Muut lajit

Katja Volkova, 19, on ylioppilas ja olympiaeläkeläinen – ”Jos olen voimistellut 48 tuntia viikossa, se on töiden tekemistä”

Julkaistu:

VOIMISTELU
Katja Volkova teki suomalaista urheiluhistoriaa olympialaisissa viime vuonna. Nyt hän on jo lopettanut urheilu-uransa. Tänään on ylioppilasjuhlat, mutta mitä sen jälkeen?
Ylioppilaskirjoituksissa oli vaikea istua paikoillaan.

Ekaterina ”Katja” Volkova, 19, ei ollut tottunut olemaan näin pitkään aloillaan. Tuntikausien istuminen oli hänelle uusi tilanne.

Viime vuonna päivärytmi oli ollut toisenlainen.

Hän oli muuttanut urheiluopistoon Lohjan Kisakallioon harjoitellakseen rytmistä kilpavoimistelua kahdeksan tuntia päivässä, kuusi päivää viikossa. Harjoittelu tähtäsi Rion olympialaisiin. Lukio jäi vuodeksi tauolle.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Volkovan sijoitus oli olympialaisten neliottelussa 21. Se on suomalaisen voimisteluhistorian kaikkien aikojen paras tulos.

Lukion jatkaminen välivuoden jälkeen oli toisenlainen maailma. Lukiokurssit Mäkelänrinteen urheilulukiosta oli saatava valmiiksi.


– En ollut huolissani ylioppilaskirjoituksista, sillä olin jo jännittänyt Riossa omaa tulostani. Ajattelin, että kunhan pääsisin läpi.

Volkova kirjoitti äidinkielen, venäjän, terveystiedon ja lyhyen matematiikan.

Tuloksena olivat m:n paperit.

Olympiaurheilija ilmoitti viime vuonna Rion olympialaisten jälkeen lopettavansa urheilu-uransa. Hän on siis eläköitynyt huippu-urheilija alle parikymppisenä.

Se kuulostaa hurjalta.

Volkova aloitti rytmisen kilpavoimistelun harjoittelun 7-vuotiaana. Pietarissa syntyneen urheilijan perhe muutti vanhempien työn perässä Venäjältä Suomeen, kun hän oli neljä.

Aluksi Volkovaa vietiin taitoluistelun pariin. Laji vaihtui edullisempaan rytmiseen kilpavoimisteluun.

Raha-asiat ja harjoituspaikkojen puute pääkaupungissa ajoivat Volkovan lopettamaan, muiden syiden ohella.

– En koe, että vanhempieni pitäisi vieläkin maksaa urheiluni, Volkova sanoo.

Hän kertoo vanhempien työskentelevän logistiikkatehtävissä.

– Tämä on erittäin kallis laji. Esimerkiksi yksi puku maksaa tuhat euroa ja meillä on oltava niitä ainakin neljä. Olemme maksaneet kaiken itse. Sponsoreita on ollut, mutta ne eivät riitä huipulla kilpailemiseen.Volkova on kritisoinut myös kotimaisia harjoitusolosuhteita. Helsingissä ei ole pysyvää voimistelukanveesia, jonka katto olisi tarpeeksi korkealla nauhan, pallojen ja keilojen heittoa varten.

Rion olympialaisten logo on tatuoitu hänen vasempaan käteensä.

– Olympialaisiin pääseminen oli oma tavoitteeni ja nyt se on saavutettu.

Volkova kertoo, että kirjoittaa työhakemuksiinsa ylpeänä olevansa olympiatason voimistelija.

Ura kertoo hänen mukaansa hyvästä työmotivaatiosta ja kurinalaisesta työskentelystä.

– Multa on kysytty, että mitä kun et ole ehtinyt vielä tehdä töitä. Se on outo kysymys. Jos olen voimistellut 48 tuntia viikossa, se on mielestäni töiden tekemistä.

– Ilman voimistelua en olisi tullut niin vahvaksi ja karismaattiseksi ihmiseksi kuin nyt olen.

Volkova myöntää kuitenkin, että maailma kilpaurheilun ulkopuolella on toisenlainen, kuin mihin hän on urheillessa tottunut. Se jännittää.

Arki on tähän mennessä rakentunut urheilun ehdolla. Koulunkäynti on mahdollistunut etätehtävillä ja oma tiimi on tukenut nuorta urheilijaa tämän matkalla kohti olympialaisia.

– Olen elänyt aika turvallisessa kuplassa. Tässä uudessa maailmassa on huomannut, ettei kaikki sulle niin hyvää halua. Kaikkea ei tuoda sulle samalla tavalla lautasella. Pitää tehdä paljon töitä.

– Olen hyvin kilpailuhenkinen ihminen. Kaipaan kilpailua vähän nykyisessä elämässä. Mitä se sitten tarkoittaa nyt? Ehkä ennen kaikkea kilpailua itsensä kanssa.

Tällä hetkellä Volkova valmentaa tällä hetkellä kaikenikäisiä rytmisiä kilpavoimistelijoita.

Opiskelemaankin hän aikoo hakea ensi keväänä. Nyt hän ei ehtinyt lukea pääsykokeisiin, sillä lukion loppuun saattaminen jäi hilkulle. Kun kirjoitusten tulokset lähtivät ylioppilaslautakuntaan, hän soitti rehtorille ja kysyi, onko yhä mahdollista saada lakki tänä keväänä.

Kyllä sä valmistut! oli rehtori kannustanut.

Tänään juhlitaan lakkiaisia, mutta minne sen jälkeen?

– Ehkä kauppakorkeaan. Tosin ajatukseni vaihtuvat päivittäin. Tänään on kauppakorkea ja huomenna minulla saattaa olla jokin muu ajatus.

Kirjoitusten aikana Volkova ehti ehdolle kuntavaaleissa Vantaan kokoomuksen listalle. Hän sai 97 ääntä.

Häntä ehdolle pyysi itsekin olympiaurheilijataustainen kilpapurjehtija Sari Multala. Samaan aikaan hän liittyi kokoomukseen.

Ehkä tulevaisuudessa hän haluaa olla päättämässä yhteiskunnallisista asioista?

– Olen ollut puolueeseen yhteydessä kyllä, hän myöntää.

– Tällä hetkellä ajamani asiat ovat vielä hyvin pitkälle urheilun ja liikunnan näkökulmasta. Olen ajanut koulutuksen ja liikenneyhteyksien asioita, koska Vantaalta on hankala päästä Helsinkiin. Minulla on oma auto käytössä ja nyt kun auto on ollut kaksi viikkoa remontissa, on kuin ei olisi toista jalkaa. Koulutuksessa kiinnostavat sisäilmaongelmat ja se,että kouluissa istutaan aivan liian paljon.


Katja Volkova ehdotti haastattelupaikaksi Kaivopuiston kesäistä rantaa, sillä hän viettää täällä päivittäin paljon aikaa. Ranta on hyvä paikka lenkkeillä ja tavata kavereita.

Volkova haluaakin jatkossa asua Helsingissä. Siksikään harjoittelu muualla ei tulisi kysymykseenkään.

Vaikka tulevaisuus on vielä auki, Volkova asettelee tavoitteensa ja unelmansa jämptisti. Ensin harjoiteltiin olympialaisiin. Sitten olivat vuorossa kirjoitukset. Seuraavaksi vuorossa uusi elämä, omilla asuminen ja opinnot. Useita pieniä unelmia.

Näyttää siltä, että hän näkee edessään tavoitteet ja välitavoitteet selkeämmin ja rauhallisemmin kuin moni muu ikäisensä.

Ehkä se on asia, jonka huippu-urheilu-ura on opettanut hänelle. Asia ja unelma kerrallaan.

Ekaterina ”Katja” Volkova

Ikä: 19

Ammatti: Valmentaja. Entinen huipputason kilpavoimistelija. Edusti Suomea Rion olympialaisissa 2016.

Perhe: Äiti, isä ja isoveli..

Plus: Syntynyt Pietarissa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt