Muut lajit

Ydinkokeita naapurimaassa – onko olympialaisiin turvallista matkustaa? Pohjois-Korean diplomaatti vastasi IS:lle

Julkaistu:

OLYMPIALAISET
Olympialaiset järjestetään helmikuussa Pyeongchangissa, joka sijaitsee vain 80 kilometrin päässä Etelä- ja Pohjois-Korean rajavyöhykkeestä.
Ensi helmikuun talviolympiakisojen suurin mielenkiinto ei tällä hetkellä kohdistu tapahtuman tulosodotuksiin, vaan maailmanpoliittiseen tilanteeseen.

Etelä-Korean historian toiset olympiakisat myönnettiin 2011 Pyeongchangin kaupungille, joka sijaitsee vain 80 kilometrin päässä Etelä- ja Pohjois-Koreaa vuodesta 1953 erottaneesta demilitarisoidusta rajavyöhykkeestä.

Pohjois-Korea on viime aikoina osoittanut edistyneensä merkittävästi ohjus- ja ydinaseteknologiassaan. Maa on voimannäytöksenä tehnyt ohjus- ja ydinkokeita, jotka herättävät suurta huolta varsinkin Etelä-Koreassa, Kiinassa, Venäjällä ja USA:ssa. Jälkimmäinen vastaa merkittäviltä osin Etelä-Korean puolustuksesta.

Kun olympiakisoihin on aikaa viitisen kuukautta, myös niihin valmistautuvat urheilijat alkavat olla huolissaan. Vielä muutama kuukausi sitten Etelä-Korean presidentti Moon Jae-in puhui, miten kisojen avulla Koreat voisivat lähentyä toisiaan. Päättyneenä kesänä esimerkiksi pohjoiskorealainen taekwondon näytösryhmä vieraili maailman tiukimmin suljetun rajan eteläpuolella esiintymässä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Rion kesäolympiakisoissa 2016 nähtiin jopa niin ennenkuulumaton tilanne kuin etelä- ja pohjoiskorealainen urheilija ottamassa selfie-kuvaa.

Herra Kim otti kantaa

Nyt on toinen ääni kellossa, ja sadat urheilijat ympäri talviurheilevaa maailmaa pohtivat, heräävätkö jonakin kisa-aamuna keskeltä sotaa tai ainakin eskaloitunutta konfliktia. Olympiakaupunki sijaitsee Pohjois-Korean maasta laukaistavien ohjusten kantosäteen sisällä.

Ilta-Sanomat tavoitti Tukholmasta pohjoiskorealaisen diplomaatin, joka suostui lyhyesti arvioimaan turvallisuustilannetta kisojen lähestyessä. Lähetystösihteeri Kim vastaa Suomen-asioista Pohjois-Korean Tukholman-suurlähetystössä. Maalla ei ole enää lähetystöä Suomessa, eikä Suomella Pohjois-Korean pääkaupungissa Pjongjangissa.

– Toimittajana osaat varmasti etsiä tietoa siitä, millainen turvallisuustilanne on Korean niemimaalla tällä hetkellä. Sieltä löytyy myös meidän näkökulmamme siitä, miksi tällaiseen tilanteeseen on tultu, lähetystösihteeri kertoi puhelinhaastattelussa.

Onko olympiakisoihin turvallista matkustaa?

– Tällä hetkellä emme osaa sanoa asiasta mitään varmaa. Jos soitat uudestaan esimerkiksi tammikuussa, osaamme ehkä antaa tarkemman arvion.

Lähetystösihteerin mukaan ei vielä tiedetä, aikooko Pohjois-Korea ylipäätään lähettää joukkueen talvikisoihin. Myönteinen päätös olisi liennytysele, joka rauhoittaisi tunnelmia. Soulin kesäolympiakisoja 1988 Pohjois-Korea boikotoi.

Jos maa ei osallistu Pyeongchangin kisoihin, syy ei välttämättä ole boikotti, vaan heikko panostus talviurheiluun. Vancouverissa 2010 Pohjois-Koreaa edusti kaksi urheilijaa, Sotshissa 2014 nolla.

Parhaat mahdollisuudet maalla on taitoluistelun pariluisteluun. Pyeongchang kuuluu Gangwonin maakuntaan, jonka kuvernööri on jo vedonnut Kansainväliseen olympiakomiteaan, jotta se myöntäisi villejä kortteja muuten olympiastandardien alapuolelle jääville Pohjois-Korean urheilijoille.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt