Tuuli Petäjä-Sirénin pieni tytär pakkasi äitinsä Rio-laukkuun liikuttavan lahjan - Muut lajit - Ilta-Sanomat

Tuuli Petäjä-Sirénin pieni tytär pakkasi äitinsä Rio-laukkuun liikuttavan lahjan

Purjelautailija Tuuli Petäjä-Sirén on valmiina Rion olympialaisiin.

Tuuli Petäjä-Sirén on tutustunut tuleviin kisapaikkoihin jo ennakkoon. Kuvassa hän on Rion treenileirillä.­

29.7.2016 11:47

– On sellainen fiilis, että kisat saisi jo tulla!

Purjelautailija Tuuli Petäjä-Sirénin puheista voi päätellä, että Lontoon olympialaisten hopeamitalisti on valmiina Rion kisoihin. Viimeiset harjoitusviikot, kuten kesä kokonaisuudessaankin, ovat sujuneet hyvin. Nyt pitäisi vaan päästä jo radalle.

– Alkukesästä ja vielä pari viikkoakin sitten oli tunne, että haluaisi vielä treenata ja tehdä kaikkia juttuja vielä enemmän ja paremmin. Mutta meillä oli viime viikolla niin onnistunut leiri, että nyt tunnelma on lähinnä odottava, Petäjä-Sirén kertoo.

Vaikka Petäjä-Siŕen lähtee Rioon olympiamitali mielessä, hän suhtautuu omiin tavoitteisiinsa lempeästi. Koko neljän vuoden olympiadin merkityksellisyys ei nimittäin katoa, vaikka hän ei palaisikaan kotiin mitali kaulassa.

– Olen osin tarkoituksellisestikin opetellut ajattelemaan, ettei yhden kilpailun lopputulos mittaa koko prosessin arvoa. Yhtä lailla tämä matka on ollut palkitseva, ei pelkästään määränpää. En tietenkään lähde Rioon taistelemaan neljännestä sijasta, mutta ei urheilussakaan tulos ja sijoitus millään tavalla määritä ihmisarvoani. Tämä helpottaa laittamaan niin onnistumiset kuin epäonnistumiset perspektiiviin, Petäjä-Sirén pohtii.

Tuuli Petäjä-Sirénin tavoitteena Riosta on mitali.­

Petäjä-Sirén matkusti olympiakaupunkiin eilen torstaina. Parin viikon olympiareissulle pakkaamista helpotti se, että vaatevalintoja ei juurikaan tarvitse miettiä.

– Eipä sinne paljon omia vaatteita tarvitse pakata, kun tarkoituksena on kulkea Suomi-vaatteissa. Meidän joukkueen vaatetus on tällä kertaa melkein poikkeuksellisen runsas, joten niillä pärjää hyvin. Mukaan vain omat alusvaatteet ja purjehdusvaatteet.

Mutta jotain ekstraa laukusta tietysti löytyy. Petäjä-Sirénin matkalaukkuun päätyi välttämättömyyksien lisäksi tyttären terveiset.

– Sain tyttäreltäni paketillisen Muumikeksejä mukaan otettavaksi. Hän sanoi, että ei ole mitään hätää, kun on muumikeksit mukana. Niitä voi kuulemma syödä, jos tulee koti-ikävä, Petäjä-Sirén kertoo nauraen.

Positiivisuuden kautta!

Rion olympialaiset ovat luonnollisesti keränneet mediassa paljon palstatilaa. Kirjoitukset ovat olleet kuitenkin valitettavan negatiivisia, kun esiin on nostettu muun muassa olympiakaupungin turvattomuus, terveyshuolet, likaiset vedet ja doping.

Yhtenä tuoreimpana esimerkkinä New York Times julkaisi tiistaina ison artikkelin siitä, kuinka Rion olympiavedet ovat jopa luultua myrkyllisempiä.

Petäjä-Sirén toivoo, että esiin nostettaisiin olympialaisiin väistämättä kuuluvia iloisempiakin asioita.

– Ei se väärin ole, että näistä asioista kirjoitetaan. Mutta joka tuutista tulee ihan kauheasti kaikkea negatiivista. Jotenkin sitä haluaisi itse iloitakin siitä, että kerran neljässä vuodessa on näin mahtava tapahtuma.

– Totta kai olisi kiva, jos vedet olisivat puhtaampia. Näin ei kuitenkaan ole ja asia ei siitä jauhamalla parane, Petäjä-Sirén sanoo.

Hän myös muistuttaa, että kotivesienkin puhtaudessa on parannettavaa.

– Yritetään huolehtia tästä omasta Itämerestäkin vähän paremmin. Tiistaina olin treenaamassa Lauttasaaren edustalla ja siellä oli jo melko paljon sinilevää. Puhutaan, että Riossa pitää purjehtia suu kiinni ja varoa tippumasta. Sama tilanne on ikävä kyllä myös Itämerellä, kun sinilevätilanne on pahimmillaan.

Lue lisää Kohti Rioa -sarjan juttuja tämän linkin takaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?