Venäjän seuraava kohtalonpäivä on torstai

Julkaistu:

Doping
Kansainvälinen olympiakomitea KOK vyörytti sanktioita Venäjän niskaan, mutta tarvitsee lisäaikaa olympiapannasta päättämiseen.
Venäjällä saadaan jännittää ainakin torstaihin asti sitä, suljetaanko maan urheilijat kokonaan Rion olympialaisista. Kansainvälinen olympiakomitea (KOK) päätti tiistaina lykätä päätöstään Venäjän mahdollisesta pannasta.

KOK päätti kuitenkin hätäkokouksessaan monista toimista, joilla se reagoi Maailman antidopingtoimiston Wadan maanantaiseen raporttiin Venäjän dopingjärjestelmästä.

KOK:n hallitus perusti kurinpitokomission, joka tutkii venäläisten virkamiesten osallisuutta dopingin peittelyyn. Se myös kielsi kaikilta Wadan raportissa dopingiin liitetyiltä sekä kaikilta Venäjän urheiluministeriön virkamiehiltä pääsyn Rion olympialaisiin. Näin esimerkiksi urheiluministeri Vitali Mutko ei voi tulla kisapaikalle.

Venäjä on pidättänyt viroistaan useita ministeriön virkamiehiä, mutta presidentti Vladimir Putinin liittolaisena tunnettu Mutko on saanut jatkaa tehtävässään.

Wada on vaatinut myös kansainvälistä jalkapalloliittoa Fifaa tutkimaan Mutkon toimintaa. Mutko on Fifan hallituksen jäsen ja Venäjällä 2018 pidettävien jalkapallon MM-kisojen järjestelykomitean johtaja.

Wadan raportin mukaan myös jalkapalloilijoiden dopingkäryjä on peitelty Venäjällä ja Mutko on ollut siihen suoraan osallisena. Fifa ilmoitti pyytävänsä Wadalta kaikki yksityiskohdat tapauksista ja toimivansa sitten tietojensa mukaan.

Lainopillisia kiemuroita

Wada on vaatinut Venäjän sulkemista kokonaan kansainvälisestä kilpailutoiminnasta, mutta KOK ei vielä ollut valmis tekemään siitä päätöstä. Kokonaisen maan sulkemiselle olympialaisista dopingin takia ei ole ennakkotapausta, ja KOK tarvitsee aikaa selvittääkseen kaikki asiaan liittyvät lainopilliset seikat.

– Tutkimme juridisia vaihtoehtoja, kun vastakkain ovat kaikkien venäläisurheilijoiden kollektiivinen sulkeminen olympiakisoista sekä henkilökohtaiset oikeudet, KOK sanoi tiedotteessaan.

Helsingin yliopiston urheiluoikeuden professori Olli Norros muistuttaa, että dopingsäännökset on rakennettu koskemaan esimerkiksi yksittäistä urheilijaa tai jonkin lajin joukkuetta.

– Dopingsääntöjen näkökulmasta kaikkien valtion urheilijoiden osallistumisen kieltäminen tuntuisi etäiseltä, Norros sanoi STT:lle.

KOK odottaakin torstaita, jolloin urheilun kansainvälinen vetoomustuomioistuin CAS antaa päätöksensä Venäjän yleisurheilupannasta. Kansainvälinen yleisurheiluliitto IAAF päätti kesäkuussa pitää voimassa Venäjän yleisurheiluliiton sulkemisen kansainvälisestä kilpailutoiminnasta, ja valitus CASiin on venäläisyleisurheilijoiden viimeinen oljenkorsi päästä Rioon.

Koska CAS on urheilun korkein välimiesoikeus, sen päätöksestä tullee merkittävä suunnannäyttäjä myös KOK:lle.

Urheilutapahtumat jäihin

KOK ei halua Venäjälle tulevina vuosina urheilun suurkisoja, koska Wadan raportin mukaan maassa viime vuosina järjestetyissä urheilutapahtumissa on salailtu dopingia järjestelmällisesti.

Se ilmoitti pyytävänsä talviolympialajien kansainvälisiä liittoja jäädyttämään Venäjälle kaavailtujen tapahtumien, kuten MM-kisojen ja maailmancup-osakilpailujen järjestelyt. KOK:n mukaan lajiliittojen tulisi "aktiivisesti etsiä vaihtoehtoisia järjestäjiä".

Lisäksi KOK aikoo uudelleen testata venäläisurheilijoiden kaikki dopingnäytteet Sotshin talvikisoista 2014.

Kansainvälisen olympiakomitean hallituksen tiistain päätökset:

–KOK aloittaa kurinpitotoimet niitä venäläisiä virkamiehiä kohtaan, jotka liitettiin dopingrikkomuksiin Wadan maanantaisessa raportissa.

–KOK tutkii tarkasti Wadan raportin ja hakee juridista apua päättääkseen Venäjän mahdollisesta sulkemisesta olympialaisista. Se myös odottaa CASin torstaista päätöstä Venäjän valitukseen. Rion olympialaiset alkavat 5. elokuuta.

–KOK ei tue minkään urheilutapahtuman järjestämistä Venäjällä, mukaan lukien Venäjälle myönnetyt Euroopan kisat 2019.

–KOK ei myönnä akkreditointia Rion olympialaisiin yhdellekään Venäjän urheiluministeriön virkamiehelle tai Wadan raportissa dopingiin liitetylle virkamiehelle.

–KOK uusintatestaa venäläisurheilijoiden kaikki dopingnäytteet Sotshin olympialaisista 2014 ja perustaa erillisen kurinpitokomission päättämään mahdollisista seuraamuksista.

–KOK pyytää talviolympialajien kansainvälisiä järjestöjä jäädyttämään kaikkien Venäjälle kaavailtujen tapahtumien järjestelyt.

–KOK pyytää kaikkia kansainvälisiä lajiliittoja aloittamaan tutkinnan kyseisen lajin Venäjän liitosta.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt