Tahkon triathlonistit lähtivät yöllä matkaan, aamun valjetessa vedestä nousi kylmettyneitä uimareita – 540 km pyöräilyosuus käynnissä

Tahkon kolminkertaisen triathlonin tekijät lähtivät klo 23 viime yönä matkaan 11,4 kilometrin mittaiselle uintiosuudelleen.

Juha Riikonen nousi Syvärin vesistä aamun valjetessa.

4.8.2017 8:22

Kuten triathlonissa yleensä, ensimmäisenä Tahkon kolminkertaisen triathlonin täyden matkan tekijöilläkin oli edessä uintiosuus. Normaalisti täydellä matkalla 3,8 kilometriä, Juha Riikosella, Juhana Niemisellä sekä Miika Lahtelalla siis 11,4 kilometriä.

Riikonen, Nieminen ja Lahtela aikovat tehdä tänä viikonloppuna Tahkolla kolminkertaisen täyden matkan triathlonin, yhteensä 678 kilometrin suorituksen 48 tunnin aikana.

Oli jo pimeää, kun kolmikko sukelsi Syvärin tummaan veteen torstai-iltana klo 23. Suuri joukko yleisöä oli kokoontunut lähettämään hurjapäistä kolmikkoa matkaan lahden pohjukasta. Uintireitin toisessa päässä Tahkolla olevan lahden ylittävällä sillalla oli myös kokoontunut lukuisia ihmisiä seuraamaan kolmikon starttia.

Miika Lahtela (vas.), Juha Riikonen (kesk.) ja Juhana Nieminen ennen 11,4 kilometrin uintiin lähtöä.

Kun herrat astelivat rantaan märkäpuvut päällään, yleisö antoi heille aplodit. Märkäpukujen lisäksi triathlonistit olivat pukeneet ylleen neopreeni-tossut, sillä Syvärin vesi oli vain noin 17–18 asteista ja kylmä saattaisi yllättää usean tunnin uintireissun aikana. Varpaiden säilyminen lämpimänä auttaa pitämään kylmän tunteen paremmin poissa. Vyötäisilleen triathlonistit olivat kiinnittäneet myös punaiset turvapoijut, joiden sisään huoltotiimi oli asettanut vilkkuvalot, jotta uimarit näkyisivät pimeässä yössä.

Pohjois-Savossa sijaitsevan Syvärin vesi oli vain 17-18 asteista.

Yleisöä oli kerääntynyt kannustamaan atleetteja.

Matkalla heitä oli saattamassa koko ajan huoltovene, josta triathlonkolmikko sai juomaa ja muuta energiaa.

Triplatriathlonistit lähtivät matkaan iloisin mielin. He olivat sopineet yhteisesti, että Nieminen parempana uimarina uisi omaa tahtiaan ja Riikonen ja Lahtela tulisivat perässä. Nieminen hyppäisi siis 540 kilometrin pyöräosuudelle ennen muita ja liittyisi Lahtelan ja Riikosen kanssa samaan joukkoon pyöräosuuden alun aikana. Ajatuksena kolmikolla on tietysti pysyä yhtenä joukkona pyöräilyn ajan, jotta he voivat tukea toisiaan rankassa suorituksessa.

Nieminen nousikin vedestä 4,5 tunnin uinnin jälkeen, hyvillä mielin.

– Parin viimeisen kierroksen aikana alkoi tuntua hieman kylmältä, Nieminen haasteli pyöräilyvaatteita vaihtaessaan.

– Muuten meni ihan mukavasti.

Juhana Nieminen suoritti ensimmäisenä uintiosuuden.

Nieminen lähti pyöräilemään ennen aamun sarastusta. Lahtela nousi hänen perässään noin 40 minuuttia vedestä, valitellen hänkin kylmyyttä – uintiin tarkoitettu ohut märkäpuku ei sitä pitänyt loitolla hänen vietettyään vedessä runsas viisi tuntia.

– Hankala oli kyllä suunnistaa pimeässä, Lahtela totesi, ja epäili, että uintimatkaa hänelle tuli suunnistusvaikeuksien vuoksi suunniteltua enemmän.

– No, mutta uinti nyt tehty, ja nythän tämä homma vasta alkaa, Lahtela totesi.

”Hankala oli kyllä suunnistaa pimeässä”, Miika Lahtela totesi järvestä noustuaan.

Juha Riikonen nousi Syvärin vesistä aamun valjetessa.

Juha Riikonenkin ui todennäköisesti jonkun verran ylimääräisiä metrejä.

– Olisi hauska nähdä, paljonko matkaa oikein tuli, Riikonen totesi uinnista noustuaan.

– Meinasin jättää leikin kesken, kun alkoi närästää niin paljon tuolla vedessä, Riikonen sanoi.

Onneksi tähänkin oli varauduttu ja huoltoveneestä löytyi närästyslääkettä, joka auttoi eikä matka jäänyt kesken heti alkutekijäihinsä.

– Luulen, että nauttimani limppari ja vaakatasossa olo aiheutti sen, Riikonen totesi ja nappasi pyöräilyvaatteita vaihtaessaan Dire Straitsin ”Sultans of swing” -kappaleen soimaan.

– Tätä mä odotin kaksi viimeistä uintikierrosta, Riikonen naurahti naurattaen samalla huoltotiimiä.

Lahtela odotti Riikosen valmistautumista pyöräilyosuudelle ja kaksikko lähti ajelemaan Pohjois-Savon mäkisiä reittejä auringon noustessa. Pimeäkin ehtii tulla jälleen uudelleen, ennen kuin triplatriathlonistit ovat suoriutuneet pyöräilyosuudestaan, sitä kun riittää 540 kilometriä.

Lahtela ja Riikonen lähtivät yhdessä 540 kilometrin pyöräilyosuudelle.

Niin kuin kaikissa triathloneissa, niin tässäkin, pyöräilyn jälkeen kolmikolla on tiedossa vielä juoksua, yhteensä 126,6 kilometriä. Maalissa he otaksuvat olevansa lauantai-iltana, ennen puolta yötä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?