Suomalaisurheilija teki hurjan ME:n 60 sekunnissa: ”Optimaalisin tapa saada mahdollisimman paha olo kroppaan” - Muut lajit - Ilta-Sanomat

Suomalaisurheilija teki hurjan ME:n 60 sekunnissa: ”Optimaalisin tapa saada mahdollisimman paha olo kroppaan”

Joel Naukkarinen tähtää Tokion olympialaisiin.

14.6.2017 14:07

– Jos jollain lajilla haluaa itselleen mahdollisimman pahan olon kroppaan, niin soutu on siihen optimaalisin, kertoo soutaja Joel Naukkarinen.

Näin puhuu mies, joka teki juuri uuden maailmanennätyksen sisäsoudussa minuutin matkalla. Hän eteni 60 sekunnin aikana 416 metriä, eli hänen keskivauhtinsa 500 metrillä oli huikea 1.12,1.

Kyseessä on 24-vuotiaan Naukkarisen toinen ME. Ensimmäinen syntyi 100 metrillä huhtikuussa. Suomen ennätyksiäkin hän on kerännyt neljä kappaletta. Kahdelta matkalta sellainen puuttuu, mutta nekin ovat tavoitteena.

Valmistautuminen ennätyssoutuun kuulostaa rajulta.

– Tuollainen vaatii kropan huolelliset herättelyt. Valmistautumiseen meni yhteensä 2,5 tuntia. Alkuun tein pyöräilyä, sitten tunnin voimaharjoituksen ja lopuksi lajinomaiset herättelyt.

Mistään pienestä punttijumpasta ei ollut kyse, sillä Naukkarinen teki alle maksimivoimatreenin. Kyseessä on kaveri, joka vetää maasta 230 kiloa.

– Ykkösmaksimeilla saan voimaominaisuudet eli kaikki motoriset yksiköt käyttöön. Toistoja ei tule paljon, sillä en voi väsyttää itseäni liikaa.

Joel Naukkarinen teki toisen maailmanennätyksen parin kuukauden sisään.

Soutu on raaka laji, jossa saa aikaan kropan kokonaisvaltaisen hapotuksen.

Ennen suoritusta Naukkarisen syke oli jännityksestä 120–130 iskua minuutissa. Suorituksen lopussa se oli noussut 174:ään, kun hänen maksimisykkeensä on 184.

– Tuo on melko normaali lukema, mihin tuossa ajassa syke nousee. Minulla on myös yleisesti aika alhaiset sykkeet, hän kertoo.

Naukkarinen myöntää, että joskus on oksennus lentänyt sekä jännityksestä että rasituksesta. Nyt niin ei käynyt.

– Kroppa on jo tottunut kaikkeen mahdolliseen. Niin monta vuotta on tullut kisattua.

Naukkarinen on ainoa suomalaissoutaja, joka on voittanut avoimen luokan Suomen mestaruuden kaikilla matkoilla. Niitä riittää 500 metristä aina maratoniin saakka. Edes maratonmatka ei miehelle riitä, sillä hän on soutanut treenimielessä myös 100 kilometriä.

– Palautuksien kanssa siinä meni seitsemän tuntia, aktiivista soutua oli ehkä kuusi tuntia. Halusin testata, millaista vauhtia ME-suoritus vaatisi, hän kertoo.

Yli 70 SM-mitalia voittanut Naukkarinen haaveilee olympiavoitosta. Lähemmäksi sitä olisi tarkoitus taistella jo Tokiossa. Naukkarinen tavoittelee Antti Kilpeläisen kanssa olympiapaikkaa perämiehettömässä kaksikossa. Kaksikolla on taskussa jo pari MM-edustusta.

– Vuoden 2019 MM-kisoista saa 11 parasta olympiapaikan. Olympiavuoden karsintakisassa on jaossa kaksi paikkaa. Tällä hetkellä olemme maailmassa ehkä sijalla 20, Naukkarinen arvioi.

– Eniten annamme tasoitusta muille teknisessä osaamisessa ja kilpailukokemuksessa.

Antti Kilpeläinen (vas.) ja Joel Naukkarinen tavoittelevat olympiapaikkaa Tokioon.

Olympiakulta on seuraavan 10 vuoden projekti, samoin kuin lääketieteellinen, jossa Naukkarinen opiskelee. Hän suorittaa kursseja Kuopiossa normaalia hitaammassa tahdissa, sillä harjoitukset haukkaavat vähintään 30 tuntia viikosta.

– Opiskelen kaksi tuntia päivässä ja etukäteen lomilla, Naukkarinen kertoo.

Naukkarinen loikkasi soudun pariin aivan toisenlaisesta lajista.

– Tein yläasteella puhtaasti voimaharjoittelua ja aloin sitten nyrkkeillä Rocky-elokuvien innoittamana. Nopeusominaisuudet eivät tuntuneet tarttuvan, mutta kestävyys parani herkästi.

– Olen sen verran roteva, etten ajatellut pyöräilyä tai pitkän matkan juoksua. Päädyin soutuun, jossa on hyvä olla myös voimaa.

Voimaa miehestä löytyy. Leuanveto onnistuu 80 kilon lisäpainolla, ja puristusvoimatestissä Naukkarinen on saanut kestävyysurheilijalle poikkeuksellisen kovan tuloksen 127 kiloa. Penkissä on noussut juniori-ikäisenä 150 kiloa.

– Totesin, että tuo tulos riittää siihen, että jaksan palauttaa airot. En ole sen jälkeen penkkipunnerrusta tehnyt.

Kovakuntoisella urheilijalla olisi varmasti ollut mahdollisuuksia menestyä muissakin lajeissa. Mikä sai valitsemaan soudun?

– Se on fyysisesti raskain laji, minkä tiedän. Harjoittelu on monipuolista. Vesillä soutu on myös teknisesti erittäin herkkä laji.

Naukkarisella on todisteita väitteelleen, sillä soudussa on mitattu mitattu urheilun isoimmat maitohappopitoisuudet, suurin hetkellinen hapenkulutus ja alhaisin veren PH.

Vastaus kysymykseen löytyy kuitenkin myös henkiseltä puolelta.

– Kun pääsee sopivaan flow-tilaan järvellä, se on poikkeuksellinen elämys.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?