Vaikea sairaus nujersi Etelä-Afrikan urheilulegendan vain 45-vuotiaana – muistetaan historiallisesta MM-voitosta - Muut lajit - Ilta-Sanomat

Vaikea sairaus nujersi Etelä-Afrikan urheilulegendan vain 45-vuotiaana – muistetaan historiallisesta MM-voitosta

Joost van der Westhuizen on Etelä-Afrikan rugbyn legendoja.

Julkaistu: 6.2.2017 15:19

Joost van der Westhuizen on kuollut.

Eteläafrikkalainen rugbyn legenda Joost van der Westhuizen menehtyi maanantaina. Hän kuoli motoneuronitautiin. Kyseessä on neurologinen sairaus, jossa liikehermosolut alkavat tuhoutua.

Van der Westhuizen oli kuollessaan vasta 45-vuotias. Hän oli maan suurimpia rugbytähtiä. Van der Westhuizen edusti maataan 89 kertaa 1993–2003. Hänet muistetaan ennen kaikkea vuoden 1995 MM-turnauksesta, jossa isäntämaa voitti historiansa ensimmäisen maailmanmestaruuden. Van der Westhuizen toimi myöhemmin myös maajoukkueen kapteenina.

Etelä-Afrikka juhli 1995 maailmanmestaruutta. Titteli yhdisti kansaa raskaina aikoina.

Turnaus oli Etelä-Afrikalle ensimmäinen lajin MM-turnauksessa, sillä 1987 ja 1991 se oli suljettu maan apartheid-hallinnon vuoksi. Vuosien 1985 ja 1991 välillä maa ei saanut pelata edes harjoitusotteluja muiden maiden boikotin vuoksi. Apartheidin päättymisen jälkeen ”Springboks” sai jälleen pelata. Mestaruutta pidetään maan merkittävimpänä joukkueurheilusaavutuksena.

– Presidentti Nelson Mandela tiesi, että rugby voisi olla suuri, yhdistävä voima maassamme. Se tunne oli aito, ja voiton euforia on kantanut meitä siitä päivästä lähtien, van der Westhuizenin pelikaveri Joel Stransky sanoi Telegraphin mukaan vuonna 2013.

– En tajunnut sitä heti, mutten epäile hetkeäkään, etteikö MM-voitto ja etenkin Mandelan rooli auttaneet rauhanomaisessa siirtymässä vanhasta hallinnosta uuteen. Meistä tuli silloin täysin demokraattinen maa.

Vuoden 1995 MM-sankarit kokoontuivat uudelleen 20 vuotta myöhemmin. Van der Westhuizen oli pyörätuolissa vaikean neurologisen sairautensa vuoksi.

– Suuren surun saattelemana vahvistamme Joostin menehtyneen. Hän kuoli kotonaan rakkaidensa ympäröimänä. Häntä jäädään kaipaamaan kipeästi, Van der Westhuizenin säätiö J9 Foundation kertoi Facebook-sivullaan.

Joost van der Westhuizen on Etelä-Afrikan rugbyn legendoja.