Vanderlei de Lima sytytti olympiatulen, Petäjä-Sirén toi Suomen stadionille, öljytty mies keräsi somehuomion – IS seurasi hetki hetkeltä

Historian 28. kesäolympialaisten ovat alkaneet Brasilian Rio de Janeirossa.

6.8.2016 5:52

Lauantain suomalaispointit:

  • klo 16.49 judoka Juho Reinvall aloittaa 60 kg sarjassa

  • klo 19 uinnin alkuerät alkavat: klo 19.48 Matias Koski 400 m vu, klo 20.32 Tanja Kylliäinen 400 m sku, klo 21.07 Matti Mattsson 100 m ru

  • klo 21.54 Elmo Jankari kenttäratsastuksessa

  • klo 22.00 Benedek Olah pöytätenniksen 1. kierroksella

  • klo 00.30 Oskar Kirmes telinevoimistelun karsinnoissa

Avajaisseremonia järjestettiin legendaarisella Maracanã-stadionilla. IS:n toimittajat Mikko Marttinen ja Rami Tuisku välittivät tunnelmia paikan päältä.

Hetki hetkeltä -seuranta:

Klo 5.55, Rami Tuisku: Nyt olympiatuli palaa. Veikkasin seremonian alun ilotulituksen jälkeen, että illan isoimpia raketteja ei vielä nähty. Veikkaus osui oikeaan. Olympiatulen sytyttämisen jälkeen Maracanan katoilta ammuttiin taivaalle huima ilotulitus.

Kisat ovat alkaneet. Ja Ilta-Sanomien kisatiimi Riossa ja Helsingissä seuraa kisatapahtumia tiiviisti loppuun asti. Pysykää mukana!

KLO 5.49: VUODEN 2004 MARATONIN OLYMPIAPRONSSIMITALISTI VANDERLEI DE LIMA SYTYTTÄÄ OLYMPIATULEN. VUODEN 2016 KESÄOLYMPIALAISET OVAT ALKANEET!

Klo 5.46: Musiikkiesitykset ovat ohi. Olympiatuli on Maracanãlla! Kansa villiintyy. Tulen stadionille tuo kolminkertainen tenniksen Grand Slam -voittaja Gustavo Kuerten.

Klo 5.40, Rami Tuisku: Kello lähestyy Brasiliassa puolta yötä. Maracanãn stadionin kenttäalueella on yllättävän paljon tyhjää tilaa. Olympiatulta ei ole vielä sytytetty, mutta osa urheilijoista on tainnut jo lähteä unille olympiakylään.

Klo 5.31: Olympialippu nostetaan salkoon olympiahymnin saattelemana. Sen jälkeen vuorossa on olympiavala.

Klo 5.29: Olympialippu saapuu stadionille.

Klo 5.28, Mikko Marttinen: Olympialaiset avasi Brasilian virkaa tekevä presidentti Michel Temer – erittäin epäsuosittu poliitikko. Temer luki avausfraasit nopeasti, eikä häntä edes esitelty. Silti julistus lähes peittyi valtaviin buuauksiin.

Klo 5.23: Kaksinkertainen olympiavoittaja Kipchoge Keino, 76, palkitaan laakeriseppeleellä urheilu-uran jälkeisestä elämäntyöstään. Keino voitti kultaa 1 500 metrillä vuoden 1968 Meksikon olympialaisissa ja samanvärinen mitali oli kotiintuomisina Münchenistä 1972. Silloin matkana oli 3 000 metrin esteet.

Klo 5.11: Nyt puhuu Kansainvälisen olympiakomitean puheenjohtaja Thomas Bach.

KOK:n puheenjohtaja Thomas Bach seurasi taustalla, kun kisojen järjestelytoimikunnan puheenjohtaja Carlos Arthur Nuzman piti avajaispuhetta.

Klo 5.02: Kisojen järjestelytoimikunnan puheenjohtaja pitää puhetta. Tunnelma on odottava.

Klo 4.58: Olympiarenkaat. Kaikki on valmista olympiatulen saapumiseen.

Klo 4.53: Kotiyleisö nousee seisomaan, kun Brasilian joukkue saapuu Maracanãlle lipunkantaja Yane Marquesin johdolla. Olympiatulen sytyttämiseen ei mene enää kauaa.

Klo 4.50: Olympiahistorian ensimmäinen pakolaisten joukkue saapuu stadionille ja saa 70 000-päiseltä yleisöltä raikuvat aplodit.

Klo 4.45: Tongan Pita Nikolas Aufatofua sai yleisön innostumaan olympialaisten avajaisissa. Taekwondossa kilpaileva tongalainen kantoi maan lipun Maracanalle paidattomana ja lihaksikas ylävartalo öljyttynä.

What do you think of #TGA flag bearer Pita Nikolas Aufatofua? #DoubleGlazed 😍 https://t.co/JAoL0ve2RK https://t.co/aMTtysU7l4— CBC Olympics (@CBCOlympics) 6. elokuuta 2016

Klo 4.24: Brittilehti Telegraphin mukaan Copacabanan lähistöllä sijaitsevan rantalentopallostadionin alueelta löytyi kaksi epäilyttävää laukkua. Pommiryhmä tutki laukut robotilla. Lue lisää tästä.

Samaan aikaan avajaisten urheilijamarssi jatkuu Maracanã-stadionilla.

Klo 3.59: Kisojen ensikertalainen Kosovo marssi äsken areenalle. Nyt mennään jo Luxemburgissa.

Klo 3.39: JA NYT SE TAPAHTUU! Tuuli Petäjä-Sirén johdattaa Suomen joukkueen Maracanãlle.

Klo 3.34: Yhdysvallat marssii stadionille Michael Phelpsin johdolla. Phelps on kaikkien aikojen menestynein olympiaurheilija, jonka palkintokaapista löytyy vaatimattomat 18 kulta-, kaksi hopea- ja kaksi pronssimitalia.

Klo 3.24: Urheilijamarssi etenee hitaasti mutta varmasti. Ollaan vasta e-kirjaimessa.

Samaan aikaan kuvatoimistot kokoavat paketteja avajaisten kohokohdista. Tässä yksi:

Here's some of the best pics from what has been a memorable #OpeningCeremony so far! #InphoInRio pic.twitter.com/4lFmjwRbMU— Inpho Photography (@Inphosports) 6. elokuuta 2016

Mikäli twiitti ei avaudu selaimellasi, voit katsoa sen tästä.

Klo 3.22: Tanska saapuu stadionille ensimmäisenä Pohjoismaana.

Suomi valmistautuu saapumaan stadionille lipunkantaja Tuuli Petäjä-Sirénin johdolla.

Tuuli sai lipun kannettavakseen. Kohta mennään! #Rio2016fi pic.twitter.com/UbGiOAaD0e— Olympic Team Finland (@OlympicTeamFI) 6. elokuuta 2016

Klo 3.16: Urheilijamarssi etenee tällä hetkellä C-kirjaimessa. Vuorossa on Chile.

Klo 3.07: Jos jotakuta tässä kohtaa väsyttää, pienet unet sallitaan. Osallistujien marssi kestää aikataulun mukaan tunnin ja 50 minuuttia. Vuorossa on nyt Botswana.

Klo 3.03, Rami Tuisku: Siemenet kerätään kentällä oleviin säiliöihin ja niistä istutetaan metsä Rio de Janeiron pohjoisosaan Deodoron alueelle. Siemeniä on 207 eri lajiketta kisoihin osallistuvien maiden määrän mukaisesti.

Klo 2.57: Kisojen avajaisten iso teema on ympäristönsuojelu. Sen vuoksi jokainen avajaismarssille osallistuva saa puun siemenen, joka istutetaan kisojen jälkeen Rion lähelle uuteen metsään.

Ympäristöteema ei ole estänyt kisaisäntiä rakentamasta golfkenttää luonnonsuojelualueelle.

Klo 2.51: Avajaisten ensimmäinen osa on ohi. Urheilijoiden marssi alkaa.

Klo 2.44: Kisoja ei voi järjestää Brasiliassa ilman, että avajaisissa olisi sambakarnevaalit.

Samban jälkeen esitellään ilmastonmuutosta ja sen vaikutuksia. Avajaisten ohjaajat lupasivat torstaina tiedotustilaisuudessa, että Yhdysvaltain presidenttiehdokas Donald Trump ei pitäisi heidän seremonioistaan. Ilmastonmuutos lienee yksi niistä teemoista, joihin he viittasivat.

 

Klo 2.29: Brasilialainen huippumalli Giselle Bündchen kävelee stadionin keskelle rakennetulle lavalle. Bündchen, 36, on kertonut, että tämä on viimeinen kerta kun hän kävelee lavalla.

Klo 2.25: Esitykset etenevät huimaa tahtia. On edetty Amazonin sademetsistä kaupungistumiseen.

Gisele Bündchen sulostutti avajaisia.

Klo 2.10, Rami Tuisku: Olympialaisten avajaiset käynnistyivät näyttävällä ohjelmanumerolla, jonka lopuksi Maracanan-stadionin katsomoiden katoilta ammuttiin ilmoille ilotulitteita. Ne tuskin olivat tämän illan isoimmat raketit näissä kekkereissä.

Klo 2.08: KOK:n puheenjohtajan vieressä istuvaa Brasilian tilapäistä presidenttiä Michel Temeriä ei esitelty lainkaan. Poikkeama normaalista protokollasta.

Klo 2.00: Olympialaisten avajaiset ovat alkaneet. Brasilialaisen Globon mukaan olympiatulen sytyttäisi sittenkin maratoonari Vanderlei Cordeiro de Lima, Ateenan olympialaisten pronssimitalisti.

Klo 1.54, Mikko Marttinen: Aalto kiertää katsomoa, kun ihmiset odottavat seremonian alkamista. Edelleen kymmenet tuhannet istuimet tyhjinä.

Suomen marssijat joukkueiden kokoontumishallissa ja fiilis korkealla! #Rio2016fi pic.twitter.com/8PxcOovgcc— Olympic Team Finland (@OlympicTeamFI) August 5, 2016

Jos twiitti ei näy, voit katsoa sen täältä.

Klo 1.39, Rami Tuisku: Varsinaisen avajaisshow'n alkuun on parikymmentä minuuttia. Brasilialainen tv-tähti on nyt keskellä kenttää ja antaa katsojille neuvoja. Näin taputetaan ja niin edelleen. Maracanan katsomot alkavat täyttyä.

 

Klo 1.18, Mikko Marttinen: Show'n alkuun on 45 minuuttia ja stadion ei ole edes puolillaan. Turvatarkastukset vievät aikaa. Kaikki tuskin ehtivät ajoissa sisään.

 Klo 1.16, Mikko Marttinen, Rio de Janeiro: Raskaasti aseistettuja sotilaita joka puolella. Turvatoimet ovat näyttävät, toivottavasti myös toimivat.

 Klo 1.09: Avajaisten alkuun on enää alle tuntia. Odotuksen aikana katso, millaisia kisatärppejä Ilta-Sanomien olympia-asiantuntijat Jani Sievinen ja Tommi Evilä antoivat.

Klo 0.50: Urheilun kansainvälinen vetoomustuomioistuin CAS on tiedottanut juuri, että viisi aiemmin kisoista suljettua venäläisuimaria saa sittenkin osallistua olympiauinteihin. Joukossa on muun muassa rintauinnin nelinkertainen maailmanmestari Julia Jefimova.

Klo 0.32: Brasilialaisen UOL-uutistoimiston mukaan brasilialainen tennisässä Gustavo Kuerten olisi olympiatulen sytyttäjän.

Rami Tuisku, Rio de Janeiro, klo 0.30: Avajaisten alkuun on vielä onneksi aikaa. Maracanan stadion näkyy jo. Jonot turvatarkastukseen ovat valtavia - ja nyt ollaan vielä väärällä puolella rautatietä.

Klo 00.25: Rion kisat saivat uuden dopingkäryn. Kyproslainen painonnostaja Antonis Martasidis on jo poistunut kisakylästä. Martasidisin piti osallistua miesten 85 kilon sarjaan, ja urheilija oli saapunut Rioon vain joitakin tunteja ennen kuin käry julkistettiin. Martasidis oli antanut positiivisen testituloksen 25. heinäkuuta Ateenassa kilpailun ulkopuolisessa testissä.

Klo 23.37: Poimintoja avajaisten lipunkantajista:

Argentinan lippua kantaa NBA-tähti Luis Scola, Espanjan lippua tennisässä Rafael Nadal, Jamaikan lippua pikajuoksija Shelly-Ann Fraser-Pryce ja Ruotsin lippua uimari Therese Alshammar. Etukäteen paljon huomiota saaneen pakolaisten joukkueen lipunkantajana toimii yleisurheilija Rose Lokonyen ja isäntämaa Brasilian lippua kantaa viisiottelija Yane Marques.

Suomen lippua kantaa Tuuli Petäjä-Siren. Olympialaisten perinteen mukaan joukkueet marssivat kentälle isäntämaan kielen - eli portugalin - mukaisessa järjestyksessä. Suomi, portugalin kielellä Finlândia on 76. joukkue.

