä testikisa. Aloitin myötäotetreenin vasta toukokuussa ja oli tarkoitus katsoa, kuinka hyvin tekniikka toimii, Heikkinen kertoo Ilta-Sanomille.

Heikkinen kilpaili alle 50 kiloisten sarjassa.

Heikkisen ennätyssuoritus on nähtävillä alla olevalla videolla.

Jos YouTube-video ei näy, voit katsoa sen tästä.

– Siinä 20 toiston kohdalla oli pidettävä pieni paussi, kun alkoi tuntua siltä, että jos jatkaa samaan rytmiin niin kohtapuolin olisi kädet hapoilla, Heikkinen kuvailee parin viikon takaista suoritustaan.

– En tiedä itsekään, mistä se johtuu, että pystyn ottamaan pienen huilin ja sitten taas vedetään... moni on sanonut, että olen kuin diesel-kone, hän jatkaa.

Koska kyseessä oli vain ”testikisa”, herää tietysti kysymys: Mihin Heikkinen pystyykään, kun on harjoitellut kunnolla ja tekniikka on viilattu viimeiseen asti? Se selvinnee marraskuussa, kun vuorossa on Heikkisen kauden päätapahtuma, toistoleuanvedon SM-kisat.

– Jos treenaukset eivät nyt ihan pieleen mene ja pysyn terveenä, niin kyllä minä lähemmäs 50 toiston tavoitteen itselleni asetan, Heikkinen sanoo.

Heli Heikkinen sanoo, että kolmen treenin viikkotahti soveltuu hänelle parhaiten. Seuraavan kolmen viikon ajan hän aikoo tosin lisätä testimielessä mukaan neljännen, ylimääräisen treenin. Kuva vuoden 2015 toistoleuanvedon SM-kisoista.

Juuri 50 vuotta täyttänyt Heikkinen treenaa leuanvetoa tavallisesti kolme kertaa viikossa. Hän nostaa säännöllisen harjoittelun kaikkein tärkeimmäksi asiaksi, mikäli mielii kehittyä leuanvedossa.

– Minulla on urheilutaustaa, mutta olen sitä mieltä, että voit saada vanhempanakin tulosta aikaan, mutta se vaatii säännöllistä harjoittelua ja päämäärän, mitä kohti pyrkiä, nuorempana jalkapalloa SM-tasollakin pelannut Heikkinen neuvoo.

Hänen oma lähtötasonsa oli viisi leukaa.

Ensin aamunavetta, sitten treenit

Heikkinen pyörittää yhdessä aviomiehensä Timon kanssa lypsykarjatilaa Asikkalassa. Kolmena päivänä viikossa leuanvetotreenit rytmittävät lypsykarjatilan emännän päivää.

– Pääsen puoli kymmeneltä aamunavetasta ja noin puoli yhdentoista aikaan alan treenaamaan. Siinä menee noin kahteen asti. Sitten treenien jälkeen ollaan navetalla iltapäivä ja ilta, Heikkinen kuvailee.

– Toki jos on jotain akuuttia hommaa, niin silloin siirrän treenejä.

Heikkinen kiittelee kovasti miestään siitä, että pystyy sisällyttämään treenejään keskelle lypsytilan kiireistä arkea.

– Tämähän ei olisi mahdollista, jollei meidän isäntä olisi niin suosiollinen tätä mun harrastusta kohtaan. Hän ei vedä hernettä nenään siitä, että mä treenaan osan päivästä ja hän huhkii töitä!

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?