Suomalainen olympiamitalisti Kalervo Rauhala on kuollut

Kreikkalais-roomalaisen painin olympiahopeaa Helsingin olympialaisissa voittanut Kalervo Rauhala kuoli 85-vuotiaana.

Helsingin olympiakisojen suomalaispainijat vas. Erkki Talosela, Kalle Haapasalmi, Arvo Kyllönen, Kalervo Rauhala ja Veikko Männikkö.

22.9.2016 16:52

Painilegenda Kalervo Rauhala on kuollut. Helsingin olympialaisissa vuonna 1952 olympiahopeaa 79-kilon sarjassa saavuttanut Rauhala kuoli keskiviikkona Seinäjoella. Hän oli kuollessaan 85-vuotias.

Rauhalan omaiset julkaisivat Ilkka-lehdessä ilmoituksen painijan kuolemasta. Vuonna 1930 syntynyt Rauhala nukkui pois vaikean sairauden murtamana.

Rauhalaa jäivät kaipaamaan puoliso, lapset perheineen ja sukulaiset ja ystävät.

Kalervo Rauhala kotonaan Seinäjoella vuonna 2012.

Rauhalan merkitys suomalaiselle painiurheilulle on kiistaton. Vuonna 1952 saavutetun olympiahopean lisäksi hän juhli arvokisamitalia vuoden 1953 Napolin MM-kisoissa. Tuolloin Rauhala voitti 79-kiloisissa pronssia.

Rauhala voitti myös lukuisia Suomen mestaruuksia sekä kreikkalais-roomalaisessa painissa että vapaapainissa.

– Suomalainen paini pääsi hyvin jaloilleen vuosien 1948 ja 1952 välillä. Hän oli yksi niistä tärkeistä urheilijoista, jotka ottivat arvokisamitaleja ja loivat uskoa nuorempiin, Rauhalan veljenpoika ja Suomen Painiliiton puheenjohtaja Jukka Rauhala sanoi IS:lle.

Aktiiviuransa jälkeen Kalervo Rauhala oli lajin vahva taustavaikuttaja 1960- ja 1970-luvuilla. Laji pysyi aina sydäntä lähellä.

Aleksanteri Keisala, Kalervo Rauhala, Matti Rantala ja Lennart Viitala pitivät palaveria vuonna 1955.

– Muun muassa Ukkolan Pertti (vuoden 1976 olympiavoittaja) tuli nuorena poikana Seinäjoelle treenaamaan painia. Silloin Kassu ja hänen vaimonsa Eila huolehtivat Pertistä tarjoamalla hänelle majoituksen. Pertti sai siitä varmasti aika paljon puhtia tulevalle uralleen, Jukka Rauhala muisteli.

Pohjanmaalla asunut Rauhala oli siviiliammatiltaan poliisi.

– Hän oli rehti suomalainen poliisi, jolla oli melkoinen huumorintaju. Kassu oli arvostettu henkilö, joka pystyi hoitamaan ammatissaan haasteellisiakin tehtäviä.

– Hän oli mielestäni ammattinsa huippu. Hän rauhoitti ongelmatilanteissa myös vastapuolta. Ehkä painitausta ja se, että hänet tunnettiin Pohjanmaalla, helpotti joissakin tilanteissa, Jukka Rauhala kuvaili.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?