Venäjän huippupoliitikon puheissa tapahtui täyskäännös – asiantuntija: ”Hänelle itselleenkin noloa”

Julkaistu:

Doping
Venäjän varapääministerin Vitali Mutkon viimeaikaiset lausunnot ovat täysin erilaisia kuin vielä kuukausia sitten.
Vitali Mutko on ollut vuosien ajan Venäjän urheilun ykkösnimi. 58-vuotias poliittinen vaikuttaja toimi Venäjän urheiluministerinä vuosina 2008–2016. Nykyään hän on Venäjän varapääministeri ja maan jalkapalloliiton puheenjohtaja.

Mutkon kommentit ovat olleet yleisurheilun dopingskandaalin aikana ne kaikista halutuimmat, mutta yhtenäistä logiikkaa niissä ei ole ollut nimeksikään.

Siitä ei ole kuin pari vuotta, kun silloinen urheiluministeri kuittasi maan urheilupiirejä koskevat dopingepäilyt turhana hölynpölynä.


Marraskuussa 2015 ilmestyi saksalaisen ARD-kanavan dokumentti, jossa muun muassa entinen maajoukkueurheilija Julia Stepanova paljasti, miten Venäjän yleisurheilussa käytettiin systemaattisesti kiellettyjä aineita.

– Kaikki nämä vuodet olemme toimineet yhteisten sääntöjen mukaan. Venäjä suhtautuu dopingin käyttäjiin kovin ottein, Mutko kommentoi ennen dokumentin julkaisua.

Sanktiot odotettua kovempia

Vaikka todisteet kertoivat toista, urheiluministeri piti kiinni kannastaan ja ruokki Venäjän mediaa erilaisilla teorioilla, joiden mukaan länsimaiden tavoitteena oli heikentää Venäjän poliittista mahtia.

Tuolloin Mutko oli varma, että Venäjän yleisurheilijat nähtäisiin muun muassa Rion olympiakisoissa elokuussa 2016. Toisin kävi.

Portit Rion urheilujuhlaan sulkeutuivat. Kansainvälinen paralympiakomitea jäädytti Venäjän jäsenyyden, eivätkä maan urheilijat päässeet paralympialaisiin. Dopingnäytteiden uudelleenanalysointien jälkeen venäläisurheilijoilta on otettu pois kymmeniä arvokisamitaleja.

Uusin takaisku maan urheilulle tuli perjantaina, kun juoksija Maria Savinova-Farnosova sai neljän vuoden kilpailukiellon ja menetti olympia-, MM- ja EM-kullan.


Myllerryksen keskellä tapahtui jotain. Kieltämis- ja syyttelypolitiikkaa harrastanut Mutko muutti asennettaan radikaalisti.

Ehkä suurimman vastaantulonsa Mutko teki alkuviikosta, kun hän myönsi RSportille, että Venäjän yleisurheilussa on ollut laaja dopingongelma.

– Venäjän yleisurheiluliitossa oli erittäin paljon väärinkäytöksiä, ja sääntöjä rikottiin. Urheilijat toimivat vastoin sääntöjä, ja monet valmentajat eivät ymmärrä, miten voi työskennellä ilman dopingia. Heidän on aika astua sivuun, Mutko sanoi.

Kommentti on merkittävä, sillä Mutko ei ole aiemmin myöntänyt yhtä konkreettisesti venäläisen dopingongelman laajuutta.

Selvän asennemuutoksen on pistänyt merkille myös Helsingin yliopiston Aleksanteri-instituutin johtaja ja Venäjä-asiantuntija Markku Kivinen. Hän pitää muutosta huomattavana, mutta muistuttaa, että kyseessä on myös ”tyypillinen venäläinen kuvio”.

 

Täältä kaukaa katsottuna tuntuu, että tämän tilanteen täytyy olla hänelle itselleenkin noloa.

– Ensin on yritetty ratkaista asiaa junailemalla ja muualta syyllisiä etsimällä. Sitten kun joudutaan yhä kovempien sanktioiden eteen, ymmärretään, ettei tämä asia olekaan hoidettavissa niin.

– Mutkon asema horjuu, jos tämä skandaalimainen tilanne jatkuu pitkään. Se horjuttaa paitsi kansainvälisen yhteisön, myös venäläisten omaa uskoa siihen, miten siellä toimitaan.

