Satu, 48, ylitti itsensä yhdessä maailman kovimmista urheilutapahtumista – ”Mietin, mitä mä täällä teen” - Muut lajit - Ilta-Sanomat

Satu, 48, ylitti itsensä yhdessä maailman kovimmista urheilutapahtumista – ”Mietin, mitä mä täällä teen”

Satu Pippola päätti ylittää itsensä äärimmäisessä oloissa kisattavassa Norseman Xtreme -triathlonkisassa.

Suomalaisosallistujat. Satu Pippola ja Jussi Viljanen osallistuivat tänä vuonna rankkuudestaan tunnettuun Norseman Xtreme -kilpailuun. Pippola tuli maaliin noin 16,5 tunnin jälkeen, Viljanen joutui keskeyttämään pyörärikon seurauksena.­

8.8.2017 6:52

3,8 kilometriä uintia kymmenasteisessa vedessä, 180 kilometriä pyöräilyä vuoristoteillä ja 42,2 kilometrin juoksuosuus. Kaikki tämä kylmyydessä, tuulen ja sateen piiskatessa kasvoja.

Norjan eteläosassa järjestettävää Norseman Xtreme -kisaa ei pidetä turhaan yhtenä maailman kovimmista urheilutapahtumista.

– Kyllähän minua vähän hulluna pidetään, lauantaina extreme-tapahtumassa kisannut Satu Pippola sanoo nauraen Ilta-Sanomille.

Neljä vuotta triathlonia harrastanut Pippola, 48, oli tänä vuonna ensimmäistä kertaa mukana armottomassa kilpailussa. Lentoemäntänä työskentelevä kaarinalainen sai idean kummipojaltaan.

– Kummipoikani lähetti minulle linkin ja videon kilpailusta. Hän kirjoitti, että ”sulle kun ei mikään riitä, niin tässä olisi haastetta”, Pippola muistelee.

Satu Pippola (oik.) ja Jussi Viljanen (kesk.) eivät hätkähtäneet uimista kylmässä vedessä. Suomalaiskaksikko sanoi nauttineensa suorituksesta ja ympärillä olevista maisemista täysillä.­

Ajatus vaikutti ensin liian uskaliaalta. Uteliaisuus ja halu testata omia rajoja eivät antaneet kuitenkaan rauhaa. Pippola haki kilpailuun viimeisenä ilmoittautumispäivänä.

Norseman Xtreme on siitä erikoinen kisa, että siihen valitaan kilpailijat arvonnan kautta. Monet pääsevät suosittuun rääkkiin kokeiltuaan onneaan arvonnassa useita vuosia. Pippolan arpaonni oli kohdallaan ensimmäisellä yrittämällä.

”Kaikki ympärillä vaikuttivat ammattiurheilijoilta”

Kisa käynnistyi viideltä lauantaiaamuna. Kilpailijat matkasivat Hardanger-vuonolle autolautalla ja hyppäsivät siitä hyiseen veteen.

– Ennen lähtölaukausta mietin, mitä mä täällä teen. Kaikki ympärillä vaikuttivat ammattiurheilijoilta, Pippola sanoo.

Veteen päästyään uimista pitkään harrastanut Pippola rentoutui. Maisemat ja kilpailun tunnelma tekivät vaikutuksen.

Norseman Xtreme -kisan pyöräilyosuus käytiin sateessa ja tuiskussa. Se ei hymyä hyydyttänyt.­

– Nautin uimisesta, vaikka vesi oli kylmää. Menin rauhassa, ja ehdin katsoa ympärillä olevia kallioita ja rantaan sytytettyä tulta, jota kohti uimme. Nautin siitä oikeastaan eniten.

Uinnin jälkeen alkoivat sadekuurot ja 180 kilometrin pyöräilyosuus Hardangerviddan ylängöllä. Serpentiiniteiden jyrkät nousut ja laskut liukkaissa alamäissä pakottivat keskittymään täysillä suoritukseen. Pippolan hermoja testasi myös yhtäkkiä tielle tupsahtanut lammaslauma.

– Tulin pyörällä alamäkeä ja ehdin jo jännittää, mistä ohitan lampaat. Kun olin niiden kohdalla, ne hyppäsivät ojaan.

