Venäläisministeri haluaa Isinbajevan olympialaisiin – kirjoitti tyylistään poikkeavan kirjeen

Julkaistu:

Rion olympialaiset
Venäjän urheiluministeri Vitali Mutko lähetti kansainvälisen yleisurheiluliiton puheenjohtajalle yllättävän lempeän kirjeen.
Kansainvälinen yleisurheiluliitto IAAF on aiemmin ilmoittanut sulkevansa dopingskandaalin kanssa painivan Venäjän yleisurheilijat kansainvälisistä kilpailuista, mukaan lukien Rio de Janeiron olympialaisista.

Venäjän urheilujohto ei ole kuitenkaan vielä luovuttanut asian suhteen. Urheiluministeri Vitali Mutko haluaa kovasti nähdä Rion kilpailukentillä muun muassa maan suurimman yleisurheilutähden, seiväshyppääjä Jelena Isinbajevan, pika-aituri Sergei Shubenkovin ja korkeushyppääjä Maria Kutshinan.

Kyseiset yleisurheilijat eivät ole jääneet urallaan kiinni dopingista, mutta kärsivät muiden venäläisten yleisurheilijoiden tavoin Riossa kollektiivisesta kilpailukiellosta.


Urheiluministeri Mutko lähestyi asian johdosta IAAF:n puheenjohtajaa Sebastian Coeta kirjeellä, jossa oli venäläisministerin aiemmasta tyylistä poiketen tavallista lempeämpi ja itsekriittisempi sävy.

– Haluan ennen kaikkea kertoa Teille, että hyväksyn täysin IAAF:n Venäjän yleisurheilua koskevat päätökset. Olen samaa mieltä, että ne ovat perusteltuja ja juontavat juurensa Venäjän yleisurheiluliiton vakavaan hallinnolliseen kriisiin ja jo neuvostoaikoina alkaneeseen dopingongelmaan, Mutko kirjoitti R-Sportin mukaan.

Paljon lupauksia

Mutko vakuutti kirjeessään Venäjän valtion olevan huolissaan maata koskevista dopingpaljastuksista ja lupasi valtion luovan järjestelmän, joka pitää kiellettyjen aineiden käytön kurissa. Kanadalaisprofessori Richard McLarenin raportti vahvisti entisestään epäilyjä Venäjän dopingjärjestelmän valtiojohtoisuudesta. Venäjän urheiluministeriön on väitetty johtaneen maan systemaattista dopingohjelmaa.

– Presidentti Vladimir Putinin kokoama riippumaton komitea käy läpi professori McLarenin raportin, jonka jälkeen syyllisiä rangaistaan. Olemme valmiita järjestämään yhteistyössä (maailman antidopingtoimiston) Wadan kanssa antidopingdopingtoimintamme uusiksi, Mutko lupaili.


Sen jälkeen urheiluministeri toi esiin Isinbajevan ja muiden venäläisten yleisurheilijoiden tilanteen.

– Haluan vielä kerran muistuttaa, että vastuun kantaminen pitäisi yksilöidä, eikä kaikkien urheilijoiden pidä vastata joidenkin tekemistä virheistä. Mielestäni on epäreilua, että dopingongelman vuoksi rangaistus ulotetaan koskemaan kaikkia urheilijoita, kuten tahrattoman maineen omaavaa Jelena Isinbajevaa tai nuoria uuden sukupolven urheilijoita Maria Kutshinaa ja Sergei Shubenkovia.

Mutko pyysi, että niille yleisurheilijoille, jotka eivät ole jääneet kiinni dopingista annettaisiin lupa osallistua 5. elokuuta alkaviin Rion olympialaisiin. Vastapainoksi ministeri vakuutti Venäjän olevan avoin ja sitoutunut dopingin vastaiseen taisteluun.

Mutkon lempeästä sävystä huolimatta Coen johtama IAAF tuskin suostuu venäläisten yleisurheilijoiden vetoomuksiin. Isinbajevan on kerrottu valittavan tilanteestaan Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt