Suomalainen lajilegenda teki uskomattoman suorituksen – ”Sama kuin juoksisi 100 metriä alle yhdeksän sekunnin” - Muut lajit - Ilta-Sanomat

Suomalainen lajilegenda teki uskomattoman suorituksen – ”Sama kuin juoksisi 100 metriä alle yhdeksän sekunnin”

Nalle Hukkataival kerää ylistystä maailmalla.

Nalle Hukkataival kiipeämässä Burden of Dreams -reittiä.­

3.11.2016 7:33

Suomalainen Nalle Hukkataival on ollut jo viikon ajan kiipeilymaailman kuumimpia puheenaiheita. Syy tähän on yksinkertainen. Hukkataival kiipesi viime viikolla ensimmäisenä maailman vaikeimman kiivetyn reitin.

– Tämä on kiipeilypiireissä todella, todella, todella kova juttu, Suomen Kiipeilyliitto ry:n toiminnanjohtaja Jari Koski sanoo.

Kiipeilypiirit taas ovat suuremmat kuin äkkiseltään ehkä luulisi. Lajia harrastaa maailmassa 35 miljoonaa ihmistä, ja määrä kasvaa Kosken mukaan koko ajan.

Kiipeily on myös hyväksytty lajiksi Tokion olympialaisiin 2020.

Koski ottaa suoritukselle vertailukohdan.

– Tämä on sama kuin joku juoksisi satasen alle yhdeksän sekunnin.

Viesti on selvä: Hukkataipaleen suoritusta on pidetty pitkään mahdottomana. Itse asiassa edes hänellä itsellään ei ollut mitään varmuutta siitä, olisiko reitin kiipeäminen ylipäätään mahdollista.

Hukkataival ahersi Loviisan lähellä Lappnorissa sijaitsevan Burden of Dreams -reitin parissa neljän vuoden ajan.

Joskus hänellä meni ”ikuisuusprojektissaan” vuosikin ilman, että hän pystyi parantamaan parasta yritystään.

Projektissa kaikkein vaikeinta olikin säilyttää usko onnistumiseen.

– Viikot ja kuukaudet muuttuivat epävarmuuden ja epäilyn vuosiksi. Yritin silti pitää pientä toivonkipinää elossa, Hukkataival kirjoitti Facebook-sivullaan.

Toiseen suuntaan

Vuosien mittaan Lappnorista tuli kiipeilymaailman tunnetuin boulder-projekti.

Boulderointi on kiipeilyn suosituin ja suurimmassa kasvussa oleva muoto. Siinä kiipeillään matalilla kalliolla ja kivillä.

Apuvälineitä ei käytetä, paitsi putoamista pehmentäviä siirrettäviä patjoja.

– Vaikeimmat boulderoinnit ovat menneet jo jonkin aikaa pidempien reittien ja kestävyyden suuntaan, Koski sanoo ja lisää sitten Hukkataipaleen valinneen Lappnorissa täysin toisenlaisen suunnan.

– Hän kiipesi puhtaan voimareitin.

Siinä se on: neljä metriä 45 asteen päällekaatuvaa, lähes sileää kallioseinää, jonka Nalle Hukkataival viimein selvitti.­

Burden of Dreams ei ole pilattu mitalla. Matkaa on neljä metriä, mutta haastavuus tulee jyrkkyydestä ja otepaikkojen pienestä koosta ja vähäisyydestä.

– Reitillä on tulitikkuaskin reunaa pienempiä otteita yli metrin välein, ja kallio on 45 astetta päällekaatuva, Koski kuvailee.

Lappnorin reitin selvittäminen vahvistaa entisestään 30-vuotiaan suomalaisen asemaa kiipeilymaailman legendana. Olympiamitali voisi tehdä Hukkataipaleesta tunnetun myös suuremmissa piireissä, mutta luultavasti häntä ei Tokiossa nähdä.

Vaikka osa maailman huippukiipeilijöistä kilpailee arvokisoissa, Hukkataipaleelle uusien vaativien reittien löytäminen ja kiipeäminen on lähinnä sydäntä.

Juuri sellaisten kuin Lappnorin Burden of Dreams.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?