Legendaarisen painijätin Aleksandr Karelinin leuanvetotulos hämmentää edelleen – ”Järkyttäviä määriä isoille kavereille”

Kreikkalais-roomalaisen painin legenda Aleksandr Karelin saavutti viimeisen olympiavoittonsa 20 vuotta sitten Atlantassa.

29.7.2016 17:42

Kolme olympiakultaa, yhdeksän maailmanmestaruutta, kaksitoista Euroopan mestaruutta ja olympiahopea. Maailman legendaarisin painija, Siperian karhuna tunnettu Aleksandr Karelin muistetaan hyvin Suomessa.

82-kiloisissa MM-hopeaa voittanut Tuomo Karila pääsi seuraamaan 40 kiloa itseään suuremman Karelinin harjoittelua useasti, kiitos Karelinin managerin Kalervo Hippeläisen.

– Hippeläinen järjesti, että Karelin matkasi Göteborgiin harjoittelemaan Suomen kautta, Karila muistelee Ilta-Sanomille.

– Järkyttävän fyysinen ja erittäin hyvä liikkumaan. Isot miehet ovat yleensä kömpelöitä, mutta Allu oli pehmeä ja ketterä. Se oli hullun harjoittelun tulos.

Karelin otti viimeisen olympiakultansa Atlantassa.

Karila kuvailee Karelinia älykkääksi ja hyvätapaiseksi ihmiseksi, josta hän kertoo oivan esimerkin.

– Olin heittämässä Mitsubishi Coltillani Allua Tikkurilasta Hakaniemen Merihotelliin. Haimme matkalla äitini kyytiin Myyrmäestä, ja Allu kohteliaana ja älykkäänä miehenä ojensi kätensä ja auttoi äitini kyytiin.

– Äiti ei seurannut uraani, ja siellä hän istui takapenkillä Allun kanssa. Kun katsoin peiliin, niin ei sinne olisi muita mahtunut. Allu poistuttua hotellilla autosta äitini tokaisi: ”Kukas ihme tuo oli?”

”Järkyttävän kokoinen”

Karila kertoo tavanneensa Karelinin ensimmäistä kertaa juuri ennen tämän valtakautta.

– Tapasimme MM-kisoissa Vancouverissa 1987. Olihan hän silloin järkyttävän kokoinen nuoreksi urheilijaksi. Vuotta myöhemmin Soulin olympialaisissa hänen kuivapainonsa oli 123 kiloa. Myöhemmin hän painoi enemmänkin, mutta silloin kroppa ei ollut enää niin tiukkaa lihaa.

Raskassarjalaiseksi Karelin oli hämmästyttävän vahva. Karila kertoo vetäneensä testioloissa ristiotteella 71 leukaa minuutissa.

– Käsitykseni mukaan Allu on vetänyt 50 leukaa, aivan kuten Juha Ahokas. Nämä ovat järkyttäviä määriä isoille kavereille.

193-senttisen Karelinin vahvuus oli valtava 220 sentin syliväli.

– Itse olen 170 senttiä pitkä, ja sylivälini on 185. Kun on persjalka, niin on persjalka. Ei mahda mitään, Karila sanoo.

Karilan mukaan neuvosto- ja venäläispainijat erottuivat muista salilla tekemällä eri liikkeitä kuin muut.

– Leuanvedotkin tehtiin vastaotteella, kädet kiinni toisissaan. Heidän voimanhankintansa oli muita lajinomaisempaa.

– Kun olin Moskovassa leirillä 1996, harjoittelin samoilla punteilla kuin painavammat venäläiset. Heidän voimaharjoitteitaan on vaikea kuvailla, mutta ne vahvistavat nimenomaan persettä, alaselkää ja takareisiä. Harjoituksiin kuuluivat kyllä painot ja tangot, joiden lisäksi oli kuminauhoja ja muita vempaimia. Kahvakuula oli heillä jo paljon ennen kuin suomalaisilla.

Kaikkien aikojen ylivoimaisin?

Karelinin murskaava ylivoima olympialaisissa alkoi Soulissa 1988, jolloin vain finaalissa vastassa ollut Bulgarian Rangel Gerovski sai häneltä pisteitä. Karelin voitti finaali 5–3.

Tämän jälkeen kolmissa olympiakisoissa Karelin hävisi vain kaksi pistettä, ensimmäisen Juha Ahokkaalle Barcelonassa 1992. Tuossa ottelussa Karelinin voittopisteet olivat kuitenkin 8–1.

– Laji-ihmisenä on tuskallista sanoa, mutta todennäköisesti Karelin ei otellut täysillä siinä hetkessä. Olisikohan ilmassa ollut pientä YYA-henkeä?

Rulon Gardner sysäsi lopulta legendan valtaistuimeltaan.

Karelinin uskomaton ura ja 12 vuoden tappioton putki päättyivät kuitenkin katkeraan pettymykseen vuoden 2000 Sydneyn olympiafinaalissa, jossa USA:n Rulon Gardner voitti kamppailun kyseenalaisesti 1–0. Niin Karila kuin useat painiammattilaiset olisivat julistaneet Karelinin voittajaksi.

– Karelinin olisi pitänyt voittaa se ottelu. Seuraavana vuonna Kansainvälisen painiliiton tuomarien koulutuksessa myönnettiin, ettei Gardnerille olisi pitänyt antaa pistettä siitä. He myönsivät virheensä, mutta eihän sitä jälkikäteen voinut kumota, Karila sanoo.

– Olen jutellut myöhemmin Karelinin kanssa useasti – mutta en tästä finaalista. Turha kaataa suolaa haavoihin.

Aktiiviuran jälkeen painilegenda on siirtynyt politiikkaan.

Karelin on edustanut politiikassa Yhtenäinen Venäjä -puoluetta vuodesta 1999. Lisäksi hän on valmistunut kasvatustieteiden kandidaatiksi ja väitellyt tohtoriksi aiheenaan erittäin lahjakkaiden kamppailu-urheilijoiden kokonaisvaltainen valmennusjärjestelmä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?