Onko tämä seksismiä? Naiset pelaavat rantalentistä bikineissä, miehet löysissä paidoissa - Muut lajit - Ilta-Sanomat

Onko tämä seksismiä? Naiset pelaavat rantalentistä bikineissä, miehet löysissä paidoissa

Kuvituskuva
Julkaistu: 11.8.2016 17:00

”Lupaatko pitää bikineitä, vaikka sataa?” miestoimittaja kysyi Britannian Zara Dampneylta Lontoon olympialaisissa.

Beach volleyta voi helposti syyttää olympialaisten seksistisimmäksi urheilulajiksi.

Naiset pelaavat pienissä bikineissä, kun miehet pukeutuvat pitkiin shortseihin ja löysään t-paitaan. Moni Rion tv-lähetyksiä katsellut suomalainen on kiinnittänyt huomiota asiaan ja ihmetellyt erilaisia käytäntöjä.

Lajia markkinoidaan häpeilemättä sillä, että beach volley -stadionille voi tulla ihailemaan vähäpukeisten naisten urheilullisia vartaloita.

Bikinipakkoa ei ole

Asia ei ole kuitenkaan niin yksinkertainen. Naisten ei itse asiassa ole pakko pelata bikineissä. He voivat käyttää shortseja, joiden lahje saa olla 3 senttimetriä polven yläpuolella. Ylävartalonsa naiset voivat peittää topilla. Myös kokovartalopuku on sallittu.

Sääntö muuttui vuodeksi 2012 Lontoon olympialaisiin, kun Kansainvälinen lentopalloliitto FIVB halusi kunnioittaa uskontoja, joissa naisen kuuluu peittää vartalonsa.

Tästä nähtiin esimerkki Rion olympialaisissa, kun egyptiläiskaksikko Nada Meawad ja Doa Elghobashy pelasi asuissa, joissa oli pitkät hihat ja lahkeet. Elghobashyllä oli myös pään peittävä huivi eli hijab.

Egyptin Doaa Elgobashy pelaa vartalon peittävässä asussa huivi päässään.

Egyptin Doaa Elgobashy pelaa vartalon peittävässä asussa huivi päässään.

Suurin osa naisista pelaa kuitenkin bikineissä, vaikka muitakin vaihtoehtoja olisi.

– En osaa kuvitella mitään muuta asustetta, jossa pelaisin rantalentopalloa. Vaikka sataisi, pelatessa tulee niin kuuma, että shortseissa ja paidassa siitä tulisi raskasta, uusiseelantilainen beach volley -pelaaja Anna Scarlett sanoi maansa Stuff-uutissivustolle.

Viidensissä olympialaissaan pelaava Yhdysvaltojen Kerri Walsh Jennings selvitti asiaa Huffington Postille aiemmin tänä kesänä.

– Alun perin beach volleyta oli tarkoitus pelata bikineissä ja shortseissa. Mitä muuta meidän täytyisi pitää yllämme? Walsh Jennings kysyi.

Brasilian Agatha Bednarczuk Rippel ja Barbara Seixas eivät käyttäneet bikineitä keskiviikon pelissään.

Brasilian Agatha Bednarczuk Rippel ja Barbara Seixas eivät käyttäneet bikineitä keskiviikon pelissään.

Moni pelaaja kertoo, että rantalentopalloa on helpompi pelata vähissä vaatteissa. Liikkeet ovat sujuvampia, eikä ylimääräistä hiekkaa kerry joka paikkaan.

Walsh Jennings muistutti, ettei hänen peliasuaan ole suunniteltu seksikkääksi vaan mahdollisimman soveltuvaksi lajia varten.

Jos liikkuminen on bikineissä helpompaa, miksi miehet eivät pelaa pelkissä uimahousuissa?

Koska he eivät saa.

Miesten tyypillinen peliasu. Kuvassa Qatarin pelaajat Jefferson Santos Pereira ja Cherif Younousse Samba.

Miesten tyypillinen peliasu. Kuvassa Qatarin pelaajat Jefferson Santos Pereira ja Cherif Younousse Samba.

Beach volleyn sääntöjen mukaan miesten täytyy pitää paitaa yllään, koska heidän numeronsa ja maatunnuksensa pitää olla näkyvillä koko pelin ajan.

Naisilla vastaavat merkinnät on sijoitettu bikinien yläosaan.

– Ajattelen oikeastaan, että se on epäreilua miehille, kun heidän täytyy pitää niin paljon päällään, kanadalaispelaaja Melissa Humana-Paredes sanoi viime kesänä Now Toronto -lehdelle.

Lontoon olympialaisten aikaan SB Nationin toimittaja Jim Buzinski ihmetteli, eivätkö miesten numero ja maatunnus mahtuisi shortseihin.

Jos laji itsessään ei ole seksistinen, media ja rantalentopalloa kommentoivat ulkopuoliset monesti ovat.

Naispelaajat ovat lopen kyllästyneitä siihen, kun toimittajat kysyvät bikineistä eivätkä itse pelistä.

– Lupaatko pitää bikineitä, vaikka sataa, miestoimittaja kysyi Britannian Zara Dampneylta Lontoon olympialaisissa.

Rantalentopallo saa osakseen arvostelua seksistisestä luonteestaan. Monet naispelaajat ovat kuitenkin asettuneet bikiniasujen puolustajiksi.

Rantalentopallo saa osakseen arvostelua seksistisestä luonteestaan. Monet naispelaajat ovat kuitenkin asettuneet bikiniasujen puolustajiksi.

Samoissa kisoissa Lontoon silloinen pormestari Boris Johnson kutsui rantalentopallon pelaajia ”puolialastomiksi naisiksi”, jotka ”kimmeltävät kuin märät saukot”.

Toki myös lajiväen on katsottava peiliin. Beach volley -tapahtumat ovat monesti kuin rantabileitä, joissa dj soittaa musiikkia, yleisön sekaan ammutaan vesipyssyillä ja kentän laidalla tanssii yhtä vähäpukeisia naisia kuin kentällä.

– Siinä kaikessa on kyse rahasta. Naiset näyttävät objekteilta, ja se on selvästi seksismiä, naisten oikeuksia ajavan International League for Women’s Rights -järjestön tiedottaja Annie Sugier sanoi Forbesille Lontoon kisojen aikaan.

”Olen ylpeä siitä, miltä näytämme”

Pelaajat uskovat, että osa katsojista tulee paikalle bikinivartaloiden takia, mutta jää lopulta koukkuun itse lajiin.

– Minulle se on ok. Tämä on ainoa laji, jossa naiset dominoivat. Jos se alkaa bikineistä, hyvä niin. Uskon, että ne korostavat naisen vartalon parhaita puolia, ja olen ylpeä siitä, miltä näytämme, australialainen olympiavoittaja Natalie Cook totesi.

Walsh Jennings on samoilla linjoilla.

– Meidän täytyy opettaa yleisöä ja tehdä selväksi, että teemme kovasti töitä emmekä pelaa (bikineissä) korostaaksemme seksuaalista vetovoimaamme, vaan koska se on luonnollista, Walsh Jennings sanoi.

Rantalentopalloilijat muistuttavat, että vähissä vaatteissa urheillaan muissakin lajissa.

– Yleisurheilun tähdet juoksevat bikineissä. Ne ovat vähän isommat, mutta ne ovat kuin bikinit, Cook sanoi.

Listaa voisi jatkaa loputtomiin. Uimarit ja uimahyppääjät speedoissa, nuoret voimistelijat tiukoissa trikoissa. Ulkonäkö pysyy puheenaiheena monissa lajeissa.

Tuoreimmat osastosta