Talvinen tie – venäläisen veridopingin lyhyt oppimäärä - Muut lajit - Ilta-Sanomat

Talvinen tie – venäläisen veridopingin lyhyt oppimäärä

Juha Kanerva kirjoittaa tällä viikolla Neuvostoliitosta ja dopingista.

14.1.2017 19:21

Venäjän kielen ja kirjallisuuden professori Arto Mustajoki ihmettelee tuoreessa kirjoituskokoelmassaan Myrsky vodkalasissa, miksi venäläinen viinanvalmistaja sai mainostaa näyttävästi tuotettaan Falunin MM-hiihdoissa 2015. Kyseisen vodkan nimi Zimnjaja doroga (talvinen tie) tuo venäläisten mieliin Aleksandr Pushkinin runon. Siinä matkamies haaveilee määränpäästä, jossa häntä odottaa lämmin kamiina ja kulta Nina.

Tällä hetkellä venäläisurheilijat ovat yksinäisen matkaajan asemassa. Tiistaina 19 maan antidopingtoimikuntien edustajat esittivät vaatimuksen venäläisten sulkemisesta pois kaikista arvokisoista siihen asti, kunnes maahan saadaan uskottava dopingin vastainen järjestelmä.

***

Venäläisessä kulttuurihistoriassa veri ja vodka liittyvät läheisesti yhteen. Malliesimerkkinä voidaan pitää Hullua munkkia Grigori Rasputinia, jonka murhasta tuli vuodenvaihteessa kuluneeksi sata vuotta. Tämä mystinen hahmo pääsi tsaari Nikolai II:n hoviin, koska hän onnistui pysäyttämään kruununprinssi Aleksein saaman verenvuotokohtauksen.

Rasputin oli uskon mies, mutta itänaapurista löytyi henkilöitä, jotka yhdistivät veren ja tieteen. Leninin työtoveri Aleksandr Bogdanov oli fyysikko, ekonomisti ja filosofi, joka oli erityisen kiinnostunut sähköstä ja verensiirroista. Utopiakirjassaan Punainen tähti (1908) hän hahmotteli avaruusplaneetta Marsiin sijoittuvan, pitkälle kehittyneen sosialistisen yhteiskunnan. Kirjassa kuvataan yksityiskohtaisesti Marsissa yleisessä käytössä ollutta verenvaihtoa.

Bogdanovin kirjasta lainatusta punaisesta tähdestä tuli sittemmin Neuvostoliiton symboli. Se näkyy edelleen venäläisessä arjessa ja on vahvasti esillä urheilun saralla – esimerkiksi Pietarin SKA:n seuralogossa.

Itänaapurin dopingkulttuurissa on nähty vuosikymmenien varrella hulluja tiedemiehiä – eräänlaisia Rasputinin ja Bogdanovin työnjatkajia. Vuonna 1959 Neuvostoliiton maantiepyöräilyjoukkueen päävalmentaja Leonid Sheleshnev ilmoitti heikosti sujuneen etappikilpailun eli Rauhanajon jälkeen maan urheilujohdolle, että toiveet menestyksestä voidaan unohtaa, mikäli he eivät saa käyttöönsä samanlaisia aineita kuin parhailla mailla.

– Luullaksemme ratkaisemme kysymyksen myönteisesti, urheilukomitean johtaja Nikolai Romanov vastasi ja ryhtyi jakamaan käskyjä.

***

1960-luvulta lähtien Neuvostoliitossa kehitettiin aineita ja menetelmiä, jotka mahdollistivat valtavan mitalisateen olympianäyttämöllä ja muissa arvokisoissa. Viimeaikaiset tiedot venäläisten dopingkulttuurin ytimestä kertovat saman paatoksen piiskanneen sikäläisiä tiedemiehiä ja lääkäreitä yhä uusien tuotantoennätysten saavuttamiseen senteissä ja sekunneissa.

Toivottavasti nykyisille tohtoreille ei käy yhtä huonosti kuin Bogdanoville, joka uskoi saavuttavansa verensiirtojen avulla ikuisen elämän. Hän aloitti 1924 verensiirrot itselleen ja sanoi nuorentuneensa kymmenen vuotta niiden ansiosta. Kaikki näytti hyvältä, kunnes huhtikuussa 1928 tapahtui veret seisauttanut siirto. Opiskelijalta saatu plasma oli väärää veriryhmää, ja Bogdanov kuoli komplikaatioihin.

...ja vielä

Jokerit kohtasi eilen kiinalaisjoukkueen, jonka nimeksi KHL:n johtoporras valitsi vanhojen neuvostoaikojen kunniaksi HC Red Star Kunlun.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?