Tältä näytti vain pilttiä ja sissimuonaa kuukausia syönyt Hjallis Harkimo purjehduksen jälkeen – laihtui 15 kiloa - Muut lajit - Ilta-Sanomat

Tältä näytti vain pilttiä ja sissimuonaa kuukausia syönyt Hjallis Harkimo purjehduksen jälkeen – laihtui 15 kiloa

Harry ”Hjallis” Harkimo purjehti 30 vuotta sitten yksin maailman ympäri ja laihtui 15 kiloa.

15 kiloa laihtunut Harry Harkimo saapui yksinpurjehdukselta Helsinkiin 30 vuotta sitten. Lauantaina Harkimo rantautuu samalla veneellä Helsingin Etelä-Satamaan.

16.6.2017 6:06 | Päivitetty 16.6.2017 10:43

Suomalaisilla on ainutlaatuinen mahdollisuus nähdä kansanedustaja Harry Harkimon Belmont Finland -purjevene, jolla mies purjehti yksin maailman ympäri 30 vuotta sitten.

Harkimo rantautuu lauantaina 17. kesäkuuta kello 11 veneensä kanssa Helsingin Eteläsatamaan samaan paikkaan kuin saapuessaan pitkältä purjehdukselta kotiin vuosikymmenet sitten.

Kun Harkimo muistelee purjehdusprojektiaan, hän ihmettelee vielä tänä päivänkin sitä, että on hengissä.

– Se oli elämäni ensimmäinen iso projekti, jonka tein yksin. Keräsin siihen rahaa viisi miljoonaa markkaa. Opin senkin, että ihminen pystyy tekemään mitä vain, jos hän niin päättää, hän kertoo.

Hjallis Harkimo saapui maailmanympäripurjehdukseltaan Helsinkiin 17. kesäkuuta 1987. Purjehtija oli laihtunut 15 kiloa matkan aikana.

Kun Harkimo sitten lähti matkaan ja seilasi päiväkausia yksin valtamerillä, hän oppi tuona aikana paljon niin itsestään kuin valtamerten mahdista.

– Etelä-Kiinan merellä alukseni meni ympäri ja pelkäsin kuolevani. Onnekseni olin narulla kiinni veneessä ja selvisin, hän muistelee.

Hjallis kertoo purjehduksen olleen päivittäistä taistelua: se oli täyttä työtä 168 päivää vuorokaudet ympäri.

Purjehtiessaan Stockmannin tavaratalon kokoisen jäävuoren ohi, hän mietti sitäkin, että jos jotakin vakavaa tapahtuu, kukaan ei ole lähimaillakaan pelastamassa.

– Merta ei voi koskaan voittaa. Ihminen on mitätön ja kovin pieni merten myrskyissä. Opin tuon matkan aikana itsestäni hyvin paljon, muun muassa sen, miten reagoin stressiin, hän kertoo.

Harkimo laihtui purjehduksen aikana 15 kiloa, sillä hän söi vain pilttiä ja sissimuonaa.

Harry Harkimo purjehti yksin maailman ympäri vuosina 1986–87.

Hän pystyi nukkumaan vain tunnin kerrallaan. Kun matkan aikana ei ollut puhekumppaniakaan, Hjallis kertoo puhuneensa itsekseen ja sanoo nyt velmuillen, että silloin sai myös oikeat vastaukset itselleen tehtyihin kysymyksiin.

– Reissu oli sairaan rasittava, mutta omalla tavallaan mahtava. Kun on 168 päivää yksin, tunneskaala liikkuu laidasta laitaan. Joskus itkin aivan hirveästi, sitten taas nauroin, Hjallis kertoo.

Yksinpurjehdus opetti Hjallikselle sen, että elämässä selviää, jos on tahtoa.

Hän sai aikoinaan toisen mahdollisuuden Etelä-Kiinan merellä, mutta saapuessaan satamaan mies jatkoi uutterasti töitään rakennuttamalla muun muassa Hartwall Arenan.

Työtahti oli vuosia melkoinen, kunnes hän sai sydänkohtauksen Afrikan lomallaan. Tuon tapauksen jälkeen Harkimo päätti kääntää elämässään veneen kokan kohti terveellisempää elämää.

Hjallista itketti ja nauratti, kun hänen aluksensa halkoi merta maailman laidalla.

Hjallis ei tee enää iltaisin töitä, vaan hän rajoittaa työtunnit kahdeksaan päivässä, antaa aikaansa entistä enemmän kolmelle pojalleen, eikä kotona ole edes tietokonetta.

– Ihminen pystyy mihin vain. Se on omasta halusta ja tahdosta kiinni, hän sanoo.

Klo 10.00: Lisätty kuva Harkimon saapumisesta Helsinkiin 30 vuotta sitten. Otsikkoa muokattu.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?