Tämän vuoksi Venäjä ei hyväksy skandaalimaisen dopingraportin tuloksia – ”Vääntävät asiasta loppuun asti”

Julkaistu:

Doping
Venäjän urheilujohdolle tekee tiukkaa hyväksyä Richard McLarenin dopingraportin tuloksia.
Venäjän dopingsotkut ovat tulleet urheiluväelle viime vuosina liiankin tutuiksi. Maassa paljastuneen laajamittaisen dopingjärjestelmän vuoksi Venäjä suljettiin mm. kansainvälisen yleisurheiluliiton toiminnasta.

Esimerkiksi perjantaina alkavissa Lontoon yleisurheilun MM-kisoissa ei nähdä Venäjän väreissä esiintyviä urheilijoita, vaan 19 poikkeusluvan saanutta venäläiskilpailijaa, jotka esiintyvät ns. neutraalin lipun alla.

Viimeisimmän vuoden aikana Venäjällä on yritetty luoda uskottavaa järjestelmää ja saada sitä kautta jälleen paikka kansainvälisissä urheilupiireissä. Maailman antidopingtoimisto Wada ilmoitti hiljattain Venäjän edistyneen muutostyössään. Wada listasi kuitenkin 12 kohtaa, jotka Venäjän tulee vielä täyttää päästäkseen mukaan kansainvälisille kilpailukentille.

Yksi kohdista oli, että Venäjän urheiluministeriön ja muiden urheilupäättäjien pitäisi hyväksyä kanadalaisprofessori Richard McLarenin dopingraportin tulokset. McLaren perehtyi kaksiosaisessa raportissaan Venäjän dopingjärjestelmään ja arvokisoissa, kuten Sotshin olympialaisissa, tapahtuneisiin räikeisiin dopingrikkeisiin.


Kanadalaisasiantuntijan raportin mukaan Venäjän dopingjärjestelmä oli valtiojohtoista, ja systeemiin olivat sotkeutuneet niin paikalliset antidopingviranomaiset kuin kansallinen turvallisuuspalvelu FSB. McLarenin mukaan järjestelmässä oli mukana viiden vuoden aikana yli 1000 venäläisurheilijaa yli 30 lajista.

Venäjän antidopingkomissiota johtava Vitali Smirnov ilmoitti torstaina, ettei Venäjällä aiota hyväksyä raporttia.

– Mitä tulee McLarenin raporttiin, siinä on muutamia kiistanalaisia kannanottoja ja arvioita, Smirnov kommentoi R-Sportille.

– Kukaan ei hyväksy tätä raporttia sellaisenaan.

Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov otti asiaan lievemmän kannan, mutta ilmoitti raportissa olevan ”elementtejä, joita Moskova ei hyväksy”.

”Venäläiset vääntävät asiasta loppuun asti”

Suomessa urheilu- ja liikuntalääketieteeseen erikoistunut virolaisvenäläislähtöinen lääkäri Sergei Iljukov on seurannut Venäjän antidopingtyötä ja sikäläistä urheilumaailmaa. Hän sanoo, että menossa on Venäjän urheilupäättäjien ja kansainvälisen yhteisön vääntö McLarenin raportin sisällöstä.

 

Venäläiset ovat joutuneet antamaan periksi monessa asiassa. He tekevät selvästi töitä päästäkseen takaisin Wadan piiriin ja kansainväliseen urheiluun.

Venäläisiä hiertää etenkin yksi asia.

– Raportin hyväksyminen tarkoittaisi käytännössä sitä, että myönnetään valtion sotkeutuneen dopingjärjestelmän ylläpitoon. Se puolestaan avaa mahdollisuuden esimerkiksi haastaa valtio oikeuteen ja vaatia siltä korvauksia, Iljukov toteaa.

– Sen vuoksi venäläiset vääntävät asiasta loppuun asti.

