Suomalaistuomari muistaa lahjomisyritykset Neuvostoliitossa – ”Oven alta tuli kirjekuori”

Erotuomari Kaj Wallén, 57, saavuttaa keskiviikkona historiallisen rajapyykin Suomessa. Hän on kokenut urallaan paukkupakkasia ja lahjontayrityksiä.

Kaj Wallén tuomitsee keskiviikkona uransa 700. pääsarjaottelun Suomessa.

18.1.2017 10:00

Ei ole ihan tavallista, että pääsarjatason huippuottelussa kentällä nähdään 57-vuotias automyyjä.

Jääpallon lajilegenda Kaj Wallén jakaa keskiviikkona oikeutta Bandyliigan ottelussa Botnia–Akilles.

Ottelu on hänelle tuomarina jo 700:s Suomen pääsarjassa. Ura alkoi 1978 ottelulla SaFa–Kampparit.

– Rehellisesti sanottuna onhan tämä liian pitkä ikä tuomita. Pitäisi löytyä nuoria tuomareita, jotka pystyvät haastamaan vanhat, Wallén sanoi.

Jos nauttii ja pärjää, niin minkäs teet?

Kunto on pysynyt yllä tehokkaasti eri liikuntamuodoilla. Lenkkeily, pyöräily, soutaminen ja metsästysharrastus koirineen pitävät Wallénin liikkeellä kenttien ulkopuolella.

Vain ”häkkipäät” haastavat

Wallénilla ei ole ollut kiire pois rakkaan jääpallon parista. Hän on mielissään, että juhlapeliksi valikoitui hallitsevan mestarin Botnian ja viime kauden hopeajoukkueen Akilleksen kohtaaminen.

– Osuu pelillisesti hieno ottelu. Vastakkain kaksi joukkuetta, jotka keskittyvät pelaamiseen eivätkä suunsoittoon, Wallén sanoi.

Tiukasti ja johdonmukaisesti tuomitsevalle Wallénille urputetaan muutenkin aika vähän. Arvostetun erotuomarin kyvyt ja tyyli tunnetaan.

– Ei käytännössä kukaan enää yritä haastaa minua. Joskus jotkut juniorit eli häkkipäät yrittävät jotakin, mutta jäävät kyllä kakkoseksi siinä leikissä.

”Pakkasta oli 49 astetta”

Upean uran eksoottisimmat muistot löytyvät rajojen takaa.

Wallén tuomitsi urallaan 13 MM-kisat, joissa kymmenen loppuottelua.

Yhdysvalloissa pelatut MM-kisat 1995 olivat tietysti hieno tehtävä, mutta useat Neuvostoliitossa ja Venäjällä järjestetyt kisat tarjosivat äärimmäisimmät kokemukset.

– Arkangelissa oli pakkasta 49 astetta Ruotsin ja Norjan välisessä ottelussa. Vaatetta täytyi pukea päälle niin paljon, ettei meinannut pystyä liikkumaan. Tulihan siinä paleltumia. Jäi mieleen, Wallén muisteli.

Muistista löytyvät myös jääkylmät neuvostoaikaiset hotellihuoneet, joissa ei ollut kunnon sänkyjä eikä juoksevaa vettä.

– Tarkkana piti olla ruokailunkin kanssa. Moni otti mukaansa omat eväät. Yksi ruotsalainen tuomari lämmitti ruokansa omalla trangelilla.

”Minulle tarjottiin rahaa”

Neuvostoajoilla järjestäjät yrittivät vaikuttaa tuomareiden päätöksiin. Wallén kertoi, että hänetkin on yritetty lahjoa idässä.

– Minulle on tarjottu pari kertaa rahaa, eli on yritetty lahjoa. On tullut kirjekuori hotellihuoneen oven alta. Joskus paikallinen iso pomo tuli tuomarikoppiin ennen peliä juttelemaan, että mitähän teille saisi olla. Heitimme hänet ulos, Wallén sanoi.

Erotuomari Kaj Wallénin ura Suomen pääsarjassa alkoi jo vuonna 1978.

Pelillisesti MM-kisojen juhlahetket osuivat lajin suurmaiden Ruotsin ja Neuvostoliiton/Venäjän keskinäisiin otteluihin.

– Oli aina kunniatehtävä päästä tuomitsemaan niitä otteluita, pelattiin sitten alkusarjaa tai loppuottelua.

Uran viimeinen kausi

Wallén pelasi itsekin jääpalloa nuorukaisena. Häntä kysyttiin kuitenkin nopeasti kokeilemaan tuomarihommia. Onnistumiset pillihommissa jättivät miehen sille tielle.

Vahva kiintymys lajiin on pitänyt Wallénin liikkeellä Suomen pääsarjassa viidellä eri vuosikymmenellä. Tutuiksi ovat tulleet niin kentät, joukkueet, valmentajat ja pelaajasukupolvet kuin pimeät maantietkin.

– Olen saanut lajin parista paljon kavereita.

Kiitokset lähtevät lähipiirille.

– Ilman aiempaa tyttöystävääni eli nykyistä vaimoani ja nyt jo edesmenneitä vanhempiani tämä ei olisi ollut mahdollista. En uskalla edes laskea niitä kilometrejä, joita uralla on kertynyt, Wallén sanoi.

Hän on nähnyt vuosikymmenten aikana paitsi lajin kehitystä myös olosuhteiden muuttumisen. Leudot talvet kasaavat vakavaa uhkaa jääpallolle varsinkin Etelä-Suomessa.

– Talvet menevät joka vuosi entistä huonompaan suuntaan, mikä sorsii etelän joukkueita. Jos tänne ei saada hallia, on vain ajan kysymys milloin laji loppuu etelässä.

Ainakin oman uran loppu on lähellä.

– Viimeinen kausi menossa, sitten loppuu kaikki. Suru tulee, mutta päivääkään tai otteluakaan en vaihtaisi pois.

Bandyliigan runkosarja päättyy 12.2. Suomen mestari ratkaistaan 11.3. pelattavassa loppuottelussa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?