Suomalaiskolmikko yrittää ennenkuulumatonta suoritusta: Kolme triathlonia kahteen vuorokauteen

Kolme harrastajaa tekee elokuussa kolme täyden matkan triathlonkisaa putkeen.

Peräti 678 kilometriä uiden, pyöräillen ja juosten ja aikaa 48 tuntia. Siinä Juhana Niemiselle, Miika Lahtelalle ja Juha Riikoselle riittää haastetta.

29.6.2017 8:47

Täyden matkan triathlon: 3,8 kilometriä uintia, 180 kilometriä pyöräilyä ja 42,2 kilometriä juoksua. Kun tämän suorituksen kertoo kolmella, tulee 11,4 kilometriä uintia, 540 kilometriä pyöräilyä ja 126,6 kilometriä juoksua, yhteensä 678 kilometriä.

Kolme triathlonin harrastajaa, Juhana Nieminen, Miika Lahtela ja Juha Riikonen aikovat jokainen tehdä täyden matkan triathlonin kolmekertaisena elokuussa Nilsiän Tahkolla – aikaa jokaisella sen tekemiseen on vain 48 tuntia.

Yhden triathlonin täyden matkan enimmäisaikaraja on 16 tuntia, jolloin suoritus on hyväksytty.

– Kun sen kertoo kolmella, se on näppärästi se kaksi vuorokautta, eli 48 tuntia, Juha Riikonen sanoo.

Tiettävästi kukaan Suomessa ei ole aiemmin tehnyt vastaavaa suoritusta eli kolminkertaista täyttä matkaa yhteen soittoon. ”Megamanit” Juri Haverinen, Juha Nurmela ja Jaakko Mattila tekivät vuonna 2015 myös Tahkolla kolme täyttää matkaa – mutta kuuteen päivään.

– Juri Haverinen tämän idean kolmesta peräkkäisestä täysmatkasta triathlonfoorumilla heitti, siitä se lähti. Innostuin ihan mielettömästi, Riikonen sanoo.

Lahtela ja Nieminen auttavat Riikoselle märkäpukua päälle. Riikosella on syntymästä asti ollut lievä toispuoleinen halvaus.

Riikonen mietti ajatusta pari kuukautta. Sen jälkeen hän otti yhteyttä kisajärjestäjiin ja julisti asian triathlonistien keskustelufoorumilla Facebookissa. Pian Nieminen ja Lahtela olivat mukana.

– En hirveästi yli kymmentä minuuttia harkinnut, kun olin jo ilmoittautumassa leikkiin mukaan. Vaimo ja lapsetkin näyttivät vihreää valoa, niin homma oli selvä, Lahtela naurahtaa.

– Aika hullun hommaa, taidettiin meillä sanoa, Nieminen naurahtaa.

Riikonen, 31, kauhoi uintiosuuden viime vuoden Tahkon kisassa hyisessä Syvärin vedessä ilman märkäpukua. Pyöräilyn hän taittoi vanhalla vaihteettomalla armeijan pyörällä.

Riikosen suoritusta taivasteltiin jo tuolloin, sillä hänen keskinopeus pyöräily­osuudella oli yli 27 kilometriä tunnissa. Kaikki harrastajat eivät aja huippuunsa viritetyllä triathlonpyörälläkään täyden matkan pyöräilyosuutta yhtä lujaa.

Viime vuoden tempauksen lisäksi Riikonen on elämänsä aikana tehnyt useita täyden matkan triathloneja, joista osa on ollut niin sanottuja extreme-triathloneja eli todella raskailla reiteillä tehtyjä kisoja.

Lahtela, 40, on puolestaan juossut kahdeksan ultrajuoksukisaa ja on myös UTTF:n (Ultra Trail Tour Finland) eli maastossa järjestettyjen ultrajuoksujen mestari vuodelta 2015. Triathlonista Lahtelalla on kokemusta kahden täyden matkan verran, joista toinen meni hieman yli kymmenessä tunnissa.

Nieminen, 41, on puolestaan tehnyt paljon lyhyitä triathlon-vetoja, puolimatkojakin kuusi ja lisäksi kolme täyden matkan triathlonia, joista rajuin on Norseman, Norjassa ääriolosuhteissa järjestetty kisa.

Kukaan kolmikosta ei ole kuitenkaan tehnyt yhtenä suorituksena kolmea täyttä triathlonia. Miksi ihmeessä he ryhtyvät yritykseen?

– No miksi ei, Lahtela kysyy takaisin.

Triathlonpyörä on suunniteltu niin, että se säästää lihaksistoa hieman pyöräilyn jälkeen tulevaan juoksuun. Miika Lahtela uskoo, että matkasta tulee varmasti rankka, mutta ikimuistoinen.

Yksi tärkeä syy on myös hyväntekeväisyys. Rohkean tempun avulla kerätään varoja Iceheartsin nuorisotyöhön.

– Elämältä tulee joskus kovaakin turpaan, mutta jos on kohdannut haasteita ennenkin ja selvinnyt niistä, on paremmat lähtökohdat selvitä jatkossakin. Avain on siinä, että hakeutuu omaehtoisesti epämukavuusalueelle, Riikonen toteaa.

Kropan lisäksi myös pääkopan täytyy ilmeisesti olla kunnossa?

– Kyllä kaikki lähtee mielentilasta, psyykestä ja suhtautumisesta. Tiedän, että selviäisin tuplasta, mutta selviänkö triplasta, se on tässä se haaste, mitä kokeillaan, Riikonen sanoo.

Riikonen tietää omasta kokemuksestaan, että rajoitteet ovat vain omassa päässä. Hänellä on ollut lievä toispuoleinen halvaus syntymästä asti.

– En anna toispuolihalvauksen määrittää, mitä voin ja mitä en voi tehdä. Ongelmien ja haasteiden sijaan pitäisi oppia katsomaan mahdollisuuksiin ja ratkaisuihin. Tällä tavalla haluan kannustaa ja rohkaista myös muita. Jos ei aiemmin ole juossut kilometriäkään ja sitten meneekin vaikka viisi kilometriä, niin se on jo perhanan iso juttu, Riikonen sanoo.

Näin tripla etenee

Torstai 3.8.

Lähtö uintiin klo 23, koko 11,4 kilometriä yhteen putkeen. Uinnin aikana 0,5 l nestettä ja yksi energiapatukka / tunti (keskinopeus noin 2,5 km/h).

Perjantai 4.8.

Rantautuminen uinnista klo 03.30–03.45, 1. vaihto (T1) ja polkupyörien selkään. (Kisakellossa aika n. 4.30–4.45 tuntia).

Pyöräilyssä syödään pääasiassa satulassa 25 min välein, mitä sattuu maistumaan sekä juodaan säännöllisesti. Isompi ateria huoltopisteessä 135 km, 270 km, 405 km ja 540 km kohdilla.

(Keskituntinopeus pyöräilyssä noin 25,5–26 km/h, pyöräilyn kokonaisaika noin 22 tuntia).

Lauantai 5.8.

2. vaihto klo 02.00 (T2), lähtö juoksuun (kisakellossa aikaa noin 27 tuntia). Energiaa nautitaan samalla rytmillä kuin aiemmin, isommat ruokatauot 21 km, 42 km, 63 km, 84 km ja 105 km kohdilla.

Juoksussa käytössä nukkumateltta, jossa voi ottaa 20 minuutin voimaunia tarvittaessa.

(Keskituntinopeus juoksuosuudella noin 7 km/h)

Maalissa klo 23. Juoksuun käytetty aikaa 21 tuntia, kisakellossa aikaa 48 tuntia!

(Koko matkan, uinti, pyörä ja juoksu, keskinopeus noin 14,2 km/h)

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?