Muut lajit

Taru Kuoppa ampuu tänään Riossa – viime talvena hän harjoitteli karussa paikassa

Julkaistu:

Rio 2016
Jousiampuja Taru Kuoppa löysi viime syksynä olosuhteet, jotka ovat vieneet häntä huimasti eteenpäin.
Perjantaina olympiaurakkansa aloittava jousiampuja Taru Kuoppa pisti kekseliäisyytensä peliin voidakseen treenata täysimittaisella matkalla ympäri vuoden. Hyvät talviolosuhteet eivät Suomessa ole lajin harrastajille itsestäänselvyys.

Kuoppa on voinut valmistautua uransa huippuhetkeen kotikaupungissaan Lahdessa, josta hän löysi viime syksynä itselleen erikoisen harjoittelupaikan talvikuukausien ajaksi.

– Harjoittelen Iskun varastolla, Kuoppa kertoo Urheilusanomien kisaoppaassa.

Kuopan mukaan järjestely on vienyt hänen ammuntaansa ”ihan hirveästi eteenpäin”, joten huonekaluliikkeen varastolla on merkittävä rooli siinä, että 32-vuotias jousiampuja onnistui nousemaan olympiatason urheilijaksi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Välillä joutuu käyttämään vähän mielikuvitusta, kun isoja halleja ei ole käytössä. Se vaatii vähän luovuutta.

Kuoppa kuuluu Suomen olympiajoukkueen taustaltaan kiinnostavimpiin urheilijoihin. Hän palasi lajin pariin lähes vuosikymmenen kisatauon jälkeen syksyllä 2013, ja tarrasi olympiapaikkaan kesäkuussa.

– Sen kisan jälkeen oli jotenkin epätodellinen olo. Olympiapaikka on ollut niin valtavan suuri unelma, että kun se näytti toteutuvan, niin olihan siinä aika mielettömät fiilikset, Kuoppa tunnelmoi.


Neljävuotiaan pojan äiti rakentaa uutta uraansa jousiampujana suunnitelmallisesti.

Hän kevensi lajin vuoksi jopa työtahtiaan. Taustajoukoista löytyy myös psykologi, jolta Kuoppa kokee saaneensa paljon pieniä, lähinnä oman näkökulmansa laajentamiseen liittyviä asioita.

– Kyse on ihan perusjutuista, joita minulla on ollut tapana katsoa vain yhdestä suunnasta. Nyt osaan katsoa asioita laajemmin.

Kuoppa tähtää uransa ensimmäisissä olympialaisissaan 16 parhaan joukkoon. Tie kohti tavoitetta alkaa perjantaina rankingkierroksella, jonka pohjalta jousiampujat lähtevät ampumaan varsinaista kisaa maanantaina.

– Monesta maasta tulee kovia ampujia, mutta Etelä-Korea dominoi tätä lajia, Kuoppa kertoo suosikeista.


Edellinen olympiakisoissa kilpaillut suomalainen naisjousiampuja oli Mari Piuva, joka osallistui Ateenan olympialaisiin 2004.

– Toivotaan, että meitä nähtäisiin jatkossa olympialaisissa vähän useammin kuin 12 vuoden välein, Kuoppa sanoo.

– Ja kyllähän se tuntuisi mukavalta, jos laji olisi enemmänkin esillä. Tietysti se vaatii meiltä ampujilta sen, että pärjäisimme ja toisimme lajia esiin. Toivottavasti ihmiset kiinnostuisivat taito- ja tarkkuuslajeista, jotta saisimme lisää harrastajia.

Riossa jousiammuntaan osallistuu Kuopan lisäksi toinenkin suomalainen, kun oululainen Samuli Piippo, 36, ampuu miesten kilpailussa. Edellinen suomalainen olympialaisiin osallistunut miesjousiampuja on Matti Hatava, joka kilpaili Pekingissä 2008.

Suomi sai olympialaisiin enemmän kuin yhden jousiampujan viimeksi Sydneyssä 2000, jolloin Miika Aulio, Jari Lipponen ja Katri Suutari osallistuivat viiden renkaan kisoihin.

Jousiammunnan miesten rankingkierros perjantaina 5.8. kello 15–17 Suomen aikaa ja naisten rankingkierros kello 19–21 Suomen aikaa.

Urheilusanomien tuhti Rion kisaopas löytyy lehtipisteistä kautta maan. Saat sähköisen lehden heti tilaamalla Urheilusanomien digilehden www.isextra.fi.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt