”Oppipoika” kertoo, mistä Paavo Noponen ja Raimo Häyrinen puhuivat legendan viimeisen selostuksen jälkeen - Muut lajit - Ilta-Sanomat

”Oppipoika” kertoo, mistä Paavo Noponen ja Raimo Häyrinen puhuivat legendan viimeisen selostuksen jälkeen

Selostaja Jarmo Lehtinen muistaa elävästi maanantaina menehtyneen Paavo Noposen kanssa tekemänsä työkeikat.

Paavo Noponen palkittiin elämäntyöstään Urheilugaalassa vuonna 2014. Jarmo Lehtinen palkittiin Urheilujournalismi-palkinnolla Urheilugaalassa kaksi vuotta myöhemmin.­

25.10.2016 6:23

Legendaarinen urheiluselostaja Paavo Noponen kuoli maanantaina 86 vuoden ikäisenä. Sinivalkoisena äänenä tunnetun Noposen poisnukkuminen sai hänen kollegana toimineen ja oppipojaksikin nostetun Ylen Jarmo Lehtisen muistelemaan kaksikon yhteisiä selostushetkiä.

– Pystyn edelleenkin siirtymään niihin hetkiin selostuskopissa Paavon kanssa. Näen sen hetken, kun tulee selostuksen tärkein kohta, huippuhetki. Näen yhä, kuinka Paavon kädet menevät kevyesti nyrkkiin ja katse terävöityy kilpailupaikalle, Lehtinen kertoo.

Vaikka Lehtinen tuli Yleisradiolle vuosia Noposta myöhemmin, hän ehti selostaa legendan kanssa muun muassa kahdet yleisurheilun MM-kisat.

– Häneltä jäi hyvin voimakas perintö siitä, miten selostukseen eläydytään ja valmistaudutaan, ja miten Suomen kieltä käytetään ja vaalitaan. Hän sanoi joskus, että hänelle on tärkeää, että joku oppipoika jatkaisi hänen työtään, ja siinä yhteydessä hän otti minut esille. Se tuntuu todella hienolta ja olen yrittänyt hänen hengessään jatkaa työntekoa.

Noponen tunnettiin vuonna 1952 alkaneella selostajanurallaan siitä, että hän valmistautui aina äärimmäisen tarkkaan. Lehtisen mukaan huolellisella valmistautumisella oli omat varjopuolensakin.

– Hänen uransa päättyi vuonna 1994, kun hän selosti Raimo Häyrisen kanssa Helsingin EM-kisoja. Hän selosti 400 metrin aitajuoksua ja oli päättänyt, että Saksan Edgar Itt tulee voittamaan. Hän sitten selosti kisan niin, että Itt voittaa. Mutta niin ei käynytkään, vaan sen kisan voitti ukrainalaisjuoksija, Lehtinen naurahtaa.

Ja Lehtinen tietää, että Noposen koko uran ensimmäiseen selostukseenkin sisältyi pieni kömmähdys.

– Paavo selosti vuoden 1952 olympialaisissa seiväshypyn karsintaa olympiastadionilla. Hän selosti niin, että hyppääjä pani riman kuoppaan, vaikka hänen piti sanoa, että laittoi seipään kuoppaan. Se virhe kuitenkin pystyttiin leikkaamaan pois, koska kyseessä oli taltiointi eikä selostus mennyt suorana ulos. Hän oli siitä hyvin huojentunut.

Vaikka kahden kömmähdyksen väliin mahtuu lukuisia ikimuistoisia selostushetkiä, Lehtinen muistaa selostajalegendan paketoineen uransa vuonna 1994 nimenomaan virheiden kautta.

– Hän totesi Raimo Häyriselle, että näinhän tämä ura sitten meni, alkoi lapsuksella ja niin se myös päättyi, täydelliseen munaukseen. Sitten he Häyrisen kanssa naureskelivat, että ei se nyt niin vakavaa ole!

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?