Vallanpitäjille nolo juttu

Kivinen muistuttaa, että iso dopingskandaali on vain yksi esimerkki Venäjän poliittisesta kulttuurista. Samanlaista sääntöjen vapaata tulkintaa esiintyy esimerkiksi talousalalla ja ulkopolitiikassa.

– On olemassa vanha sanonta, että Venäjällä mikään ei toimi, mutta kaikki järjestyy. Se tarkoittaa, että asiat voidaan hoitaa epävirallisen järjestelmän kautta. Esimerkiksi WTO:ssa (Maailman kauppajärjestössä) Venäjän toiminta on sooloilevaa ja menee ristiin sääntöjen kanssa, Kivinen sanoo.

– Yhtä lailla Euroopan ihmisoikeustuomioistuin antaa Venäjälle sanktioita, mutta siellä ei silti muuteta sääntöjä tai käytäntöjä, vaan maksetaan sakot.

Mitä tulee urheilujärjestelmän kehittymiseen, Kivinen on varovainen optimisti. Hän uskoo systeemin muuttuvan pikkuhiljaa, vaikka muutos on monelle itsepäisyydestään tunnetulle vallanpitäjälle vaikea paikka.


– Doping ei ole sellainen asia, jota poliitikot voisivat aktiivisesti puolustaa. Vaikka sitä on välillä yritettykin.

Urheilu on Venäjän politiikassa isossa roolissa. Urheilun avulla on vahvistettu maan kulttuuriin vahvasti kuuluvaa isänmaallisuutta, kasvatettu poliittista suosiota ja käännetty ihmisten katseita yhteiskunnallisista epäkohdista. Menestysjärjestelmän mureneminen on jättänyt jälkensä, joita on yritetty peitellä syyttämällä muita.

– Symbolisesti tämä on vallanpitäjille nolo juttu, jota on yritetty omalla propagandalla kääntää lännen salaliitoksi. Venäläisten salaliittoteoriat länsimaiden aikeista ovat aika hurjia, ne ovat samanlaisia kuin (Donald) Trumpilla. Aivan kahjoja, Kivinen sanoo naurahtaen ja ottaa esimerkiksi energiapolitiikan.

– Vähän niin kuin ilmastonmuutos on Trumpille Yhdysvaltojen vihollisten salaliittoa, Venäjällä se taas nähdään lännen salaliittona Venäjän energiasuurvaltaa vastaan.

”Eihän kukaan poliitikko voi sanoa, että kannattaa dopingia”

Voiko urheiluvaikuttaja Mutkon pehmenneestä äänensävystä aistia muutosta paremmasta? Vai onko kyse vaan ilmiöstä, jossa poliitikon puheet vaihtelevat tilanteesta toiseen?

Puhtaaseen urheiluun uskovat toivovat, että jonain päivänä Venäjän urheilujohdossa osattaisiin myöntää virheet. Sitä kautta voisi syntyä muutostakin. Joka tapauksessa dopingskandaali ja sen näkyvät seuraukset ovat pakottaneet Mutkon pohtimaan asioita uudelleen.


– Täältä kaukaa katsottuna tuntuu, että tämän tilanteen täytyy olla hänelle itselleenkin noloa. Mutta täytyy muistaa, että Venäjän politiikassa on totuttu koheltamaan ja mesoamaan milloin mitäkin älytöntä. Meillä on aikamoinen tekeminen siinä, ettei itse lähdetä sellaiseen maailmaan mukaan, Kivinen pohtii.

Mielipiteet ja kommentit ovat vaihtuneet, mutta yhdestä asiasta Mutko on pitänyt kiinni. Hän väittää yhä, ettei tiennyt laajasta dopingohjelmasta mitään.

Selitys epäilyttää, sillä Mutko tunnetaan intohimoisena urheilumiehenä, joka on puuhannut aktiivisesti Venäjän eri urheiluhankkeita ja halunnut olla perillä maan huippu-urheilijoiden kuulumisista.

– On mahdotonta sanoa, miten hyvin hän on ollut informoitu siitä, mitä kaikkea urheilupiireissä on tapahtunut. Mutta varmasti hän kiistää osallisuutensa loppuun asti. Eihän kukaan poliitikko voi sanoa, että kannattaa dopingia.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt