Rami Hietaniemi taistelemaan olympiamitalista – ”Nyt se on enää kiinni pään sisältä” - Muut lajit - Ilta-Sanomat

Rami Hietaniemi taistelemaan olympiamitalista – ”Nyt se on enää kiinni pään sisältä”

Rami Hietaniemellä on henkinen yliote, kun hän tänään astuu Rion painimolskille.

Rami Hietaniemellä on henkinen yliote avausvastustajastaan.

15.8.2016 12:14

RAMI HIETANIEMI julkaisi 30. heinäkuuta Facebook-sivullaan tunteikkaan kirjoituksen. Kaiken kokenut painija purki siinä oloaan viimeisen harjoitusleirin viimeisen rankan harjoituksen jäljiltä.

Harjoitus oli onnistunut.

– Haluan kysyä itseltäni useaan kertaan: ”Oletko tehnyt kaikkesi, jotta voit lähteä ns. viimeiselle partiomatkalle?” Sisälläni on joku, joka sanoo kuin käkikello konsanaan: ”Olet valmis, olet valmis!”

KUN Hietaniemi sai eilen tietää olympiapainien avausvastustajansa, valtasi hänen mielensä varmasti rauha. Itävaltalainen Amer Hrustanovic oli toinen Hietaniemen harjoituskumppaneista juuri siinä avainharjoituksessa, josta hän Facebookissa kirjoitti.

Harjoituksessa Hietaniemen piti painia yhdeksän minuuttia putkeen niin, että vastustaja vaihtui 30 sekunnin välein.

– Kun pystyy olemaan antamatta pisteitä ja itse tekee pari pistettä... Aina silloin tuntee sellaisia pieniä kipinän hetkiä, Hietaniemi kertoi Rio de Janeirossa.

Jokainen kolmikosta oli vuorollaan piinattavana. Muilla harjoitus ei mennyt yhtä hyvin kuin Hietaniemellä.

– Silloin siinä on hyvä ottaa henkinen yliote, jos toinen vähän sippaa. Siinä kysytään päätä.

HIETANIEMI puhui viimeisessä tiedotustilaisuudessaan paljon juuri henkisestä voimasta. Se on painin kaltaisessa äärimmäisen raa’assa kamppailulajissa täysin oleellinen elementti.

– Kaikki me täällä mukana olevat olemme varmasti fyysisiltä ominaisuuksiltamme aika lähelle samaa tasoa. On ratkaisevan iso asia, kenellä on rinta pystyssä kun sinne matolle tullaan.

Hietaniemi on tietoisesti pyrkinyt kehittämään henkistä vahvuuttaan kertaamalla onnistuneita otteluitaan ja niihin valmistautumista.

 Saisi sellaisen katseen itselle, että pystyy katsomaan vastustajan lävitse.

– Että saisi sellaisen katseen itselle, että pystyy katsomaan vastustajan lävitse, Hietaniemi maalailee.

– On arvoitus, löytääkö sen tilan sinä päivänä. Sen haluaisi löytää joka kerta. Siihen tilaan pitää yrittää harjoituksissa päästä, että on valmis tekemään kaikkensa.

HIETANIEMI, 33, on tahtonsa jo moneen kertaan todistanut. Alkuvuodesta 2013 hän oli kyynärpään puhdistusleikkauksessa, jossa tapahtui karmea virhe. Hänen kyynärhermonsa katkesi ja sormien toimintakyky katosi.

Hietaniemen oikean käden voima ja liikkuvuus ovat edelleen vain kolmannes normaalista, mutta siitä huolimatta hän on pystynyt palaamaan painin huipulle. Siitä ovat todisteina EM-hopea 2014 ja MM-kisojen viides sija 2015.

Tänään Riossa Hietaniemi yrittää viimeistä kertaa nousta olympialaisten mitalipallille. Kuten hän heinäkuun lopussa kirjoitti:

– Nyt se on enää kiinni pään sisältä nostetaanko viimeisen matkan jälkeen siniristilippu salkoon!

Hietaniemen avausottelu alkaa ohjelman mukaan aikaisintaan kello 16.24.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?