Aviomies huoltajana

Kisan päättävä juoksuosuus oli nousuineen niin rankka, että Pippola taittoi osan matkasta kävellen.

Suomalaiskilpailijan tavoitteena oli päästä maaliin, joten Pippola ei ottanut vauhdista paineita. Suurempia epätoivon hetkiä ei ehtinyt tulla.

– Juoksuosuudella oli seitsemän kilometrin jyrkkä zombienousu. Se oli vähän puuduttavaa. Soitin siinä kohtaa kahdelle pojalleni ja isälleni. Isä sanoi, että mieti, mitä varten olet treenannut nämä vuodet. Sain siitä virtaa.

Juoksu on Satu Pippolan lempilaji. Hän tuli kisan maaliin 42,2 kilometrin juoksun jälkeen ajassa 16 tuntia, 37 minuuttia ja 38 sekuntia.­

Pippola sai tukea myös huoltajana toimineelta aviomieheltään Matilta. Parin viisi poikaa ja Pippolan vanhemmat seurasivat kisan etenemistä kotona.

Kun Pippola ylitti 16 tuntia 37 minuuttia ja 38 sekuntia kestäneen suorituksensa jälkeen maalilinjan, hän kuuli tutun sävelmän.

– Maalissa laitettiin soimaan jokaisen kilpailijan kansallislaulu. Se oli upea juttu.

”Vaikea kuvailla sanoin”

Pippolan valmistautuminen Norsemaniin sisälsi kaikkea muuta kuin orjallista treenisuunnitelman noudattamista. Lentoemäntänä työskentelevä viiden lapsen äiti on joutunut sovittamaan harjoittelunsa epäsäännölliseen työrytmiin. Harjoittelu on sisältänyt treeniä kuntosalilla, juoksemista, spinningiä ja talvisin hiihtoa.

Treenaus on ollut välillä haastavaa, mutta toisaalta Pippola sanoo olevansa ihmistyyppiä, jolle spontaanius ja hetkessä eläminen sopivat. Hän on löytänyt triathlonista intohimon, joka vaikuttaa tulleen jäädäkseen.

– Vanhinta poikaani tämä välillä huolestuttaa. Hän on pyytänyt, että ”äiti lopeta jo”, hän naurahtaa.

– En kuitenkaan osaa olla paikallani. Nyt jo tekisi mieli tehdä jotain kevyttä, mutta täytyy pitää järki mukana.

Pippola kutsuu Norseman-kisaa upeaksi kokemukseksi.

Pippola poseerasi miesten kilpailun hurjalla ajalla (9 tuntia, 52 minuuttia ja 10 sekuntia) voittaneen norjalaisen Lars Christian Voldin kanssa. Vold alitti ensimmäisenä kilpailijana kisassa 10 tunnin rajan.­

– Maisemat ja kisan tunnelma olivat jotain, mitä on vaikea kuvailla sanoin. Se pitää kokea itse. Haluaisin kannustaa ihmisiä toteuttamaan rohkeasti unelmiaan, tuntuivat ne miten vaikeilta tahansa.

Pippola oli ainoa kisaan osallistunut suomalaisnainen. Hänen lisäkseen lähtöviivalle tuli porilainen Jussi Viljanen. Kaksikko tsemppasi toisiaan ennen kisaa ja sen aikana.

Viljanen lähti kisaan kunnianhimoisin tavoittein, mutta kilpailu katkesi lopulta tylysti pyöräilyosuudella sattuneeseen välinerikkoon. Pettymyksestä huolimatta Viljanen kehuu tapahtumaa.

– Kokemuksena tämä oli viimeisen päälle hieno. Kilpailupaikka on karuudessaan uskomattoman kaunista aluetta.

Kilpailijat saivat kokea Norjassa säätilojen koko kirjon. Lämpötila heitteli kahdeksasta 20 asteeseen, tuulta ja kovaa sadetta seurasi auringonpaiste.

– Suomalaiset sanovat, että Suomen kesä on vähän huono. Kannattaa käydä siellä, niin mieli muuttuu positiiviseksi, Viljanen hymähtää.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?