Uskomaton jalkakyykyn ME veti penkkihirmu Fredrik Smulterin lähes sanattomaksi – ”Kautta aikojen kovin voimasuoritus”

Julkaistu:

Maailmanennätys
Yhdysvaltain Ray Williams teki IPF-liiton maailmanennätyksen jalkakyykyssä.
Ray Williams nosti sunnuntaina Atlantassa järjestetyssä kilpailussa jalkakyykyssä 1 005 paunaa eli 455,86 kiloa ilman nostoa avittavia tukivarusteita.

Tulos sai penkkipunnerruksen maalahtelaisen entisen ME-miehen Fredrik Smulterin pyörittämään päätään.

– Williams nosti ilman nostotrikoita tai polvisiteitä, joista huiput voivat saada 50–150 kilon hyödyn.

– Ei tuollaista suoritusta pysty ymmärtämään, vetää lähes sanattomaksi. Tämä oli kautta aikojen kovin voimasuoritus, jonka olen nähnyt tai josta olen ylipäätään kuullut, Smulter sanoo Ilta-Sanomille.Mikäli yllä oleva video ei näy, voit katsoa sen tästä.

Jalkakyykky on yksi kolmesta voimanoston lajista. Kaksi muuta ovat penkkipunnerrus ja maastaveto.

Williamsin suoritus on ällistyttävä myös siksi, että Anssi Tommila on nostanut jalkakyykystä parhaana suomalaisena 320 kiloa. Lisävarusteiden kanssa SE on Kenneth Sandvikin 420 kiloa.

Testauksen piirissä

Atlantan kisan järjesti International Powerlifting Federation eli IPF-liitto, joka on solminut sopimuksen Maailman antidopingtoimiston Wadan kanssa. Näin ollen Williams on jatkuvasti dopingtestaajien tavoitettavissa. Myös Smulter nostaa IPF-liitossa.

Smulter on viime vuodet keskittynyt penkkipunnerrukseen, jossa järjestetään erikseen omat MM-kisansa. Penkkipaidan kanssa hän on nostanut parhaimmillaan 401 kiloa.

– Kisasin monta vuotta kaikkia kolmea lajia, mutta halusin myöhemmin panostaa penkkipunnerrukseen.

– Ray Williams on tällä hetkellä maailman paras yleisnostaja. Hänen paras kilpailupenkkituloksensa ilman tukivermeitä on 240 kilon paikkeilla, kun omani on puolestaan 282 kiloa. Sen sijaan maastavedossa häviän 50 kiloa (310–360) ja jalkakyykyssä jo yli 150 kiloa, Smulter sanoo.

Smulter muistuttaa, että sääntöjen mukainen nostosuoritus on määritelty tarkoin penkkipunnerruksessa ja jalkakyykyssä.

– Aina löytyy niitä, jotka puhuvat nostaneensa vaikka millaisia lukemia, mutta kisasuoritus on sitten aivan jotain muuta.


Ei pelkkää penkkiä

Smulter itse on löytänyt penkkipunnerruksen rinnalle myös toisen urheilulajin, jääkiekon.

– Toimin tällä hetkellä 3. divisioonassa pelaavan Malax IF:n vastuuvalmentajana. Kausi on lähtenyt hyvin käyntiin, ja johdamme tällä hetkellä Keskimaan 2-lohkoa. Luultavasti selviämme nousukarsintoihin, jotka pelataan joulun jälkeen.

– Olen elänyt voimailupuolella 20 vuoden ajan, joten on mukava toteuttaa välillä muitakin unelmia. 23 pelaajan johtaminen on jo itsessään hyvin opettavainen kokemus, Smulter kertoo.

Penkkipunnerrus ei ole hävinnyt silti täysin Smulterin kalenterista.

– Aion osallistua joulukuun SM-kisoihin, joista pitäisi ponnistaa ensi vuoden kansainvälisiin ympyröihin.

– Olen treenannut 20 vuotta, joten pohjat ovat kunnossa. Vaikka olen vähentänyt harjoittelua, olen hyvänä päivänä edelleen ennätyskunnossa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt