Tältä näyttää Olympiastadion jättiremontin keskellä – katso video ja kuvat - Muut lajit - Ilta-Sanomat

Tältä näyttää Olympiastadion jättiremontin keskellä – katso video ja kuvat

Helsingin olympiastadion näyttää tällä hetkellä taistelutantereelta, mutta kaikki on toisin jättiremontin valmistuttua.

15.9.2017 18:07

Helsingin olympiastadion on jättiremontin keskellä täysin myllätty työmaa, karu ranka. Mittavien ja kalliiden töiden jälkeen sen on tarkoitus olla entistä ehompi, modernit vaatimukset täyttävä mutta perinteitä yhä kunnioittava monitoimiareena.

– Ensi vuonna 80 vuotta täyttävä, hieman vanhempi kaunotar, Stadion-säätiön toimitusjohtaja Maija Innanen sanoi.

Ilta-Sanomat vieraili rakennustyömaalla perjantaina Olympiastadionin mediapäivänä.

Yllä olevalla videolla esitetään Olympiastadionin remontin etenemistä aina nykyhetkeen asti.

Lukuja: Remontin hinta-arvio on tällä hetkellä 261 miljoonaa euroa. Alkuperäinen oli 209 miljoonaa. Rajua nousua selitetään mm. sillä, että katostöistä tulee alkuperäistä kalliimmat. Hintaa on nostanut sekin, että pääkaupunkiseudulla on käynnissä samanaikaisesti useita mittavia rakennushankkeita.

Katsomokapasiteetti urheilutapahtumiin on 36 000–37 000. Konsertteihin voidaan saada lavasijoituksesta riippuen jopa 50 000 katsojaa.

Uudistuksen on määrä valmistua vuoden 2019 lopulla.

Yleisön sisäänkäynti on jatkossa vain etelä- ja pohjoispäädyistä.

Mitä haetaan: Vuonna 1938 valmistunut Olympiastadion on tarkoitus saada ajan tasalle palvelemaan niin yleisöä kuin urheilijoitakin. Remontti oli stadionin käyttöelämän jatkamiseksi välttämätön. Osa käyttötekniikasta ja viemäreistä on ollut edelleen 1930-luvun tasolla.

Rakenteita vahvistetaan ja uudistetaan. Ilman remonttia osa katsomoista olisi ollut todennäköisesti käyttökiellossa jo 2016.

Stadionin katsomot katetaan käytännössä kokonaan. Vain pääkatsomon päätyjen ja kaarrekatsomoiden väliin jää pienet kaistaleet ilman katetta. Kattaminen takaa yleisölle entistä paremman viihtyvyyden eri tapahtumissa sateen aikaan – jos Suomessa nyt sattuisi joskus satamaan.

Myyntipisteitä ja vessoja on uudistuvalla stadionilla merkittävästi enemmän.

Maan alle: Käytännössä kaikki uudisrakentaminen (noin 20 000 neliömetriä) sijoitetaan maan alle. Juoksuratojen alle tulee huoltotunneli, jota voidaan käyttää harjoitusratana. Pääkatsomon taakse maan alle rakennetaan mm. palloiluhalli, jota voidaan käyttää suurissa urheilutapahtumissa mediakeskuksena. Myös muita liikuntamahdollisuuksia löytyy jatkossa maan alta.

Aikaisemmin tv-autot ja muu kalusto veivät tilaa maan päältä, mutta ne saadaan jatkossa maan alle, jolloin koko maan päällä oleva alue jää yleisön käyttöön.

Stadionin remontin pitäisi valmistua vuonna 2019.

Ilme: Stadionin koko jättiprojekti on edennyt yhteistyössä Museoviraston kanssa.

Tulee paljon uutta, mutta vanhaa arkkitehtuuria kunnioittaen. Koska valtavasti asioita menee maan alle, näkyvimmäksi muutokseksi jäänee katsomoiden kattaminen.

Katsomoihin tulee yksittäiset istuimet, joiden valinnassa halutaan noudattaa stadionin vanhaa arkkitehtuuria. Yksi vaihtoehto on puutuolit, jotka toki valmistettaisiin kaikkien laatu- ja turvastandardien mukaisesti.

Aikaisemmin stadionilla istuttiin puupenkeillä. Myöhemmin jokaisella katsojalla on oma erillinen istuimensa.

Katsomoihin tulee yksittäiset istuimet.

Yleisöpalvelut: Myyntipisteiden ja käymälöiden määrä nousee merkittävästi aiemmasta, mikä parantaa yleisön viihtyvyyttä. Esimerkiksi itäkatsomon alle tulee ”100 metrin vessamaailma”, joka auttaa tarpeissa, jos on vaikkapa tankannut kesäkuumalla juotavaa, jota on ostettavissa jatkossa entistä helpommin.

Stadionille tulee omia erillisiä yleisöpalvelualueita, ja yleisön liikkumista stadionilla helpotetaan eri ratkaisuin. Ennen remonttia käytävät olivat paikoin ahtaat ja yleisön liikkuminen vaikeaa.

Yleisö pääsee sisälle stadionin tapahtumiin remontin valmistuttua vain etelä- ja pohjoispäädyistä. Esimerkiksi itäkatsomon sisäänkäyntien poistaminen helpottaa yleisön kulkua stadionilla ja stadionalueella.

Jalkapallo: Stadionremontin suunnittelun yhteydessä on kuunneltu Suomen Palloliittoa ja Euroopan jalkapalloliittoa Uefaa, jolla on tiukat standardit ottelutapahtumista lähtien kentästä katsomoon, media- ja viptiloihin.

Katsomokapasiteetti on Euroopan mittakaavalla katsottuna edelleen pieni ja estää suurimpien jalkapallo-otteluiden, kuten esimerkiksi Mestarien liigan loppuottelun tai EM-finaalin saamisen Helsinkiin.

Stadion täyttäisi jatkossa jalkapallovaatimukset vaikkapa Euroopan supercupin otteluun, tai eri maille jaettavien miesten EM-kisojen alkulohkon otteluihin.

Nuorten arvokisoihin stadion riittää mainiosti.

Olympiastadionin juoksuratojen alle tulee huoltotunneli, jota voi käyttää harjoitusratana.

Yleisurheilu: Juoksuradat palautetaan ns. normaaleiksi. Ratakierroksesta tuli kulmikkaan näköinen 2010 remontin yhteydessä, mikä nostatti paljon keskustelua.

Vaikka myös kritisoidut radat täyttivät sääntövaatimukset, paluu normaaliin malliin otetaan vastaan yleisurheilupiireissä vastaan tervetulleena.

Uusittu stadion voisi isännöidä esimerkiksi yleisurheilun EM-kisoja hyvin. MM-kisat vaatinevat Olympiastadionia suurempia areenoita.

Turvallisuus: Katsojien, urheilijoiden ja järjestäjien turvallisuus otettiin vahvasti huomioon jo varhain suunnitteluvaiheessa. Viime vuosina maailmalla nähdyt terrori-iskut eivät muuta laadittua strategiaa merkittävästi, koska asioihin panostettiin alusta alkaen.

Turvallisuuteen lasketaan myös esimerkiksi yleisön ulospääsyteiden lisääminen entisestä määrästä.

Olympiastadion on rakennettu alunperin 1940 kesäkisoja varten. Ne jäivät pitämättä toisen maailmansodan vuoksi. Lopulta Helsinki isännöi kisoja 1952.

Kävijöitä: Uudistetulle stadionille, käytännössä monitoimiareenalle, odotetaan remontin valmistuttua jopa miljoona kävijää vuosittain. Urheilu- ja konserttiyleisöjen lisäksi vieraita ovat mm. turistit, kaupunkilaiset, liikuntatilojen käyttäjät ja kokouspalveluiden asiakkaat.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?