KOK lykkäsi Venäjä-päätöstä

Julkaistu: , Päivitetty:

Doping
Kansainvälinen olympiakomitea lykkää päätöstä Venäjän mahdollisesta sulkemisesta olympiakisoista.
Tänään puhelinkokouksen pitänyt KOK:n hallitus odottaa ainakin torstaihin, jolloin urheilun kansainvälinen vetoomustuomioistuin CAS antaa päätöksensä Venäjän yleisurheilupannasta.

KOK:ta on vaadittu laajalti hyllyttämään Venäjä kokonaan Riosta sen jälkeen, kun Maailman antidopingtoimisto Wada julkaisi maanantaina raportin Venäjän valtiojohtoisesta dopingohjelmasta.

Tänään KOK päätti, että se hakee juridista apua tilanteen ratkaisemiseksi. KOK myös perusti kurinpitokomission, joka tutkii venäläisten virkamiesten osuutta dopingjärjestelmään.

–Tutkimme juridisia vaihtoehtoja, kun vastakkain ovat kaikkien venäläisurheilijoiden kollektiivinen sulkeminen olympiakisoista sekä henkilökohtaiset oikeudet, KOK sanoi tiedotteessaan.

Kokonaisen maan sulkeminen olympialaisista dopingin takia olisi ennennäkemätön ratkaisu ja juridisesti monimutkaista, sillä dopingsäännöt on rakennettu koskemaan yksittäisiä urheilijoita tai jonkin lajin joukkuetta.

Venäläisurheilijat on jo aiemmin suljettu Rion olympialaisten yleisurheilusta, ja Venäjä valitti tästä kansainvälisen yleisurheiluliiton IAAF:n päätöksestä CASiin. Tuomioistuin antaa päätöksensä torstaina, ja siitä tullee merkittävä suunnannäyttäjä myös KOK:lle.

KOK määräsi myös kaikki Sotshin olympialaisissa 2014 otetut venäläisurheilijoiden dopingnäytteet uusintatestattaviksi. Se ilmoitti myös, että kukaan Venäjän urheiluministeriön virkamies tai muu Wadan raportissa dopingiin liitetty henkilö ei saa tulla paikalle Rion kisoihin. Tämä kielto käsittää Venäjän urheiluministerin Vitali Mutkon.

KOK kehotti kaikkia talvilajien kansainvälisiä lajiliittoja jäädyttämään Venäjälle kaavailtujen urheilutapahtumien järjestelyt ja "etsimään aktiivisesti vaihtoehtoisia järjestelyjä". Lisäksi KOK ilmoitti, ettei se tue maahan vuodeksi 2019 kaavailtujen Euroopan kisojen järjestämistä Venäjällä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt