Markku, 46, voitti MM-kultaa eksoottisessa talvilajissa – taakse jäi hiihtolegenda Björn Dählie! - Muut lajit - Ilta-Sanomat

Markku, 46, voitti MM-kultaa eksoottisessa talvilajissa – taakse jäi hiihtolegenda Björn Dählie!

Markku Levänen on alamäkipotkukelkkailun kolminkertainen maailmanmestari.

Markku Levänen päihitti viikko sitten kisatuissa alamäkipotkukelkkailun MM -kisoissa hiihtolegenda Björn Dählien. Kaksikko poseerasi yhdessä kisapaikalla.­

19.2.2017 20:04

Björn Dählien nimi lienee kaikille urheilun ystäville tuttu. Kaikkien aikojen parhaana miesmaastohiihtäjänä pidetty norjalaislegenda hallitsi lajiaan 1990-luvulla voittaen muun muassa kahdeksan olympiakultaa ja yhdeksän maailmanmestaruutta.

Uransa jälkeen Dählie on tehnyt menestyksekästä uraa bisnesmaailmassa, mutta aikaa vaikuttaa riittävän myös urheilulle. Yksi entisen hiihtokuninkaan harrastuksista on potkukelkkailu. Viikko sitten Dählie osallistui Norjan Hurdalissa järjestettyihin alamäkipotkukelkkailun MM-kisoihin.

Björn Dählie ihmetteli Markku Leväsen loppuvauhtia.­

Vuonna 2010 samaisen kilpailun voittanut Dählie joutui tällä kertaa kuitenkin huomaamaan, että lajin valtikka on siirtynyt tiukasti suomalaiskäsiin. Varkautelainen Markku Levänen on voittanut alamäkipotkukelkkailun MM-kultaa vuosina 2015 ja 2016, ja nyt tuli jo kolmas peräkkäinen mestaruus.

Dählien hiihtomeriitit ja kotikenttäetu eivät paljon painaneet, vaan hänet jätettiin kisassa neljänneksi.

– Sain siellä kisoissa vastailla kysymyksiin, että miltä tuntui voittaa tämä mies. Onhan se nyt yksi urheilulegenda päihitetty, vaikkei tämä hänen ykköslaji olekaan, Levänen naurahtaa.

Levänen oli yksi harvoista ulkomaalaisista kilpailijoista. Valtaosa kisaajista oli norjalaisia. Niin myös hopealla sijoittunut Sigurd Brennsäter ja pronssimies Harald Furuseth.­

46-vuotias Levänen törmäsi Hurdalin MM-kisoihin Ylen esittämässä Norjaa ristii rastiin -ohjelmassa seitsemän–kahdeksan vuotta sitten. Potkukelkkailu oli tuolloin jo tuttu laji, mutta alamäkipotkukelkkailua hän ei ollut testannut. ”Tuonne voisi joskus lähteä”, hän pohdiskeli ohjelman nähtyään.

YouTube-videoista vähän mallia, ja vuonna 2013 Levänen oli ensimmäistä kertaa starttiviivalla (ja sijoittui heti kolmanneksi pienen uloslaskun hidastamanakin). Nyt Levänen on lajin huipulla.

– Kunhan vaan hallitsee kelkan ja on rohkeutta ja potkuvoimaa niin sillähän tässä pärjää, hän vakuuttaa vaatimattomasti.

Levänen tuulettaa mestaruutta. Alamäkipotkukelkkailun MM-kisoissa kilpaillaan perinteisellä potkukelkalla, vaikka urheilullisempia mallejakin löytyy. Norjassa Leväsen kulkupeli oli suomalainen Esla-potkukelkka.­

Potkukelkkailu on it-alalla asiakaspalvelupäällikkönä työskentelevän Leväsen talvilaji. Lumien sulamisen jälkeen kelkka vaihtuu potkulautaan ja kickbike-potkulautaan.

Potkukelkkailun merkeissä Levänen kilpailee tänä talvena vielä Kuopiossa ensi viikonloppuna järjestettävässä 50 kilometrin Finland Ice Marathonissa. Maaliskuussa on puolestaan vuorossa potkukelkkailun SM-kisat Multialla.

– Suomessa on noin kymmenkunta potkukelkkailijaa, jotka harrastavat lajia suurin piirtein tosissaan. Mutta nämä ovat tavallisesti osaltaan myös hupimielisiä tapahtumia, joihin voi lähteä myös ei niin tosissaan.

Levänen sai paljon positiivista huomiota kisa-asustaan. Mestarin mukaan ”Riikka-Piikan neulekahvilan porukka Joroisista” on valmistanut asun käsityönä Suomen juhlavuoden kunniaksi.­

Norjan MM-kisoissakin oli tunnelma kohdillaan. Yleisöä oli Leväsen arvion mukaan nelisen tuhatta ja osallistujia yli 800 eri sarjoissa.

– Katsojilla on siellä nuotiopaikat ja poppivehkeet. Se on kunnon kansanjuhla.

Ja Dähliekin otti rennosti, vaikkei palkintosijaa saavuttanutkaan.

– Hän oli oikein mukava mies. Oli hienoa tavata hänet, kun aiemmin olin nähnyt hänet vain televisiosta. Monet haastattelut annettiin yhdessä ja rupateltiin mukavia, Levänen kertoo.

– Maaliin tulon jälkeen hän ihmetteli, miten tulin lopun niin kovaa, kolminkertainen maailmanmestari paljastaa.

Levänen oli Norjassa nopein 4,5 kilometrin matkalla. Hänen aikansa oli 9 minuuttia 29 sekuntia.­

Leväsen menestyksestä on kertonut aiemmin muun muassa kestävyysurheilu.fi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?