Klo 23.14: Kreikan olympiakomitea on vahvistanut, että sen urheilija on kärynnyt dopingista ja on poistunut kisakylästä. Urheilijan henkilöllisyys ei ole vielä tiedossa.

Klo 23.08: IS:n toimittaja Mikko Marttinen twiittaa Riosta:

Aika vahva alku nyrkkeilijöiltä olympialaisissa. Yksi kärysi dopingista ja toinen istuu putkassa ennen kuin yhtään iskua on vaihdettu.— Mikko Marttinen (@MikkoMarttinen) 5. elokuuta 2016

Mikäli twiitti ei avaudu selaimellasi, voit katsoa sen tästä.

Klo 23.01: Yhdysvaltain lippua avajaisissa kantaa 18 kultaa aiemmista kisoista voittanut uimari Michael Phelps. USA Today -lehden mukaan uimarilegenda ei kuitenkaan ole jäämässä seuraamaan avajaisia loppuun asti, vaan kisat Yhdysvaltoihin välittävän NBC-televisiokanavan henkilökunta saattaa hänet pois stadionilta heti kulkueen saapumisen jälkeen.

Phelps ei halua vaarantaa kisakuntoaan seisoskelemalla tuntikausia stadionilla. Hän aloittaa oman urakkansa sunnuntaina viestien alkuerissä. Huippu-uimari on mukana viidensissä olympialaisissaan, muttei ole kertaakaan osallistunut avajaisiin.

Klo 22.55: Brasilialainen jalkapallolegenda Pele ei pysty sytyttämään Rion olympiatulta. Pele kertoi perjantaina avajaisten alla, että terveysongelmat estävät hänen osallistumisensa olympialaisten avajaisiin.

–Juuri nyt en ole siinä fyysisessä kunnossa, että pystyisin ottamaan osaa olympialaisten avajaisiin, 75-vuotias Pele sanoi tiedotteessaan.

Uimari Tanja Kylliäisen vanhemmat Mauno ja Sandy Kylliäinen sekä heidän tyttärensä Kata ovat Maracanalla seuraamassa olympialaisten avajaisia.

Pele kertoi aiemmin tällä viikolla, että hänet on kutsuttu sytyttämään olympiatuli. Hänellä oli avajaisten kanssa päällekkäisiä sponsorisitoumuksia, jotka kuitenkin saatiin järjesteltyä pois.

Klo 22.37: Rion olympialaisten avajaisten budjetti oli aluksi 102 miljoonaa euroa, mutta maan talouden romahdettua järjestäjät joutuivat karsimaan kuluja ja nyt kaikkien neljän seremonian – olympialaisten avajaiset ja päättäjäiset sekä paralympialaisten avajaiset ja päättäjäiset – yhteenlaskettu budjetti on 54 miljoonaa euroa.

Klo 22.24: Uutistoimisto Reuters kertoo, että Rion olympialaisiin osallistuva kreikkalaisurheilija on jäänyt kiinni dopingista.

Urheilija on haettu pois olympiakylästä. Vielä toistaiseksi ei ole tiedossa, kenestä urheilijasta on kyse.

Reuters kertoo, että kreikkalaisurheilija on testattu heinäkuussa ja positiivinen testitulos on valmistunut nyt.

Klo 22.00: Taru Kuoppa ampui sijalle 14 Rion olympialaisten naisten jousiammunnan rankingkilpailussa.

Kuopan tulos kilpailussa 72 nuolella oli 643. Hän jäi vain kahden pisteen päähän Suomen ennätyksestä, joka on hänen omissa nimissään.

Alkuviikon ensimmäisellä pudotuskierroksella Kuoppa saa vastustajakseen Myanmarin Htwe San Yun.

Miesten rankingkisassa Samuli Piippo ampui tuloksen 636, jolla hän ylsi sijalle 54.

Ensimmäisellä pudotuskierroksella Piippo kohtaa alkuviikosta saksalaisen Florian Floton.

Etelä-Korean Kim Woo-jin ampui kilpailussa 72 nuolella maailmanennätyksen 750.

Miesten ja naisten pudotuskierrokset alkavat maanantaina.

Brasilialainen Gustavo Kuerten voitti tenniksen Ranskan avointen miesten kaksinpelimestaruuden vuosina 1997, 2000 ja 2001.

Pelé

Taru Kuoppa onnistui mainiosti rankingkilpailussa.

Samuli Piippo oli rankingkilpailussa 54:s.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?