Byrokratia jarruna halvaantuneen Jari Mönkkösen kotihoitoon pääsyssä: ”Haluan isän roolin takaisin” - Muut lajit - Ilta-Sanomat

Byrokratia jarruna halvaantuneen Jari Mönkkösen kotihoitoon pääsyssä: ”Haluan isän roolin takaisin”

Jari Mönkköselle etsitään parhaillaan henkilökohtaista avustajaa.

Halvaantunut voimistelija Jari Mönkkönen kuntouskeskus Validiassa Helsingissä. Takana hoitajat Elina Hedlund, Eeva-Leena Kallunki ja Hanna-Kaisa Kuronen.

3.4.2017 6:00

Neliraajahalvaantunut Jari Mönkkönen kertoo laitostuneensa kahdeksan kuukautta kestäneen kuntoutusjaksonsa aikana. Heti tapaturman jälkeen Mönkkönen joutui olemaan kolmisen kuukautta tehohoidossa, kunnes pääsi kuntoutuskeskukseen opettelemaan arjen askareita uudesta lähtökohdasta, pyörätuolista.

– Perheeni (vaimo ja kolme lasta) on sopeutunut tilanteeseen yllättävän hyvin. Toki täytyy sanoa, että keskimmäiselle lapselleni, kymmenvuotiaalle pojalle, tuottaa tuskaa, kun hän ei enää pääse pelaamaan isän kanssa pihapeleissä tai vastaavissa, Mönkkönen kertoo.

– Näiden kuukausien aikana olen laitostunut, vieraantunut normaalista perheenisän roolista. Haluan sen isän roolin takaisin, koska se on myös vaimoni ja ennen kaikkea lasten suuri toive.

Mönkköselle etsitään parhaillaan henkilökohtaista avustajaa, jotta muutto perheen omakotitaloon mahdollistuisi asuntoon suunniteltujen muutostöiden jälkeen. Avustajaa Mönkkönen tarvitsee ympärivuorokautisesti, sillä tapaturma aiheutti muitakin oireita kuin liikkumattomuuden.

– Lämmönsäätelymekanismini meni uusiksi. En hikoile lainkaan, vaan palelen 24 tuntia vuorokaudessa. Peitto lämmittää tehokkaasti, mutta en saa pitää sitä liian pitkään, koska muutoin lämpöuupumuksen ensioireet iskevät. Olo alkaa tuntua tukahduttavalta, huonovointiselta. Myös kuume nousee, Mönkkönen kertoo.

– Näin ollen tarvitsen kotiini hälytysjärjestelmän, jossa saa puheohjauksella avustajan saman tien paikalle.

Tässä vaiheessa Mönkkösen adrenaliinitaso hieman nousee, sillä kodinmuutostyöt eivät ole alkaneet vieläkään. Haastatteluhetkellä paikalla oleva Mönkkösen ystävä, entinen huippuvoimistelija Jani Tanskanenkin pyörittelee asiasta puhuttaessa päätään.

– Byrokratia on tullut Jarin tavoitteen tielle, hän tiivistää.

Asian pitkittyminen ilmiselvästi tuskastuttaa Mönkköstä.

– Elämme niin sanotusti hyvinvointivaltiossa, jossa kaikista luvataan pitää huoli. Mutta voi luoja, miten vaikeaa jo pelkästään yhden kodin muutostöidenkin tekeminen voi olla, Mönkkönen sanoo.

– Pelastuslaitoksen kaverini olisivat näiden kuukausien aikana tehneet muutostyöt jo moneen kertaan!

Maanantaina hän muuttaa helsinkiläiseen palvelutaloon.

– Unelmoin siitä, että voisin asua perheeni luona viimeistään vuoden päästä. Toivottavasti pääsen viranomaisten kanssa asioissa pian eteenpäin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?