Korruptio tukahduttaa Olympian liekkiä – KOK:n hallituksen jäsenet tienaavat 800 euroa päivässä - Muut lajit - Ilta-Sanomat

Korruptio tukahduttaa Olympian liekkiä – KOK:n hallituksen jäsenet tienaavat 800 euroa päivässä

Julkaistu: 5.8.2016 6:47

Poikkeuksellinen olympia-apatia voi merkitä käännettä parempaan, kirjoittaa Mikko Marttinen Rio de Janeirosta.

Keskiviikko valkeni Rio de Janeirossa harmaana ja pilvisenä, mutta aamulenkki Atlantin rannalla oli minulle liian houkutteleva ajatus. Muutama terävä spurtti moottoritien autojen virran helpottaessa hetkeksi – suojateitä ei näkynyt – ja olin rantabulevardilla.

Löytöretkeilijä Vasco da Gaman mukaan nimetyn pursiseuran takana muutama kymmenen toimistotyöntekijää oli kerääntynyt kadulle. Oli pakko kysyä, mitä he odottavat.

– Olympiatulta.

– Koska sen pitäisi tulla?

– Yhdeksältä.

– Paljon kello on?

– 7.20.

Kyllästystä ilmassa

Joko Rio de Janeiron konttorirotat vieroksuvat työtä toden teolla, tai sitten ilmassa on orastavaa olympiainnostusta. Sitä en tosin tiedä, kiersikö tuli kukkuloiden faveloissa ja mitä niiden köyhät asukkaat kisoista ajattelevat.

On luonnollista, että tunnelma isäntäkaupungissa nousee avajaisten lähestyessä, mutta Rio de Janeiron ulkopuolella kisojen ympärillä tuntuu vallitsevan jopa apaattinen mieliala. Useat urheiluihmiset ovat tunnustaneet, että heitä tämänkertaiset olympialaiset eivät innosta.

– Siitä on yli 50 vuotta, kun Tokion olympialaisista syttyi valtava kiinnostus urheiluun. Liekki sammuu, kiitos Fifan, KOK:n ja douppareiden! twiittasi Atik Ismail tiistaina.

Brasilialainen uimahyppääjä Hugo Parisi kuljetti olympiasoihtua Brasiliassa keskiviikkona.

Jalkapallokenttien herkkä taiteilija tiivisti monen ihmisen tunteet. Jättimäisten urheilujärjestöjen korruptio on tuottanut toinen toistaan iljettävämpiä paljastuksia. Kansainvälinen olympiakomitea KOK on katsonut seitsemän vuotta vierestä, kun Rion kisajärjestelyt ovat venyneet ja venyneet samalla kun rikkaat grynderit tekevät olympialaisilla rahaa ja köyhät häädetään asuinsijoiltaan.

Sitkeiden toimittajien dopingpaljastukset ovat lopulta johtaneet siihen, että urheilujärjestöjen on täytynyt ottaa dopingongelma vakavasti. Edes Venäjän valtiojohtoisen dopingjärjestelmän paljastuminen ei kuitenkaan riittänyt sulkemaan maata kokonaan olympialaisista. Lontoon ja Pekingin doping­näytteiden uudelleentestaus on paljastunut kymmeniä käryjä, ja lisää on tulossa.

Ei ihme, että ihmisiä kyllästyttää.

800 euron päiväraha

Olympialaiset on tähän asti ollut voimakas brändi. KOK:lla ei käytännössä ole tuotemerkkinsä lisäsi mitään muuta omaisuutta, mutta järjestö arvioi silti tekevänsä vuosina 2013–16 viiden miljardin euron liikevaihdon.

Rio voi olla käännekohta. Sillä ei ole KOK:lle juuri taloudellista merkitystä, että olympialaisten lipunmyynti on sujunut heikosti. Miljardit tulevat tv-oikeuksista. Niiden arvo kääntyy laskuun, mikäli skandaalien väsyttämät urheilujännärit eivät jaksakaan valvoa kisojen äärellä entiseen malliin.

Pian KOK:lla ei ole enää varaa maksaa hallituksen jäsenilleen 800 euron päivärahaa, kuten Riossa. Se tosin taitaa olla viimeinen kuluerä, josta järjestö tinkii.

KOK on herännyt jo ongelmiin. Järjestön uuden puheenjohtajan Thomas Bachin mainostama Agenda 2020 tähtää läpinäkyvyyden ja kestävän kehityksen kaltaisiin arvoihin. Toistaiseksi on kuitenkin todistamatta, onko kyse pelkästä maineenhallinnasta vai aidosta halusta kehittää hirviömäisiksi paisuneita kisoja järkevämpään suuntaan.

KOK:n puheenjohtaja Thomas Bach haluaa lisätä läpinäkyvyyttä ja kestävää kehitystä.

Urheilijoiden kannalta kyyninen kisailmapiiri on sääli. Moni heistä on panostanut valtaosan elämästään tuleviin kahteen viikkoon. Heidän voi olla vaikea ymmärtää, miksi huomio kisojen alla ei ole urheilussa vaan skandaaleissa.

Kolmas tie

On kuitenkin olemassa kolmaskin tie: olympialiikkeen ongelmat voi – ja pitää – tiedostaa, mutta samaan aikaan voi nauttia urheilijoiden suorituksista ja niistä upeista tarinoista, joita olympialaiset tälläkin kertaa synnyttävät. Jos doping kalvaa mieltä, kannattaa katse suunnata sadan metrin juoksun lähtöviivalta vaikka miekkailuareenoille. Dopingaineet eivät ole taloudellisesti kannattava sijoitus pienten taitolajien urheilijoille.

Ja jos samalla haluaa näpäyttää KOK:ta, voi aamuyön tunteina pysytellä hereillä sen olympialaisia sponsoroivan kolajuoman kilpailijan avulla ja hakea välipalansa muualta kuin kultaisten kaarten alta.

On aika ottaa olympialaiset takaisin urheilulle.

Lisää aiheesta