Kuva: Vaimon ilme kertoo enemmän kuin tuhat sanaa – toistuuko karmea olympiapainajainen jälleen? - Muut lajit - Ilta-Sanomat

Kuva: Vaimon ilme kertoo enemmän kuin tuhat sanaa – toistuuko karmea olympiapainajainen jälleen?

Yksi olympiakisojen mielenkiintoisimmista kilpailuista käydään sunnuntaina 14. elokuuta.

Matthew Emmonsille olympiafinaalin viimeinen laukaus on ollut yhtä tuskaa – jo kolme kertaa peräkkäin. Kuten pikkukuvasta näkyy, vaimo Katerina Emmons ei ollut uskoa vuoden 2008 Pekingin finaalin ratkaisua.­

5.8.2016 4:51

Yhdysvaltain pienoiskivääriampujalle Matthew Emmonsille vuoden 2004 Ateenan olympialaiset olivat ikimuistoiset. Tuolloin 23-vuotias Emmons aloitti kisat mahtavasti voittamalla uransa ensimmäisen olympiakullan pienoiskiväärin 50 metrin makuukilpailussa. Sen jälkeen hän lähti selvänä ennakkosuosikkina ammuntakisojen päätöspäivän kuningaslajiin, 50 metrin kolmiasentokilpailuun.

Kiinan Jia Zhanbo kukisti Emmonsin karsinnassa kahdella pisteellä (1171–1169), mutta finaalissa Emmons heilutti tahtipuikkoa aina viimeiseen laukaukseen asti. Zhanbo ampui viimeisellään 10,1 (täydet 10,9), joten hitaana ampujana tunnetulle Emmonsille olisi riittänyt kultaan 7,2 pisteen osuma. Suorituksen ”helppoutta” kuvastaa se, että kahdeksan ampujan finaalissa 79 laukauksen keskiarvo oli 9,5.

Emmonsin viimeinen osuma oli 8,1 pisteen arvoinen, mutta hetkeä myöhemmin valkeni karmiva totuus: jenkki oli epähuomiossa tähdännyt kilpakumppani Christian Planerin tauluun. Emmons ei siis saanut viimeisestä suorituksestaan pistettäkään ja putosi kärkipaikalta finaalin viimeiseksi.

Emmonsin kymmenes laukaus näkyi Planerin tulostaulussa.­

– Aluksi luulin, että maalitaulussa oli tekninen vika. Sellaista sattuu joskus. En voinut uskoa ampuneeni väärään tauluun, koska sellaista ei tapahdu käytännössä koskaan, Emmons sanoi BBC:n mukaan finaalin jälkeen.

– En tiedä, voiko tätä pettymystä korvata millään tavalla. Odotan joka tapauksessa neljä vuoden päässä siintäviä Pekingin olympialaisia, Emmons sanoi USA Todayn mukaan.

USA:n valmentaja lohdutti Emmonsia Ateenan olympiafinaalin jälkeen­

Onnea pettymyksessä

Vaikka Ateenan finaalipettymys oli raskaimmasta päästä, tapahtumissa oli myös aimo annos onnea. Kun Emmons purki pettymystään oluella, kymmenen metrin ilmakivääripronssia voittanut tshekki Katerina Kurkova tuli lohduttamaan jenkkiä.

– Istuin australialaisten kavereideni kanssa, kun Katy taputti minua olkapäälle. Käännyin ympäri, ja siinä hän oli. Tunsimme molemmat, että välillämme oli jotain. Siihen aikaan olimme molemmat parisuhteessa toisen ihmisen kanssa, joten se tapaaminen ei johtanut mihinkään.

– Seuraavan vuoden aikana kuulin Katerinasta vain muutaman kerran, kunnes tapasimme harjoitusleirillä Coloradossa. Silloin olimme molemmat sinkkuja ja huomasimme, että tunteemme eivät olleet muuttuneet, Emmons muisteli Wall Street Journalin haastattelussa.

Emmons ja Kurkova menivät naimisiin Plzenissä 30. heinäkuuta 2007. Vuotta myöhemmin vaimon tuki tuli jälleen tarpeeseen.

Painajainen toistuu

Pekingin olympiakisoissa Emmons ei onnistunut puolustamaan makuukilpailun kultamitaliaan, vaan Ukrainan Artur Aivazjan vei voiton jenkin nenän edestä yhdellä pisteellä.

Emmons lähti kolmiasentokilpailuun kuittaamaan pettymystään ja oli lähellä onnistua tavoitteessaan.

Amerikkalainen ampui hurmiossa uskomatonta sarjaa, sillä yhdeksästä laukauksesta vain kaksi painui alle kymmenen pisteen (9,8 ja 9,7). Viimeisen laukauksen jälkeen kiinalaisyleisö ja Emmonsin vaimo haukkoivat kuitenkin henkeään.

Emmons ampui viimeisellään 4,4 pistettä ja putosi kärkipaikalta neljänneksi. Olympiakullan vei kotiyleisönsä edessä ampunut Qiu Jian, jolle Emmons hävisi 2,2 pistettä. Kultamitaliin olisi siis riittänyt 6,6 pisteen osuma.

Katerina Emmons ei voinut uskoa miehensä menettäneen olympiakullan toista kertaa perkkäin viimeisellä laukauksella.­

Myös Emmonsin oli vaikea ymmärtää tapahtunutta.­

Emmonsin eeppistä romahdusta kuvaa hyvin se, että koko finaalissa toiseksi huonoin suoritus oli Slovenian Rajmond Debevecin ampuma 7,7.

– Kun sähläsin Ateenassa, sen jälkeen kaikki puhuivat ammunnasta. Tämä jälkeen laji saa varmaan taas lisää huomiota, Emmons veisteli huumoria pettymyksen keskellä.

– Minulle tärkeintä on se, että Katerina on rinnallani. Voitan tai häviän, hän tukee minua aina, Emmons ylisti vaimoaan.

Syöpä ja kolmas huti

Ennen Lontoon olympiakisoja 2012 Emmons joutui elämänsä kovimpaan testiin, kun hänellä todettiin kilpirauhassyöpä. Vuonna 2010 tehdystä leikkauksesta, raskaista hoidoista ja kilpailutauosta huolimatta Emmons palasi huipulle.

– On ollut uskomatonta seurata, kuinka hän on jaksanut kaiken tämän keskellä. Se kertoo hänen luonteestaan, peräänantamattomuudesta jollaista olympiaurheilijoilla on, syöpäkirurgian tohtori Yuman Fong sanoi Guardianin maaliskuussa 2016 julkaisemassa haastattelussa.

Lontoon olympialaisissa Emmons saavutti uransa ensimmäisen olympiamitalin 50 metrin kolmiasennossa. Tällä kertaa Emmons ei menettänyt kultamitalia viimeisessä laukauksessa, koska Italian Niccolo Campriani oli karannut muilta jo karsintavaiheessa.

Emmonsin viimeinen kuti oli kuitenkin jälleen katastrofaalinen.

– Pyrin pitämään itseni mahdollisimman hyvin kontrollissa. Maalitaulu tuntui liikkuvan minne sattuu. Kun katsoin alas, huomasin ampuneeni 7,6. Sitten katsoin tulosmonitoria ja sanoin itselleni ”Hei, pronssia! Sehän kelpaa!” Emmons muisteli Guardianille.

Lontoossa palkintopallilla juhlivat Etelä-Korean Jonghyun Kim, Italian Niccolo Campriani ja Matthew Emmons.­

Emmons ampui kolmatta kertaa peräkkäin olympiafinaalin huonoimman laukauksen, joka tällä kertaa pudotti hänet vain hopealta pronssille. Mitaleilta putoaminen ei ollut kaukana, sillä neljänneksi sijoittunut Ranskan Cyril Graff ampui viimeisellään 10,4 ja jäi Emmonsista lopputuloksissa vain 0,3 pistettä.

Kaikki yhden kortin varassa

Toisin kuin kolmissa aiemmissa olympiakisoissa Emmons kisaa Riossa vain kolmiasentokilpailussa, jonka mitaleista taistellaan sunnuntaina 14. elokuuta kello 15 Suomen aikaa. Kestääkö Emmonsin hermo neljännellä kerralla, kun ampujat tähtäävät finaalin viimeistä laukaustaan?

35-vuotias Emmons ei aio ottaa tilanteesta turhia paineita.

– Rakastan sitä, mitä teen. Minusta se on jokaisen iäkkään urheilijan tärkein ominaisuus.

– Mitalit eivät ole pääjuttu, niitä minulla on tarpeeksi. Tärkeintä on se ihmeellinen tunne saada kilpailla olympialaisissa ja pyrkiä unelmiesi suoritukseen, Emmons sanoi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?