Tältä näyttää yhden käden seisonta – suomalainen olympiavoimistelija hauskassa juhannuskuvassa - Muut lajit - Ilta-Sanomat

Tältä näyttää yhden käden seisonta – suomalainen olympiavoimistelija hauskassa juhannuskuvassa

Oskar Kirmes onnistui hienosti uudessa rekkisarjassaan Portugalin maailmancupissa.

29.6.2016 6:30

Suomea Rion olympialaisissa edustava voimistelija Oskar Kirmes vietti juhannusta Portugalissa. Kirmes intoutui esittelemään yhdessä Eetu Lahden ja Juho Kanervan kanssa esittelemään, miltä näyttää yhden käden seisonta. (Yllä olevalla videolla näet osan Kirmeksen kilpailusuorituksesta Portugalissa)

Vietit juhannuksen maailmancupin kisassa Portugalissa. Muistuttiko mikään siellä juhannuksesta?

Ei lainkaan. Siellä keskityttiin vain kilpailemiseen.

Onko keskikesän juhla mennyt usein kisareissuilla?

Ei, tämä taisi olla ensimmäinen kerta. Yleensä olen ollut mökillä. Tämä kisa oli nyt tavallista myöhempään. Ilmeisesti se oli sen takia, että se palveli monilla valmistautumista olympiakisoihin.

Teit rekillä ensimmäistä kertaa uuden entistä vaikeamman sarjasi, joka onnistui karsinnassa erinomaisesti ja toi finaalipaikan. Finaalissa sarja ei täysin onnistunut. Minkälainen fiilis viikonlopusta jäi?

Kokonaisuudessaan hyvä. Pääsin rekillä finaaliin, mikä on aina hieno kokemus. Harmittaa etten pystynyt finaalissa tekemään yhtä hyvää suoritusta kuin karsinnassa, mutta sellaista tämä on välillä. Taso oli todella kova, olympiakisojen läheisyys näkyi selvästi.

Oskar Kirmes (vas.) ja Ruotsia Riossa edustava Emma Larsson.­

Rekkisarjassasi on näyttävä Kovacs-irrotus. Voitko valottaa tuota liikettä maallikoille?

Tangosta irrotetaan, tehdään puolitoista volttia ja otetaan taas kiinni. Esimerkiksi Jani Tanskanen teki sen kun voitti rekillä MM-kultaa 1997. Pitää osua todella tarkkaan, että saa taas tangosta kiinni. Jos menee viisi senttiä pitkäksi tai lyhyeksi, niin ei onnistu. Minulla kädet osuivat tankoon mutta en saanut kiinni. Nyt pitää vain hioa vielä temppua.

Oletko vaikeuttanut sarjojasi kaikilla telineillä?

En kaikilla. Rekillä ja nojapuilla olen kokeillut uutta, muut ovat samanlaisia kuin olympiakarsinnoissa. Permanto ja hyppy olivat jo hyviä otteluun. Renkailla tarvitaan voimaa lisää, hevosella varmuutta.

Kilpailit kesäkuussa Ranskan joukkuekilpailun mestaruusfinaalissa Sottevillen riveissä. Miten finaali meni?

Erittäin hyvin, pääsimme pronssille. Valmentaja oli erittäin tyytyväinen, sillä joukkue oli viime vuonna neljäs. Suoritin viisi telinettä ja kaikki menivät läpi ilman putoamisia. Voittajajoukkueeseen jäi vähän matkaa, siellä oli venäläisiä ja ranskalaisia huippuja. Kisa oli oikein hyvä, ja oli puhe, että ensi keväänä ehkä jatketaan yhteistyötä. Ainoa harmi oli se, että he eivät puhuneet kovin paljon englantia. Täytyy kai mennä ranskan kurssille!

Lähdet nyt leireilemään Iso-Britannian maajoukkueen kanssa. Mitä odotat leiriltä?

Joo, ensin menen Tampereelle leirille ja ensi maanantaina Englantiin. Paljon tehdään heidän kanssaan kisasuorituksia. On hienoa kun saa katsoa heidän tekemistään, ja varmaan saan hyviä neuvoja omaan tekemiseeni.

Brittien leirikeskus taitaa olla kaukana suurkaupunkien houkutuksista. Onko edessä askeettista harjoittelua kovalla tahdilla?

Kyllä, juuri näin. Paikka on Lilleshall, se on metsän keskellä, vähän kuin Kuortane. Manchesteriin on ehkä puolentoista tunnin ajo, siellä saatetaan käydä jonain vapaapäivänä. Olen käynyt siellä jo kolme kertaa aiemmin.

Ehdittekö jutella muustakin kuin voimistelusta?

Kyllä, kaikesta mahdollisesta. Nyt on hienoa kun pääsen kiusaamaan heitä Islannin voitolla EM-jalkapallossa, minähän olen syntynyt Islannissa! Mutta kaikesta jutellaan ja käydään välillä esimerkiksi leffassa.

Mitä luulet, olivatko voimistelijat Brexitin puolella vai sitä vastaan?

Täytyy kysellä sitä. Luulen kyllä että olisivat mieluummin jääneet EU:hun.

Tuntuuko siltä, että olet aikataulussa Rion suhteen?

Kyllä, kaikki on kunnossa ja nyt on hieno lähteä koville leireille.

Eetu Lahti (vas.), Oskar Kirmes ja Juho Kanerva.­

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?