Malminkartanon legendaarisella kukkulalla on nyt uusi kuningas: aurinkoisesti hymyilevä tamperelainen asianajaja. 50 sekunnin haamurajan rikkominen tiesi edellisen rekordin murskautumista yli kolmella sekunnilla.
185-senttinen ja 83-kiloinen atleetti ampaisi 426:n portaan kimppuun räjähtävällä startilla. Hän rymisteli alun neljä askelmaa kerralla, tiivisti tahtia jyrkällä keskitaipaleella ja avasi urut murhaavalla loppuosuudella.
Yllä olevalla videolla (mm. kopterikameran kuvaa) Jouko Juntunen täräyttää 426 porrasta Malminkartanon huipulle uudella ennätysajalla.
Jouko Juntunen oli ällistyttävän hyväkuntoinen hirvittävän rypistyksensä jälkeen.
– Aivan mahdottoman hieno fiilis. Kun tietää, että on mennyt hyvin, niin se väsymys jää taakse, Juntunen fiilisteli onnellisena.
”Kuittia tulee jos pokerinpelaajan aika ei alitu”
Hän ei kuitenkaan tiennyt loppuaikaansa heti juoksun jälkeen, mutta arvasi ja tunsi menneensä hurjaa vauhtia.
– Jos pokerinpelaajan aika jää kovemmaksi kuin meikäläisen, niin tulee kavereilta aikamoista kuittia. Se on varma, hän puhisi laskeutuessaan Helsingin korkeimmalta kohdalta lähes meren pinnan tasolle kuulemaan aikansa.
Kuittailu-kommentillaan Juntunen viittasi pokeria ammatikseen pelaavaan Aku Joentaustaan, joka piti hallussaan edellistä ennätystä 52,53 talven yli (12.12.2015).
Juntusen rekordi 49,29 on älyttömän kova, kun sitä vertaa viime syksyn ennätystehtailuun. Suunnistuksen maailmanmestari Mårten Boström löi tauluun pohja-ajan 1.04,66 (20.9.2015). Jääkiekkoilija Toni Leinonen rikkoi vihdoin minuutin haamurajan 58,75 (17.10.2015).
Nuo ajat ovat jääneet jo 15 ja 10 sekunnin päähän!
Kukkulan kuninkaan salaisuus on se, että hän ei hyydy lopun maitohappohelvetissä. Juntusen viimeisen kolmanneksen aika oli 21,44, Joentaustan 23,46 ja Boströmin 26,63.
”Koko ajan täysillä”
Kun porrashelvetissä tehdään ennätystä, on taktiikka yksinkertainen: heti kaikki peliin.
– Ei siinä voi himmata yhtään. Täysillä täytyy lähteä liikkeelle, Juntunen vakuuttaa.
– Pitää keskittyä ja funtsia vaan, että tsemppiä, tsemppiä – tähtään siihen seuraavalle tasanteelle. Hyvin on mennyt tähän saakka, jatkan samalla rytmillä.
– Väkisin pitää ajatella positiivisesti koko ajan. Torjua näin väsymys ja maitohapot, jotka on ihan maksimilla.
Huippuvalmentaja: ”35-vuotiaan ennätysaika ei ole ihme”
Jouko Juntusen ällistyttävälle nopeuskestävyydelle on monta selitystä. Tärkeimpinä miehen vankka yleisurheilu- ja suunnistustausta.
Juntunen on nuorten Suomen mestari suunnistuksessa, ja hän on harrastanut 400 ja 800 metrin juoksua. Ratakierros on kulkenut 49,08 ja kasi 1.52,89 (kesä 2011). Parhaimmillaan hän on ollut seitsemäs Kalevan kisoissa – noilla ajoilla juostaisiin finaaleissa tänäkin suvena.
Entäs tuo 35 vuoden ikä. Sehän on jo senioriluokkaa?
– 35-vuotiaan ennätysaika ei ole mikään ihme. Nelikymppinen Kim Collins juoksi äskettäin satasen melko kovaa (9,93 = 40-vuotiaiden ME), naurahtaa huippuvalmentaja Antti Hagqvist.
Hagqvist on hyvin monipuolinen ammattivalmentaja (tallissaan mm. pyöräilijä Jussi Veikkanen, hiihtäjä Ristomatti Hakola, ministeri Alexander Stubb). Hän ihasteli Juntusen ennätystä, jonka pani lahjakkuuden ja kovan treenin piikkiin.
– Aina löytyy poikkeusyksilöitä ja erityislahjakkuuksia. Mutta tätäkin taustalahjakkuutta on takuulla tukenut sopiva harjoittelu.
Hagqvistsin mukaan maitohapon sietokyky on osittain synnynnäistä. Tällainen yksilö pystyy pitämään suorituskykyä pitkään yllä, vaikka kreatiinifosfaattivarat loppuvat.
Juntusen itsevarmuudella oli pohjaa
Juntunen on seurannut ISTV:n porrasjuoksuhaastetta sen viime syksyn startista lähtien. Hän on käynyt testaamassa rajojaan Malminkartanossa, Pispalan portaissa ja Keinukalliossa.
”Uskon juoksevani Malminkartanon portaat (selvästi) kovempaa kuin Mårten Boström”, Juntunen kirjoitti sähköpostissaan allekirjoittaneelle heti Boströmin tehtyä pohja-ajan syyskuussa.
Boström on Juntuselle tuttu kilpakumppani suunnistusrasteilta, joilta on napannut ”Måren” päänahan.
Juntunen alitti viime syksynä oman kellotuksensa mukaan minuutin haamurajan (57s.) ja pani toukokuun lopussa vieläkin paremmaksi 50 sekunnin alituksella.
Ajat identtiset portaissa ja 400 metrillä
Juntunen toimii lakimiehenä tamperelaisessa asianajotoimistossa (Lehtinen, Sinivaara & Syrjänen). Hän on paljasjalkaisia Tampereen miehiä ja Pyrinnön poikia.
Porrasjuoksun hän löysi akillesjänneleikkauksensa jälkeen.
– Porrastreeni sopi kuntoutukseeni hyvin. Jalka kesti sen ja kunto nousi kohisten, kun kävin portaissa viime kesänä neljäkin kertaa viikossa.
Juntusen mukaan porrasjuoksu on erittäin paljon 400 metrin sileän kaltainen rypistys.
– Teknisesti askeleen alkuosa (polven nosto) on kuin juoksussa, mutta loppuliipaisu pohkeella ja nilkalla puuttuu.
Valmentaja Antti Hagqvistin mukaan porrasjuoksun tärkein voimantuotto tulee reisistä, takareisista ja pakaroista. Nopeimmin ja ankarimmin maitohapossa kylpevät reidet.
Ajallisestikin Malminkartanon portaat ja ratakierros ovat lähes identtisiä, sillä Juntusen ennätys on portaissa 49,29 ja ratakierroksella 49,08.