Raporttiin perehtyneen Iljukovin mukaan McLarenin tutkimus on pääpiirteissään oikeansuuntainen ja kuvaa Venäjällä vallinnutta tilannetta. Venäjän vallanpitäjät haluavat kuitenkin pestä kätensä mahdollisista dopingkytköksistä. Raportissa nimeltä mainitut urheilupäättäjät ovat kadonneet Venäjällä julkisuudesta, ja koko asia on haluttu lähinnä unohtaa.

– Raportissa ei ollut suoria viitteitä silloisesta urheiluministeristä Vitali Mutkosta, mutta siinä mainittiin Mutkon oikea käsi ja esitettiin faktoja tämän henkilön osallisuudesta. Nyt kyseinen henkilö on hävinnyt varjoihin, Iljukov sanoo.

Pitkän linjan urheiludiplomaatti Smirnov on käynyt kulissien takana keskustelua McLarenin kanssa, jotta raportin sävy muuttuisi.

– Smirnov sai McLarenin muuttamaan joitain ilmaisuja. Kun McLaren puhui Wadan kongressissa, hän ei puhunut enää valtiojohtoisesta dopingjärjestelmästä vaan niin sanotusta institutionaalisesta dopingjärjestelmästä, Iljukov kertoo.


Venäjän virallinen kanta maan dopingongelmaan tuli taannoin presidentti Vladimir Putinilta, joka myönsi maan antidopingjärjestelmässä olleen puutteita. Maan urheiluministeri Pavel Kolobkov löysi dopingkatastrofiin kätevän syntipukin.

– Kolobkov piti Grigori Rodtshenkovia yksittäisenä rikollisena, joka on rakentanut omatoimisesti koko dopingjärjestelmän, Iljukov sanoo.

Rodtshenkov on Venäjän antidopinglaboratorion entinen johtaja, joka oli merkittävä osa järjestelmän ylläpitoa ja positiivisten dopingnäytteiden salaamista. Dopingskandaalin tultua julkisuuteen Rodtshenkov pakeni Yhdysvaltoihin ja toimi sittemmin muun muassa McLarenin syväkurkkuna.

Merkkejä muutoksesta näkyvissä

Iljukovin mukaan on vaikeaa arvioida, miten vääntö raportin sisällöstä vaikuttaa Venäjän mahdollisuuksiin palata kansainvälisille kilpakentille. Keskustelu on intensiivistä ja kiivasta, ja prosessi on vielä selvästi kesken.

Aiheeseen perehtynyt erikoislääkäri kuitenkin sanoo, että merkkejä muutoksesta on ollut jo näkyvissä.

– Venäläiset ovat joutuneet antamaan periksi monessa asiassa. He tekevät selvästi töitä päästäkseen takaisin Wadan piiriin ja kansainväliseen urheiluun.


Iljukov ottaa esimerkiksi Venäjän antidopingtoimiston Rusadan.

– Rusadan toiminta on aloitettu puhtaalta pöydältä. Siellä on uusi henkilöstö, jolla ei ole mitään yhteyksiä aikaisempiin työntekijöihin. Brittiläiset ovat johtamassa ja kouluttamassa uutta porukkaa. Siellä on myös kaksi kansainvälistä asiantuntijaa Liettuasta ja Australiasta. Se on selvä askel eteenpäin.

Myös yleisurheilukentillä asioita on muuttunut.

– Venäjän mestaruuskisat päättyivät pari päivää sitten. McLarenin raportissa mainitut dopingvalmentajat olivat vielä viime vuonna Venäjän mestaruuskisoissa urheilijoidensa kanssa. Nyt heitä ei enää näkynyt. Mutta ei näkynyt heitäkään, joiden vain sisäpiiri tietää sotkeutuneen dopingiin. Se oli yllätys.

Iljukov haluaa kuitenkin olla vielä arvioissaan varovainen. Venäjällä on ennenkin osattu pitää kulisseja kunnossa.

– Joko ylhäältä on tullut käsky ja yleisurheilupiirit on putsattu kovalla kädellä tai homma on lavastettu, koska tiedetään, että Venäjän urheilu on suurennuslasin alla.

Klo 10:22: Korjattu viimeistä sitaattia.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt