Yleltä häpeällinen tyylirikko: kutsui juhliinsa yli tuhat ihmistä, mutta ei selostajalegendaa

Julkaistu:

SELOSTAJALEGENDA
Legendaarinen Anssi Kukkonen olisi ansainnut kutsun Ylen 90-vuotisjuhliin, kirjoittaa Pekka Holopainen.
Jo hyvän matkaa yhdeksättä vuosikymmentään hiihtelevän, pari syöpää ja tukun muita vitsauksia selättäneen Anssi Kukkosen syrjäyttäminen, unohtaminen tai ”unohtaminen” Ylen 90-vuotisjuhlista on valtion omalta viestintäyhtiöltä kerrassaan anteeksiantamaton tyylirikko.

Median tykinruuaksi nakatun viestintäihmisen sepustukset asiasta asettavat Ylen vain entistä nolompaan asemaan.

Jos ajatellaan, että Yle kutsuu juhliinsa peräti 1 200 ihmistä, Anssi Kukkosta ei voi pudottaa millään, siis ei kerrassaan millään verukkeella joukosta. Se vastaa samaa asiaa kuin että Mannerheim-ristin ritarit eivät olisi kutsuneet omaan tilaisuuteensa itsenäisen Suomen kenties suurinta sotasankaria, vuonna 1941 ensimmäisen ristin napannutta panssarikenraalia Ruben Lagusta.

Laguksen vaunujen tykinputket sojottivat pääasiassa itään. Kukkonen epäili jääneensä kutsumatta mm. siksi, että hän ei kumarrellut kyseiseen suuntaan silloin, kun se oli Suomessa muodikasta. Muistot rajaseudun pommisuojista loppuvuodesta 1939 olivat liian voimakkaat.

Reteä persoona jakoi mielipiteet Ylessä muutenkin vahvasti.

Kukkonen sai kuitenkin paljon aikaan, oli esimerkiksi perustamassa Urheiluruutu-nimistä instituutiota ja sen kautta hiljalleen koko nykyistä, Yle Urheilu -nimistä mastodonttia. Youtubesta voi jokainen tarkistaa, kuka selosti suomalaisille ikonisimmat 1970-luvun urheiluhetket eli Lasse Virenin, Pekka Vasalan ja Juha Väätäisen kultamitalijuoksut, tai kenen takia jo edesmennyttä hiihtäjää Eero Mäntyrantaa edelleen kutsutaan Mr Seefeldiksi. Kukkonen oli parhaimmillaan erinomainen urheiluselostaja. Niin olivat myös Pentti Salmi, Seppo Kannas ja Juha Jokinen, jotka Yle kutsui juhliinsa.

Sille elossa olevalle tv-sukupolvelle, jolle Yle on merkinnyt eniten, Kukkonen on näistä kuitenkin ylivoimainen nimi.

Kukkonen näytteli vuonna 1969 cameoroolin Matti Kassilan elokuvassa Vodkaa, komisario Palmu. Rainan nimen ensimmäiseen sanaan liittyy myös Kukkosen lähtö Ylestä 1980-luvun alussa, lihavampien tilipussien ääreen. Toivottavasti ainakaan poistumistapa talosta ei johtanut siihen, että legendan nimi jäi kutsulistalta. Tuon ajan meiningissä Ylestä olisi voinut pistää samoin perustein kilometritehtaalle puolenkymmentä ihmistä joka päivä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt