Venäjä teki täyskäännöksen dopingpolitiikassaan

Julkaistu:

doping
Venäjä kriminalisoi dopingin käytön suosittelemisen tai sen käyttöön pakottamisen. Lisäksi testaajat saavat liikkua maassa vapaasti.
Venäjän presidentti Vladimir Putin allekirjoitti lakimuutoksen, joka kriminalisoi dopingin käytön suosittelemisen tai käyttöön pakottamisen. Asiasta kertoi uutistoimisto Tass.

Lakimuutoksen myötä valmentajia tai lääkäreitä, jotka suosittelevat suojatilleen dopingia tai pakottavat suojattinsa käyttämään kiellettyjä aineita, uhkaa vankeustuomio. Tuomio voi olla maksimissaan vuoden mittainen. Lisäksi tuomiosta voi saada sakon. Sen suuruus voi olla enimmillään 300 000 ruplaa eli noin 4 500 euroa tai 16,66 prosenttia henkilön tuloista.

Valmentaja, lääkäri tai opettaja, joka antaa dopingaineita urheilijalle – riippumatta siitä, suostuiko urheilija vai ei – voi saada miljoonan ruplan eli noin 11 000 euroan sakon ja vuoden vankilatuomion. Lisäksi tuomiota voi seurata jopa neljän vuoden toimintakielto.

Jos dopingin käyttö johtaa kuolemantapaukseen tai vakaviin terveysongelmiin, voi tuomittu saada jopa kolmen vuoden vankilatuomion ja viiden vuoden toimintakiellon.

Venäjä vastasi vaatimuksiin

Lakiehdotus hyväksyttiin aiemmin Venäjän parlamentin alahuoneessa duumassa ja senaatissa. Kansainvälinen antidopingliitto Wada vaati aiemmin maata kiristämään dopingvalvontaansa, ja lakimuutoksella Venäjä toivoo lähettävänsä positiivisen signaalin kansainvälisen yhteisön suuntaan.

Esimerkiksi Venäjän yleisurheilijat suljettiin kokonaan Rion olympialaisista sen jälkeen, kun Wadan tutkimus paljasti laajan, valtiojohtoisen dopingjärjestelmän maassa.

Lisäksi Wadan varapuheenjohtaja Rob Koehler kertoi viime sunnuntaina, että sen valvojilla oli edelleen vain rajattu pääsy esimerkiksi ulkopuolisilta suljettuihin sotilaskohteisiin, vaikka urheilijat olisivat nimenneet ne harjoituspaikoikseen.

Testaajille vapaa liikkuvuus

Maan oman antidopingtoimiston Rusadan toiminta on jäissä, koska sen osoitettiin peitelleen venäläisurheilijoiden positiivisia dopingtestejä. Urheiluministeri Vitali Mutko on aiemmin usein kritisoinut Wadaa ja vihjannut, että Venäjä tekee jo tarpeeksi verrattuna muihin maihin dopingin kitkemiseksi.

Nyt Mutko on kuitenkin luvannut, että dopingvalvojat saavat kaikille alueille täydet toimintavaltuudet.

– Olemme saaneet listan antidopingviranomaisista, jotka saavat luvan toimia näillä suljetuilla alueilla. Näin he voivat testata urheilijoita, Mutko sanoi uutistoimisto Tassin mukaan.

Wadan kesäkuussa julkaisema raportti paljasti, että testaajat pelkäsivät hyvinvointinsa puolesta suljetuilla alueilla. He väittivät, että turvallisuuspalvelu FSB:n agentit uhkailivat heitä mm. karkotuksella. Lisäksi raportissa vihjattiin, että urheilijat listasivat suljetut alueet harjoituspaikoikseen juuri vältelläkseen testaajia.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt